BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Μείωση οινοπαραγωγής στο νότιο ημισφαίριο, με εξαίρεση τη Χιλή

Αδυναμία να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της αγοράς, λόγω και της περιορισμένης διαθεσιμότητας οίνων στην Ευρώπη για φέτος, δείχνουν οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, εξαιρουμένης της Χιλής.

2
0

 Συγκεκριμένα, η Νότια Αφρική, η οποία είχε μετατραπεί σε πηγή προμήθειας χύδην κρασιών σε ανταγωνιστικές τιμές για τους ευρωπαίους αγοραστές, θα αγωνιστεί να παραμείνει προμηθευτής και αυτή τη χρονιά.

«Συνολικά, αυτό που συμβαίνει στις αγορές είναι όλο και πιο απρόβλεπτο», αναφέρει ο Florian Ceschi, διευθυντής της Ciatti Europe. Η Νότια Αφρική, που κατατάσσεται μεταξύ των χωρών παραγωγής του νότιου ημισφαιρίου την οποία συχνά χρησιμοποιούν οι ευρωπαίοι αγοραστές σε περίπτωση χαμηλών όγκων ευρωπαϊκής παραγωγής ή / και υψηλών τιμών στην Ευρώπη, θα αγωνισθεί να επιτελέσει τον ίδιο ρόλο φέτος.

«Αυτό που συμβαίνει είναι καταστροφικό. Τα οινοποιεία του ποταμού Olifants ανακοινώνουν μείωση περισσότερο από 50% σε όγκο. Η κοιλάδα του ποταμού Breede καταγράφει πτώση μεταξύ -30 και -40%. Η έλλειψη κρασιών δημιουργεί επίσης ένταση και πανικό στην αγορά, που τροφοδοτεί και τις ντόπιες επιχειρήσεις, που χρειάζονται όγκους για να προμηθεύουν τα δικά τους εμπορικά σήματα. Μερικές από αυτές είναι σε θέση να πληρώσουν περισσότερα για να καλύψουν τις ανάγκες τους, έτσι οι τιμές ανεβαίνουν. Οι επιχειρήσεις με τις οποίες ήρθαν σε επαφή είχαν πολύ λίγους όγκους να προσφέρουν και σε τιμές που δεν επιβεβαιώθηκαν. Είμαστε ακόμα στη μέθοδο ερωτήσεων, δηλαδή δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να πάρουμε ή σε ποια τιμή. Νομίζω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν επιχειρήσεις που περιμένουν από το Νότιο Ημισφαίριο μια αίσθηση ελπίδας ώστε να καλύψουν τον εαυτό τους περισσότερο ως προς τον όγκο ή για να βρουν ίσως λιγότερο δαπανηρές λύσεις. Με αυτή τη μικρή συγκομιδή της Νότιας Αφρικής, δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί» πρόσθεσε.

Και στην Αυστραλία, η σημερινή συγκομιδή εγείρει ερωτήματα. «Ο πολύ ζεστός καιρός, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο σε όλη τη νότια Αυστραλία έχει σαν αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις - και τη μείωση της συσσώρευσης των σακχάρων», δήλωσε ο Jim Moularadellis, διευθυντής της χρηματιστηριακής εταιρίας Austwine, η οποία διαχειρίζεται 500.000 εκατόλιτρα χύδην κρασιών κάθε χρόνο. «Ο τρύγος τώρα προχωρά με την ταχύτητα ενός σαλιγκαριού, οι παραγωγοί περιμένουν υπομονετικά να ωριμάσουν τα κόκκινα σταφύλια.» Είναι πάρα πολύ νωρίς για να δώσει κανείς πολύ ακριβείς εκτιμήσεις αλλά ήδη, η Austwine προβλέπει μια μείωση της τάξης του 5 έως 10% σε σύγκριση με την συγκομιδή του 2017 (1,980 εκατομμύρια τόνοι), δηλαδή η παραγωγή θα κυμαίνεται από 1,8 έως 1,9 MT. «Δεν παρατηρήσαμε κανένα σημαντικό γεγονός που να υποδηλώνει ότι η παραγωγή θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη από εκείνη του περασμένου έτους», δήλωσε ο Jim Moularadellis. Εκτός από τον παγετό το Νοέμβριο σε περιοχές όπως η Coonawarra, η Limestone Coste και η Great Western, κατά κύριο λόγο οι μέγιστες θερμοκρασίες στην αρχή αυτού του χρόνου επηρέασαν τις αποδόσεις. Οι παραγωγοί είναι «πολύ ενθουσιασμένοι» για την ποιότητα των κρασιών του τρέχοντος έτους, αφού ο ξηρός καιρός σε μεγάλο βαθμό απέκλεισε την εμφάνιση ασθενειών.

Εκ διαμέτρου αντίθετη φαίνεται πως είναι η εικόνα στη Χιλή, καθώς οι εκτιμήσεις αναθεωρήθηκαν σημαντικά για την συγκομιδή του 2018, προβλέποντας αύξηση από 15% έως 30% σε σχέση με πέρυσι. Ο κλάδος εκτιμά ότι, εάν επιβεβαιωθεί αυτή η αύξηση, θα μπορέσει να ανακάμψει μετά από δύο συνεχόμενα έτη με ζημίες που προκλήθηκαν από κλιματολογικούς παράγοντες όπως ο παγετός και οι δασικές πυρκαγιές. Να υπενθυμίσουμε ότι το 2017, ο κλάδος είχε ανακοινώσει παραγωγή στα 945 εκατομμύρια λίτρα, μακριά από τα 1.280 εκατομμύρια λίτρα που είχαν παραχθεί το 2015. Αυτή η υπόσχεση της διαθεσιμότητας στην παγκόσμια αγορά που είναι ελλειμματική για οίνους προκάλεσε έντονη εμπορική δραστηριότητα.

Τέλος, όσον αφορά την Αργεντινή, είναι πολύ πιθανή μια πτώση των τιμών ως αποτέλεσμα της υποτίμησης του πέσο και της αύξησης της παραγωγής που προβλέπεται για το τρέχον έτος. Στα μέσα Φεβρουαρίου το Εθνικό Ινστιτούτο αμπελουργίας (INV) εκτιμά ότι η συγκομιδή το 2018 θα κυμανθεί μεταξύ 22 και 23,1 εκ εκατόκιλα, αύξηση δηλαδή της τάξης του 15-20% σε σχέση με το 2017 (19,6 εκατομμύρια). Εάν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν και το πέσο συνεχίσει την ίδια τάση, το 2018 το malbec standard θα μπορούσε να πωλείται περίπου στα 1,3 USD / λίτρο έναντι 1,4-1,5 USD / λίτρο που πωλείται σήμερα και έναντι 1,5-1,6 USD το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ciatti. Προς το παρόν, η εθνική και διεθνής δραστηριότητα στην αγορά κρασιού παραμένει ήρεμη, σημειώνει ο διεθνής μεσίτης, οι αγοραστές περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η συγκομιδή.

 

Η Κίνα αγοράζει μεγάλους όγκους αυστραλιανών κόκκινων κρασιών

Η προσφορά οίνων από την Αυστραλία παρουσιάζει μια κραυγαλέα έλλειψη για Shiraz, για Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot gris στη βασική κατηγορία, καθώς και πολύ χαμηλή διαθεσιμότητα για Sauvignon blanc και Chardonnay στην ίδια κατηγορία. Από την άλλη πλευρά, οι μεγάλες ποσότητες κόκκινων premium από μη αρδευόμενες περιοχές, καθώς και το Chardonnay και το Sauvignon blanc στην ίδια κατηγορία είναι σημαντικές. Για τους κόκκινους ερυθρούς οίνους βασικής κατηγορίας, αυτό οφείλεται κυρίως στην κινεζική ζήτηση: Οι αυστραλιανές εξαγωγές στην Κίνα - που κυριαρχούνται από το κόκκινο κρασί - αυξήθηκαν κατά 63% σε ένα έτος, σε όγκο.

«Επί δύο χρόνια, οι παραγωγοί κόκκινου κρασιού δέχθηκαν αιτήματα πέραν της διαθεσιμότητάς τους. Σχεδόν όλα τα αρχικά αποθέματα ερυθρού οίνου σε σημαντικούς όγκους έχουν ήδη διατεθεί και ορισμένα οινοποιεία ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν πολλούς αγοραστές για το ίδιο κρασί», λέει ο διευθυντής της Austwine, Jim Moularadellis ο οποίος σημειώνει ότι «αυτή η κατάσταση εφοδιασμού έρχεται σε αντίθεση με εκείνη των τριών τελευταίων ετών».

 

Σταθεροποίηση του παραγωγικού δυναμικού της Αυστραλίας

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αυστραλιανός τομέας οίνου έχει καταβάλει προσπάθειες για να μειωθούν οι εκτάσεις του αμπελώνα, τα αποτελέσματα των οποίων μπορεί να αρχίσουν να γίνονται αισθητά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟIV, ο αυστραλιανός αμπελώνας μειώθηκε από 162.000 σε 148.000 εκτάρια μεταξύ 2012 και 2016 (-15%). Παραδόξως, η αυστραλιανή παραγωγή τείνει να αυξάνεται από το 2014, αλλά σύμφωνα με την Austwine, το δυναμικό παραγωγής είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί.

«Ακόμη και αν λίγα φυτώρια επιμένουν να δείχνουν μάλλον έντονη εμπορική δραστηριότητα, οι φυτεύσεις είναι μέτριες συνολικά. Φαίνεται ότι υπάρχουν ελάχιστες ή καθόλου σημαντικές νέες αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά τις φυτεύσεις. Έτσι, ο Αυστραλός μεσίτης αναμένει την σταθεροποίηση της προσφοράς κατά τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, αποτέλεσμα της μικρής κλίμακας φυτεύσεων και της κινεζικής ζήτησης.

«Αν η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει τους αυστραλιανούς οίνους με τον ίδιο ρυθμό, οι τιμές χύμα οίνων θα αυξηθούν σε περίπτωση απουσίας σημαντικής αύξησης της προσφοράς οίνων, είτε προέρχονται από την Αυστραλία είτε εκείνων των οίνων που προέρχονται από άλλες χώρες». Και καταλήγει: «Μια προοπτική σημαντικής συγκομιδής οινοποιήσιμων σταφυλιών στην Ευρώπη το 2018, και η προοπτική μιας δεύτερης μεγάλης ευρωπαϊκής συγκομιδής το 2019, θα επιβραδύνει την εξέλιξη των τιμών για χύμα οίνους σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

Η αλλαγή της συμπεριφοράς των αγοραστών με βάση την ποικιλία

Στο πλαίσιο αυτό, η συμπεριφορά των αγοραστών έχει αλλάξει δραματικά. «Η χαμηλή παγκόσμια συγκομιδή έχει κάνει τους μεγάλους αγοραστές σε επίπεδο σούπερ μάρκετ, ειδικά εκείνων από το Ηνωμένο Βασίλειο, πιο συντηρητικούς στον τρόπο προσέγγισης των αγορών κρασιού και των προμηθευτριών χωρών», δήλωσε ο Paul Attwood-Philippe, επικεφαλής ανάπτυξης της Vinex στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη. «Οι αγοραστές αναζητούν να αγοράσουν εκ των προτέρων και να δεσμεύσουν τις πηγές προμηθειών τους με επερχόμενες συγκομιδές. Πολλοί αγοραστές έχουν ήδη καλύψει τις ανάγκες τους για το 2019 από το Νέο Κόσμο ...

Ενώ στο παρελθόν οι μεγάλες μάρκες αποθεματοποιούσαν περίπου το 30% των αγορών τους για να τις χρησιμοποιήσουν τακτικά όλο το χρόνο, τώρα επενδύουν εκ των προτέρων και δεσμεύουν το 100% ... Όλο και περισσότεροι αγοραστές διανομής στην Βόρεια Ευρώπη, οι οποίοι, με τον παραδοσιακό τρόπο, επέλεξαν πρώτα κρασιά ανά χώρα προέλευσης, αναγκάζονται τώρα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου και προσπαθούν να εξασφαλίσουν την τροφοδοσία τους με βάση τις ποικιλίες σταφυλιών πρώτα και στη συνέχεια ανά χώρα προέλευσης, επειδή δεν υπάρχει επαρκής διαθεσιμότητα. Η τάση αυτή θα ενταθεί καθώς όλο και περισσότερες χώρες καταναλωτές υιοθετούν την προσέγγιση της ποικιλίας σταφυλιών».

 

Οι Ισπανοί παραγωγοί γίνονται λιγότερο εξαρτημένοι από τους Γάλλους

Όσον αφορά την επίδραση της μικρής ευρωπαϊκής συγκομιδής στην αγορά της Γαλλίας, παρατηρείται μια τροποποίηση των συνηθειών. Οι Ισπανοί προμηθευτές γίνονται λιγότερο εξαρτημένοι από τη γαλλική αγορά (τα 5 τελευταία χρόνια το 50% των χύμα εξαγωγών ισπανικών κρασιών κατευθύνονταν σε Γαλλία και Γερμανία), αφού πλέον εξαγωγικές αγορές για τους Ισπανούς έχουν γίνει η Βόρεια Αμερική και η Βόρεια Ασία. Βέβαια η μικρή συγκομιδή και στην Ισπανία έχει αυξήσει τις τιμές. Οι Χιλιανοί πωλούν τους ποικιλιακούς οίνους περίπου στο $ 1,10 και τους βασικούς οίνους μεταξύ $ 0,70 και $ 0,80 και παρ’ ότι οι Ισπανοί διπλασίασαν τις τιμές από τα 30 €/HL στα 60 €/HL, παραμένουν ανταγωνιστικοί στις αγορές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία