BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Περισσότερες ποικιλίες ζητά η διεθνής αγορά

∆ιάχυτη είναι η τάση µείωσης των στρεµµάτων ρυζιού που θα σπαρθούν στη χώρα µας τον προσεχή Μάιο, καθώς οι παραγωγοί είναι απογοητευµένοι από τις τιµές που ήταν µειωµένες σχεδόν 20%-30% από το 2015 κοντά στο κόστος παραγωγής, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Περισσότερες ποικιλίες ζητά η διεθνής αγορά

1
0
Ωστόσο, µε εξαίρεση τις Σέρρες όπου οι τιµές ήταν ακόµη πιο κάτω ως αποτέλεσµα των χαµηλών αποδόσεων και όπου θα σηµειωθεί -σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς- µια σηµαντική µείωση της τάξης σχεδόν του 50% από τα 45.000 στα 25.000 στρέµµα, οι υπόλοιπες περιοχές όπου καλλιεργείται κατά κόρον ρύζι (πχ. Χαλάστρα) θα παραµείνουν περίπου στα ίδια επίπεδα µε πέρσι ή οι µειώσεις θα είναι λιγότερο αισθητές

Θετικά επιδρά η αυξηµένη εποχιακή ζήτηση που παρατηρείται το τελευταίο διάστηµα και στη µείωση των αποθεµάτων της φετινής εµπορικής σεζόν αλλά και στην τόνωση εκ νέου του ενδιαφέροντος για την καλλιέργεια ρυζιού.

Μάλιστα, πλέον οι τιµές για τα µακρύσπερµα τύπου Indica διαµορφώνονται στα 27 λεπτά το κιλό και για τα Japonica στα 24-25 λεπτά το κιλό. Συγκεκριµένα για το Indica οι τιµές αυξήθηκαν τώρα από 18%-8% από τα 23-25 λεπτά το κιλό που κυµαίνονταν κατά την έναρξη της φετινής εµπορικής περιόδου, δηλαδή το Νοέµβριο του 2016
Αναγκαία η µεγαλύτερη κατανοµή µεταξύ των ποικιλιών«Υπάρχει ενδιαφέρον. Είναι καλό ότι υπάρχει µια κίνηση πριν από την προετοιµασία των νέων σπορών παρόλο που οι τιµές δεν είναι πολύ ψηλά. Βέβαια προϊόν υπάρχει ακόµη πολύ. Πρέπει µε κάθε θυσία να µην περάσει µεγάλο απόθεµα στη νέα σεζόν. Ωστόσο, αυτό δεν σηµαίνει ότι πρέπει να πέσουν κατακόρυφα οι τιµές», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο Θοδωρής Κανάκας, της εταιρείας KANAKAS.

Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρεται στην ανάγκη για µεγαλύτερη διασπορά στα µερίδια των ποικιλιών. «Το Ronaldo (τύπου Japonica) θα µειωθεί σίγουρα και θα είναι εποµένως πιο διαχειρίσιµο και δεν θα χρειάζεται να πέσουµε σε χαµηλά επίπεδα για να πουλήσουµε. Οι χαµηλές τιµές δεν συµφέρουν κανέναν και πρέπει να το καταλάβουµε αυτό. Είναι αποτέλεσµα της προσφοράς και της ζήτησης. Επίσης, θα υπάρξει µια διασπορά στα Baldo, ποικιλία που έχει ζήτηση από Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη, στα στρογγυλόσπερµα, στα Indica και Καρολίνες, όπου θα περισσότερες», επισηµαίνει ο Θ. Κανάκας
Μηδενική υπολειµµατικότητα Αξίζει, τέλος, να σηµειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην αλλαγή µε σχετική νοµοθεσία των µέγιστων ορίων υπολειµµατικότητας της δραστικής ουσίας tricyclazole από το 1 mrl στο 0,1 mrl. Ουσιαστικά, µ’ αυτή την αλλαγή προκρίνεται η µηδενική υπολειµµατικότητα του tricyclazole -το οποίο χρησιµοποιείται ευρέως για την αντιµετώπιση του µύκητα πυρικουλάρια (Pyricularia oryzae) στο ρύζι.


Κριτήριο για τις τιµές η βιοµηχανική απόδοση«Στην Ελλάδα το χαρακτηριστικό της νέας σεζόν στο ρύζι θα είναι η µείωση των στρεµµάτων. Πιο µεγάλη µείωση στρεµµάτων θα σηµειωθεί στις Σέρρες και αυτό γιατί πληρώνονταν τα ρύζια µε 20 λεπτά το κιλό. Έτσι οι Σερραίοι παραγωγοί αντέδρασαν και έβαλαν καλαµπόκια που φέτος στα τελειώµατα έπιασαν 20 λεπτά το κιλό. Βέβαια τα 20 λεπτά στις Σέρρες είναι δικαιολογηµένα από βιοµηχανικής απόδοσης. Για παράδειγµα στα 100 κιλά ρύζι η Χαλάστρα βγάζει 60 και στις Σέρρες 50», όπως περιγράφει στην Agrenda ο Θ. Κανάκας. «Είµαστε η µόνη χώρα στο ρύζι που οι πωλήσεις δεν γίνονται µε βάση τη βιοµηχανική απόδοση. Ακόµα και η Βουλγαρία στηρίζεται στη βιοµηχανική απόδοση. Η χαµηλή απόδοση δίνει χαµηλή τιµή. Έχεις υψηλή θα πάρεις υψηλή τιµή. Οπότε επιβραβεύεται αυτός που κάνει καλύτερα τη δουλειά του. Με τον τρόπο αυτό ωθούµε τους παραγωγούς να βελτιώσουν την παραγωγή τους», καταλήγει ο ίδιος
Συμβολαιακή στο ρύζι από την ΚΑΝΑΚΑΣ Στην υπογραφή συµβολαίων µε ελάχιστη εγγυηµένη τιµή απευθείας µε παραγωγούς και συνεταιρισµούς για την καλλιέργεια ρυζιού προχωρά η εταιρεία Αφοί ΚΑΝΑΚΑ Ε.Π.Ε. Πιο αναλυτικά, η συµβολαιακή στο ρύζι των αδερφών Κανάκα θα επικεντρωθεί σε ρύζι τύπου Japonica, όχι της κατηγορίας Ronaldo αλλά θα προτιµηθεί η Baldo και τα στρογγυλόσπερµα. «Είναι δύο κατηγορίες που έχουν αµφότερες ενδιαφέρον από διάφορες χώρες. Και µας ενδιαφέρει να αναπτυχθούν στην Ελλάδα, να µειώσουµε τις ποσότητες από τα τύπου Ronaldo και να αυξήσουµε τις επιλογές µας προς πώληση. Οι Ιταλοί έχουν υγεία στην αγορά ρυζιού γιατί έχουν πετύχει τροµακτική διασπορά ποικιλιών. Έχουν πάνω από 20 ποικιλίες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο Θοδωρής Κανάκας.

Αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα τα στρογγυλόσπερµα καταλαµβάνουν 2.000-3.000 στρέµµατα περίπου και άλλα τόσα έχει η Baldo. «Εµείς σαν εταιρεία ζητάµε να µπουν άλλα 4.000 στρέµµατα Baldo και άλλα τόσα στα στρογγυλόσπερµα. Έχουµε µιλήσει µε Συνεταιρισµό Σερρών, Λαµίας. Ήδη τρέχουµε µια ενηµερωτική καµπάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλάστρας», µας ενηµερώνει ο Θ. Κανάκας.

Στόχος της συµβολαιακής στο ρύζι για την εταιρεία είναι, όπως µας ενηµερώνει ο ίδιος, να δίδεται ένα στίγµα στους παραγωγούς για το τι ζητάει η διεθνής αγορά και να υπάρξει διασπορά ποικιλιών για να αποφεύγονται στρεβλώσεις στην προσφορά. Επιπλέον, η συµβολαιακή θα έχει µια ελάχιστη εγγυηµένη τιµή στα 30 λεπτά το κιλό. «Θέλουµε να δώσουµε µια ελάχιστη εγγυηµένη τιµή, για να µπορεί να κανονίσει τα έξοδά του ο παραγωγός και να επικεντρωθεί µετά στην αύξηση των αποδόσεων», αναφέρει ο Θ. Κανάκας.
Ακόμα πιο πολλά στρέμματα βάζουν τα όσπριαΑυξηµένο ενδιαφέρον για καλλιέργεια οσπρίων -κυρίως φακί, ρεβίθι και φασόλι- παρατηρείται τα τελευταία 3 χρόνια στη χώρα µας και το οποίο προκύπτει από την ολοένα και µεγαλύτερη ζήτηση από την εγχώρια αγορά τόσο από τους ίδιους τους καταναλωτές όσο και από εταιρείες τυποποίησης. Επιπλέον, ως κίνητρο για αύξηση των καλλιεργούµενων στρεµµάτων µε όσπρια λειτούργησε η συνδεδεµένη ενίσχυση που λαµβάνουν. 

Την ίδια ώρα, στην περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας οσπρίων επικεντρώνεται και η εταιρεία Αφοί ΚΑΝΑΚΑ Ε.Π.Ε. Συγκεκριµένα, προµηθεύεται όσπρια από παραγωγούς από τη Θεσσαλία και τη ∆υτική Μακεδονία και από το 2017 ξεκίνησε και η συνεργασία µε καλλιεργητές στην Κεντρική Μακεδονία. Η εταιρεία διαθέτει µια µεγάλη γκάµα οσπρίων τα οποία τυποποιεί: φασόλια πλακέ, φασόλια µέτρια, φασόλια γίγας, ρεβύθια, φακές ψιλές και φακές µέτριες.
«Στόχος µας είναι να ξεπεράσουν τα 4.000 στρέµµατα µε όσπρια. Θέλουµε να αναπτύξουµε περαιτέρω την καλλιέργεια αυτή, καθώς παρουσιάζει µια σηµαντική δυναµική στην Ελλάδα. Πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας µιας και µέχρι στιγµής ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση αγγίζει τα 6 κιλά σαν χώρα παράγουµε µόνο το 1 κιλό», σηµειώνει ο Θοδωρής Κανάκας.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι η εταιρεία ΚΑΝΑΚΑΣ αγοράζει τα όσπρια απευθείας από τους παραγωγούς ακαθάριστα και δίνει τιµή στο χωράφι. Έτσι, για τη χρονιά που πέρασε στη Θεσσαλία το χοντρό ρεβίθι πληρώθηκε από 90 λεπτά έως 1 ευρώ το κιλό, το µέτριο στα 70 λεπτά το κιλό και το ψιλό στα 60 λεπτά το κιλό. Η φακί κινήθηκε περίπου στα 75-80 λεπτά το κιλό και τα φασόλια (καθαρισµένα) τα µέτρια στο 1 ευρώ το κιλό και τα πλακέ στο 1,5 ευρώ το κιλό.
Τέλος, ως ένα θετικό βήµα προς τη βελτίωση των όρων καλλιέργειας των προϊόντων χαρακτήρισε ο Θ. Κανάκας την προσπάθεια σύστασης ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης στα Όσπρια
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία