BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Περιθώρια παράκαμψης δασμού ΗΠΑ στη φέτα βλέπει το υπουργείο

Εφόσον υπάρξει μια ερμηνευτική ελευθερία ως προς την δασμολογική κλάση στην οποία μπορεί να υπαχθεί η φέτα, το ενδεχόμενο παράκαμψης του δασμού 25% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ γίνεται ρεαλιστικό.

omakisoVoridistsekourata

Πέτρος Γκόγκος

23
0

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται κοινές προσπάθειες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών ώστε να ανασταλούν προσωρινά οι δασμοί στην κομπόστα ροδάκινου.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής-παράδοσης του ΕΛΓΟ το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου. Ο κ. Βορίδης επανέλαβε ότι οι βρώσιμες ελιές και το ελαιόλαδο βρίσκονται εκτός λίστας και στη συνέχεια εξήγησε ότι στην περίπτωση της φέτας υπάρχει ένα ερμηνευτικό ζήτημα για το σε ποια δασμολογική κλάση πρέπει να υπαχθεί. «Αν υπαχθεί σε μια ορισμένη δασμολογική κλάση όπως το ερμηνεύουμε εμείς, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτό θα κριθεί στη  πράξη, όταν δηλαδή επιχειρηθεί η διαδικασία της εξαγωγής. Εκεί θα δούμε τι γίνεται και που πρέπει να γίνει η υπαγωγή», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά στο συμπύρηνο ροδάκινο και τις εξαγωγές κομπόστας στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υπουργός επικαλέστηκε προσπάθειες που γίνονται ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία αναστολής των δασμών, τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί στον ΠΟΕ αντίστοιχο αίτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιβολή δασμών εις βάρος των ΗΠΑ με αφορμή παράνομες επιδοτήσεις της Ουάσιγκτον προς την Boeing.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται να απαντήσει με δασμούς 12 δισ. δολάρια, «όταν έρθει η ώρα», κατά την Ευρωπαία επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μαλμστρομ, όταν δηλαδή ο ΠΟΕ δώσει το πράσινο φως στην ΕΕ, να απαντήσει στις αθέμιτες επιδοτήσεις της Boeing. Αυτό αναμένεται να συμβεί στις αρχές του 2020.

«Αυτό το ζήτημα παραμένει εκκρεμές με κατεύθυνση μια προσωρινή αναστολή μέχρι να δούμε την οριστική επίλυση» είπε ο υπουργός.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία