BACK TO
TOP

Ροδάκινα

maxresdefault__22__2

Λογαριασμό κατόπιν εορτής προσπαθούν να κάνουν για τον κύριο όγκο του βιομηχανικού ροδάκινου οι μεταποιητικές βιομηχανίες του κλάδου, παίζοντας εδώ και δύο εβδομάδες το κρυφτούλι με τους παραγωγούς οι οποίοι ολοκληρώνουν σιγά – σιγά τις παραδόσεις των πρώιμων ποικιλιών (Κατερίνα κ.α.) χωρίς να ξέρουν με ποιους όρους και σε ποια τιμή.

1200x0__1_

Στην ποικιλία «Andross» τη δεύτερη πιο σημαντική μετά την «Κατερίνα» από άποψη καλλιεργούμενων εκτάσεων, εστιάζουν πλέον οι παραγωγοί και οι βιομηχανίες κομπόστας, στον κάμπο της Ημαθίας, της Πέλλας και της Λάρισας, για να δουν πώς θα κλείσει τελικά η πολύ δύσκολη, όπως εξελίχθηκε, φετινή χρονιά για το προϊόν και τα εισοδήματά τους.

36_pin_30

Ήδη, µέσα στην περασµένη εβδοµάδα καταγράφηκαν εµπορικές πράξεις στα 33 λεπτά το κιλό, δείχνοντας ότι η µειωµένη παραγωγή φέτος, που αναµένεται να κυµανθεί µεταξύ 170.000 και 220.000 τόνων, ωθεί ανοδικά τις τιµές και δίνει δυναµική στο προϊόν.

22-35_pin_17

Με αφετηρία τα 35 λεπτά το κιλό παραδοτέο στο εργοστάσιο, κάτι που σηµαίνει πως ο παραγωγός στο χέρι θα λάβει 30 λεπτά το κιλό και µε ορατό το ενδεχόµενο η τιµή να φύγει πιο ψηλά αν επιβεβαιωθούν τα δυσµενή σενάρια µε τις προβλέψεις για το ακριβές µέγεθος της φετινής παραγωγής, ανοίγει η συγκοµιστική σεζόν στο συµπύρηνο ροδάκινο.

image001_24

Απρόσκοπτη διάθεση και εµπορικές πράξεις που προσεγγίζουν τα 0,95 ευρώ το κιλό στην κλούβα, για την πρώτη ποιότητα στα ροδάκινα και τα 1,40 ευρώ στα νεκταρίνια, εξασφαλίζει, την περίοδο αυτή, η υψηλή ζήτηση από την αγορά για τα πραγµατικά λίγα φετινά φρούτα.

22_25

Με την παραγωγή συµπύρηνων ροδάκινων περιορισµένη στο 1/3 µιας φυσιολογικής χρονιάς εξαιτίας των ζηµιών του ανοιξιάτικου παγετού και τις πρώτες κοπές να ξεκινούν τις επόµενες ηµέρες για τις υπερπρώιµες ποικιλίες «Κατερίνα» και «Ροµέο», ο θεµελιώδης κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης θα υπαγόρευε µια χαρακτηριστική αύξηση των τιµών παραγωγού.

ροδακινα-σοστο-1

Σε επίπεδα άνω του 1 ευρώ το κιλό «σπρώχνουν» τις τιµές παραγωγού στο επιτραπέζιο ροδάκινο, οι περιορισµένες ποσότητες προϊόντος, που συγκοµίζουν εδώ και λίγες ηµέρες οι αγρότες στα κτήµατα της Ηµαθίας και της Πέλλας. Οι φόβοι των παραγωγών για τις ζηµιές από τους παγετούς Μαρτίου και Απριλίου δεν ήταν αβάσιµοι, αφού οι καρποί που µπαίνουν στα τελάρα είναι λιγότεροι ακόµα και έως 60%-70% σε κάποιες περιπτώσεις.

IMG_1663-02φ

Παράταση διετίας για τα επενδυτικά προγράμματα που «τρέχουν» οι μεταποιητικές μονάδες και ειδικότερα οι κονσερβοποιείες, κάλυψη του κόστους των μόνιμων εργαζόμενων και αυστηρό έλεγχο στη διακίνηση συμπύρηνων πυρηνόκαρπων κατά τη διάρκεια της συγκομιδής, ώστε να μη «φύγουν» ποσότητες χωρίς παραστατικά, ζητούν οι εκπρόσωποι του κλάδου, εκφράζοντας την αγωνία τους για τη ροή της πρώτης ύλης και τον κίνδυνο να χαθούν εξαγωγικές αγορές.

44_pin_4

Μέχρι και 50 γραµµάρια επιπλέον νωπό βάρος, µε πολλή ξηρά ουσία, µπορεί να συσσωρεύσει το συµπύρηνο ροδάκινο, εάν καθυστερήσει η συγκοµιδή του λίγες ηµέρες, δίδοντας τη δυνατότητα στον παραγωγό να αυξήσει τις στρεµµατικές αποδόσεις και το εισόδηµά του και ταυτόχρονα στη µεταποίηση να παραλάβει ποιοτικότερο προϊόν και να ελαχιστοποιήσει τις φύρες και τα κόστη της.

16-17_10

Συµπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα και βιοµηχανικά αχλάδια, που θα έχουν παραχθεί µε προκαθορισµένες καλλιεργητικές πρακτικές, σε συµφωνία παραγωγών και µεταποιητικών βιοµηχανιών, που θα είναι αµφίδροµα δεσµευτική, αφού θα προβλέπει και την υποχρεωτική απορρόφηση της παραγωγής, αναµένεται να δούµε στην αγορά από την επόµενη χρονιά.

02_rodakino_sel8-9_4

«Χαριστική βολή», για χιλιάδες παραγωγούς στην Πέλλα που δεν έχουν συγκομίσει ακόμη τη φετινή παραγωγή των οπωροφόρων φυτειών τους αποτέλεσε η κακοκαιρία «Θάλεια», καθώς όσοι καρποί δεν έπεσαν από τα δέντρα, λόγω των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε μεγάλο ποσοστό θα προσβληθούν από ασθένειες.

rodakina_4_2

Με την παραγωγή συμπύρηνων ροδάκινων να προβλέπεται τουλάχιστον 100.000 τόνους χαμηλότερα από πέρσυ και τα αποθέματα κομπόστας να έχουν εξαντληθεί, ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δικαιολογεί μια σοβαρή αύξηση της τιμής παραγωγού φέτος, έτσι ώστε οι παραλαβές να ξεκινήσουν από τα 30 λεπτά το κιλό, έναντι 25 λεπτών το κιλό τον περασμένο χρόνο.

GKT_0796

Δύσκολα θα μπορέσει η βιομηχανία αυτή τη χρονιά να φέρει στα μέτρα της τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης στην περίπτωση του συμπύρηνου ροδάκινου, με τους καρπούς στα δέντρα στα περισσότερα παραγωγικά κέντρα της χώρας να είναι πιο αραιοί σε ποσοστό από 20% έως 40%.

RODAKINA_SITE

Θεαματική βελτίωση της εικόνας αγοράς στα επιτραπέζια ροδάκινα, τα νεκταρίνια αλλά και τα συμπύρηνα, προδιαγράφει η φετινή έκθεση της έγκυρης medFEL με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε ηλεκτρονικά πριν από λίγες μέρες στο Perpignan της Γαλλίας και τα οποία φέρουν σε πλεονεκτική θέση τους Έλληνες παραγωγούς, η οποίοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη μειωμένη παραγωγή και τη σταθερή ζήτηση πανευρωπαικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία