BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Μεγάλα συμφέροντα πίσω από τη συμφωνία της φέτας, αναφέρει η ΠΟΓΕΔΥ

«Ταφόπλακα» στην ελληνική κτηνοτροφία βάζει η πρόσφατη απόφαση για τη φέτα, αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), που ισχυρίζεται πως θα ακολουθήσουν και άλλες «οδυνηρές» παρόμοιες συμφωνίες.

Αύξηση της κατανάλωσης φέτας στην Πορτογαλία κατά 70%

3
0
Για μεγάλες αλλαγές στην ελληνική κτηνοτροφία τα επόμενα πέντε χρόνια, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) με αφορμή την πρόσφατη συμφωνία της Ε.Ε. με χώρες της Αφρικής για τη φέτα. Παράλληλα, η ΠΟΓΕΔΥ, αναφέρει πως θα ακολουθήσουν και άλλες συμφωνίες που σκοπό έχουν να «εξαφανίσουν» τη μοναδικότητα των ΠΟΠ προϊόντων

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ, έχει ως εξής:

«Φταίει η συγκυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων ή η συγκυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων; Οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν. Το ζήτημα αφορά τη συμφωνία της ΕΕ με χώρες της Νότιας Αφρικής, βάσει της οποίας η Ελληνική φέτα παύει να είναι προστατευόμενο από την ΕΕ προϊόν.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ που αποφασίζουν γι’ αυτές τις συμφωνίες είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από την άποψη των κυβερνήσεων, λοιπόν, τα θέματα συζητούνται και αποφασίζονται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα εμπορίου, ανεξαρτήτως των προϊόντων που αφορούν. Δηλαδή, ακόμα και στις περιπτώσεις που αφορούν αποκλειστικά ή περιλαμβάνουν και γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Στη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες ΚΑΜΑ (Μποτσουάνα, Λεσόθο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Σουαζιλάνδη και Νότια Αφρική), όπως και παλαιότερα στη συμφωνία με τον Καναδά, η ελληνική φέτα παύει πλέον να θεωρείται προϊόν με ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) στις χώρες αυτές.

Το «θάψιμο» της ελληνικής φέτας στις Διεθνείς αγορές δεν είναι τυχαίο. Απορρέει από τη στρατηγική των μεγάλων συμφερόντων. Θέλουν να ξωπετάξουν όχι μόνο την Ελληνική φέτα αλλά και άλλα προϊόντα ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης),  προκειμένου να δελεάσουν τις κυβερνήσεις των χωρών της ΑΚΕ, για να ανοίξουν διάπλατα τις αγορές αυτών των χωρών στη διείσδυση του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Είναι σαφές, λοιπόν, τι μέλλον επιδιώκεται σε προϊόντα όπως η φέτα. Τα συμφέροντα θα χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα ως ανταλλάγματα στις χώρες ΑΚΕ, προκειμένου αυτές ν΄ ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες τους στη διείσδυσή του. Πρέπει να ντρέπονται αυτοί που παραμυθιάζουν τους Έλληνες κτηνοτρόφους, ότι τάχα… απέσπασαν δέσμευση από την Κομισιόν για αποκατάσταση της Ελληνικής φέτας την επόμενη πενταετία! Αλλαγές θα γίνουν την επόμενη πενταετία. Μόνο που αυτές δε θα αφορούν την αποκατάσταση της φέτας, αλλά το ξωπέταγμα και άλλων τυριών ΠΟΠ, ειδικά μετά τη νομιμοποίηση της μαζικής χρήσης εβαπορέ γάλακτος  στην παραγωγή όλης της γκάμας των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Η κατάπτυστη ΚΥΑ των Τσακαλώτου-Μπόλαρη που ανοίγει το δρόμο για την εκτεταμένη χρήση συμπυκνωμένου (εβαπορέ) γάλακτος από την Ελληνική Γαλακτοβιομηχανία, η οποία είχε αποσυρθεί, επανέρχεται. Έτσι, μπαίνει ταφόπλακα στην ελληνική κτηνοτροφία, καθώς οι κτηνοτρόφοι γίνονται έρμαια των γαλακτοβιομηχανιών και θ’ αρχίσουν να εγκαταλείπουν την κτηνοτροφία. Ταυτόχρονα, ανοίγει η κερκόπορτα για την υποβάθμιση των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων (όχι μόνο του γιαουρτιού, αλλά και των τυριών ΠΟΠ)». 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία