BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Μικρό καλάθι από Γιαννακάκη για την άρση του εμπάργκο

Επιφυλακτικός ως προς τα αποτελέσματα της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα για την άρση του εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζεται ο Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών – Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας.

Πρόνοια για να μην απειληθούν φέτος οι εξαγωγές ροδάκινων

1
0

Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννακάκης: «υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν και κυρίως εάν οι διαπραγματεύσεις αφορούν αμιγώς τα ελληνικά φρούτα, ή και άλλων χωρών της Ε.Ε., οπότε σε αυτή την περίπτωση οι έλληνες παραγωγοί θα πρέπει να επιδοθούν σε «αγώνα δρόμου» προκειμένου να ανταγωνιστούν Ισπανούς και Ιταλούς παραγωγούς ομοειδών προϊόντων».

«Δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τις θέσεις που εκφράστηκαν από τους Ρώσους επισήμους στις αρχές Μαρτίου, μετά την επίσκεψη του ανώτατου στελέχους της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (RosSelHozNadzor) κ. Αλεξέι Αλεξέενκο, όπου ζητήθηκε από τον υφυπουργό κ. Παναγιώτη Σγουρίδη και εξαγωγικούς φορείς η εξαίρεση από το εμπάργκο των ελληνικών ροδακίνων, πορτοκαλιών και φραουλών», σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο αίτημα των ελλήνων για εξαίρεση απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, κ. Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εξαιρέσει την Ελλάδα ως μέλος της Ε.Ε. από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί. Όμως αντί αυτού είναι έτοιμη να συζητήσει άλλες μορφές συνεργασίας, όπως η προμήθεια ελληνικών πρώτων υλών για μικτές επιχειρήσεις τροφίμων σε Ρωσικό έδαφος. Επίσης, δήλωσε ο κ. Πεσκόφ ότι αυτές οι πρώτες ύλες θα εισαχθούν για περεταίρω επεξεργασία από την βιομηχανία της χώρας, αποκάλυψε ο Μακεδόνας συνεταιριστής.

Πλέον για τον κ. Γιαννακάκη, το ερώτημα που προκύπτει και που πρέπει να διερευνηθεί είναι το τι εννοούν οι Ρώσοι χρησιμοποιώντας την λέξη «επεξεργασία»;

Εάν εννοούν μεταποίηση, τότε δεν μας δίνουν την δυνατότητα να εξάγουμε μεγάλες ποσότητες φρέσκων φρούτων υπό την μορφή μικτών επιχειρήσεων, διότι τα μεταποιημένα φρούτα, είτε υπό μορφή κομπόστας, είτε υπό μορφή χυμού, δεν εντάσσονται στο ήδη υφιστάμενο εμπάργκο και άρα δεν έχουν πρόβλημα.

Εάν εννοούν ανασυσκευασία από μεγάλης χωρητικότητας κιβώτια σε συσκευασίες του λιανικού εμπορίου, τότε είναι κάτι που θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει και πρέπει να διερευνηθεί.

Επίσης, θα πρέπει να διερευνηθεί εάν αυτή η δυνατότητα δίνεται μόνο στους έλληνες και όχι και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. Εάν δίνεται και στις άλλες χώρες της Ε.Ε. τότε θα πρέπει να κινηθούμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα για να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα και να μην βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να δούμε Ισπανούς και Ιταλούς να ιδρύουν μικτές επιχειρήσεις με τους Ρώσους και εμείς να είμαστε απ΄ έξω.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει άμεσα οι ενδιαφερόμενοι φορείς, συνεταιριστικοί και ιδιωτικοί, να ενημερωθούν και με την στήριξη της ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσουν στις αναγκαίες ενέργειες, επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Γιαννακάκης.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία