BACK TO
TOP
Ροδάκινα

Οικονομική εξουθένωση, πολιτική εκμετάλλευση οργίζουν στο Αμύνταιο

Αγροτικές συγκεντρώσεις πυροδοτεί η υπαναχώρηση της βιομηχανίας κομπόστας ακόμα και από τη μετριοπαθή τιμή των 33-35 λεπτών το κιλό που είχε προαναγγείλει για τα συμπύρηνα ροδάκινα. Για τα δεδομένα της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς, αυτή η τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο μεταφράζεται σε οικονομική υποβάθμιση των παραγωγών, σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Αμυνταίου που είχε την πρωτοβουλία για την κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους της πόλης, το πρωί της Δευτέρας 8 Αυγούστου.

IMG_4944_100__copy

9382
8

Βγήκαν τα τρακτέρ στο  Αμύνταιο, οικονομική εξουθένωση και πολιτική εκμετάλλευση… οργίζουν  

Σημειωτέον ότι τα ορεινά ροδάκινα του Αμύνταιου πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια πληρώθηκαν ακόμα και πάνω από 40 λεπτά το κιλό. Φέτος που τα έξοδα ήταν πολύ περισσότερα και η παραγωγή, λόγω της χαλαζόπτωσης, έχει μείνει μισή, τα όψιμα ροδάκινα του Αμύνταιου κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα. Και την ίδια ώρα, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν είναι ακόμα πουθενά.

Σ' αυτό το περιβάλλον, με τη δυναμική συμμετοχή 200 και πλέον αγροτών από την ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου συγκέντρωση στους δρόμους της πόλης. Το αίτημα προς την βιομηχανία, τουλάχιστον να «τηρήσει αυτά που έλεγε» όταν ανακοίνωνε 33-35 λεπτά το κιλό για το ποιοτικό και μη χαλαζοχτυπημένο συμπύρηνο ροδάκινο και προς την κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποζημιώσεις. 

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντώ Κρητικού στο Agronews, η τακτική της ανοικτής τιμής για προϊόντα όπως το συμπύρηνο αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα για τους αγρότες καθώς δεν είναι γνωστό πώς, πού και με τι ποσό θα πληρωθεί τελικώς ο παραγωγός, κατάσταση η οποία πολλές φορές οδηγεί σε εκτροχιασμό του οικονομικού προγραμματισμού.

Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί την πολιτεία να παρέμβει και να δώσει λύση στο πρόβλημα του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών μέσω του ΕΛΓΑ, αντιμετωπίζοντας τη ζημιά που προέκυψε από τις χαλαζοπτώσεις το τελευταίο δίμηνο με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, ώστε η αποζημίωση να καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι αυξημένο κατά 70% σε σχέση με πέρσι (από 700 ευρώ/στρ. έχει ανέβει στα 1.200 ευρώ/στρ.).

Μετά την μεγάλη χαλαζόπτωση στις αρχές Ιουλίου, οι αγρότες της περιοχής του Αμυνταίου επιβαρύνθηκαν με επιπλέον κόστη για την καλλιέργεια του ροδάκινου. Η συγκομιδή έχει μεν αρχίσει, αλλά κανένα εργοστάσιο, και κανένας έμπορας, δεν θέλει ροδάκινα από την περιοχή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι αναγκασμένοι, να τα ρίξουν από τα δέντρα κάτω, για να μην δημιουργήσουν προβλήματα την επόμενη χρονιά, και να τα καταστρέψουν με διάφορους τρόπους. 

Ο όξινος καρπός του ροδάκινου, μπορεί να αποτελεί εξαιρετική τροφή για τον άνθρωπο αλλά σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί μείωση της εδαφικής ποιότητας αν αφεθεί στη τύχη του και δεν μαζευτεί από τα δέντρα, με τους ροδακινοπαραγωγούς να υποχρεώνονται σε επιπλέον αυξημένα εργατικά κόστη «για να μαζέψουν την παραγωγή και να βρουν που θα την πετάξουν», όπως επισημαίνει η Διαμαντώ Κρητικού. 

Aς σημειωθεί επίσης πως το γεγονός ότι η αποζημίωση σε αγροτικά προϊόντα έχει «ταβάνι» το οποίο δεν καλύπτει στις νέες συνθήκες το κόστος παραγωγής καθώς και ο συνυπολογισμός της λεγόμενης υπολειμματικής αξίας -για ένα προϊόν που δεν πωλείται- στο τελικό ποσό αποζημίωσης που λαμβάνει ο παραγωγός, αποτελούν σαφείς ενδείξεις των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενόψει της επικαιροποίησής του μέσα στον Σεπτέμβριο.


Σχετική ανακοίνωση του ΑΣ Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

«Στα «σαγόνια» των βιομηχάνων οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου.
Με τις πλάτες της Κυβέρνησης βιομήχανοι κονσερβοποιοί δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα καμία τιμή.  Σύμφωνα  με τις δηλώσεις, τις διάφορες προφάσεις και την τακτική του “άνοιξε κλείσε”  στις παραλαβές των προϊόντων ,προσπαθούν εκμεταλλευόμενοι τη χρονική περίοδο και το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε  οι αγρότες παραγωγοί να μας πάρουν τσάμπα την φετινή παραγωγή.

Οι αόριστες δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών και του υφυπουργού οικονομικών κ Βεζυροπουλου δεν δίνουν λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ούτε φυσικά τρέφουμε αυταπάτες από τους βουλευτές της  αντιπολίτευσης που ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος ,ενώ είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τα έργα και της ημέρες τους ως κυβερνήσεις που  έχοντας υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ οδήγησαν στην εγκατάλειψη δυναμικές καλλιέργειες και στο ξεκλήρισμα χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες.  

 Δεν περιμέναμε βέβαια και καμιά σοβαρή τοποθέτηση από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ η οποία κατηγορεί την ΕΚΕ για έλλειψη ευθύνης και περιφρόνηση στους αγρότες.

Μα καλά τι περίμενε οι ΕΘΕΑΣ από τους βιομηχάνους να δείξουν συμπόνια και κατανόηση; Άλλωστε και η ίδια από συνεταιρισμούς ΑΕ ΑΕΒΕ απαρτίζεται, αγκαλιά με τους βιομηχάνους αποφασίζει στην Διεπαγγελματική τι και πόσο θα παραχθεί. Και φυσικά  έχει και τις ομάδες παραγωγών υπηρέτες για να συγκεντρώνουν για λογαριασμό τους την πρώτη ύλη και κάποιους αγροτικούς συλλόγους για να κρατάν τους κραδασμούς από τις αντιδράσεις των αγροτών. Κατέχει καλά το <<αντικείμενο>>, ας σταματήσει λοιπόν το δούλεμα.

Ξεκαθαρίζουμε ότι οι αγρότες είμαστε σκληρά αγωνιζόμενοι άνθρωποι και παλεύουμε για την επιβίωση μας ,που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε εισόδημα. Έχουμε παιδιά, φροντίζουμε γέρους εκτός από τον εαυτό μας και ταυτόχρονα χρειαζόμαστε εισόδημα  για να ξανά καλλιεργήσουμε να ξανά παράγουμε. Την ευθύνη για την όποια απώλεια εισοδήματος την φέρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση και πρέπει να την αναλάβει.

Παίρνοντας υπόψη τις δυσκολίες της εποχής αλλά και την αναγκαιότητα που υπάρχει καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί έχουμε την πείρα πως μόνο με τους μαζικούς και επίμονους αγώνες και τη συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της νεολαίας των γυναικών μπορούμε δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα και να αποσπάσουμε κάποιες  κατακτήσεις

Διεκδικούμε:

  • Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την απορρόφηση των προϊόντων
  • Κατώτατη εγγυημένη τιμή πάνω του κόστους παραγωγής που να αφήνει ένα εισόδημα για να ζήσουμε και να ξανα καλλιεργήσουμε
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλα τα φυσικά φαινόμενα. Άμεσα να συμπεριληφθούν οι άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, μείωση του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι φτωχού αγρότη»


Υπενθυμίζεται πως ψήφισμα ενάντια στη διαμορφούμενη κατάσταση με τις παραδόσεις συμπύρηνου εξέδωσαν και οι ροδακινοπαραγωγοί στην Ημαθία, με τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο να καταγγέλει «τον εμπαιγμό της βιομηχανίας εις βάρος μας, επιθυμούμε την αποτροπή των όποιων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργούνται.

Αναλυτικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας του ΑΣ Ημαθίας:

«Το τελευταίο διάστημα και βρισκόμενοι στην καρδιά της παραγωγής, πέραν των πολλών προβλημάτων (έλλειψη εργατικών χεριών, αύξηση κόστους παραγωγής κ.α.) που ταλανίζουν τους ροδακινοπαραγωγούς τη φετινή σεζόν, βλέπουμε να διαδραματίζεται ένα απαράδεκτο σκηνικό, με τη βιομηχανία να δρα ανενόχλητη χωρίς καμία παρέμβαση της πολιτείας, εις βάρος των παραγωγών, διακόπτοντας για όσο διάστημα θέλει και όποτε επιθυμεί, τις παραλαβές συμπύρηνων ροδάκινων, έχοντας ως σκοπό τη μείωση της τιμής των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν εκτίμηση του Προέδρου της ΕΚΕ , μάλιστα από το χειμώνα και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ΔΙΚΑΙΗ.

Η σκληρή στάση της βιομηχανίας απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς , είναι αδικαιολόγητη και διόλου ηθική, καθώς καθ’  όλη την καλλιεργητική περίοδο προέτρεπε του παραγωγούς να εφαρμόσουν τις οδηγίες της και σήμερα διακόπτει τις παραλαβές συμπύρηνων ροδάκινων ανά τακτά διαστήματα, οδηγώντας τους ροδακινοπαραγωγούς σε απόγνωση, καθώς βλέπουν μεγάλος μέρος της παραγωγής τους, να πηγαίνει στο χυμό ή ακόμη και να χάνεται.

Καταγγέλουμε

Τον εμπαιγμό της βιομηχανίας εις βάρος μας , και επιθυμούμε την αποτροπή των όποιων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργούνται.

Την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ για την έως τώρα αδιάφορη στάση τους.

Αιτούμαστε

  • Την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων συμπύρηνων ροδάκινων.
  • Τιμή τουλάχιστον των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν και εκτίμηση του προέδρου της ΕΚΕ.
  • Ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών, όπως γίνεται με την ζάχαρη, τα κουτιά κ.α. και δίνονται ενισχύσεις στη βιομηχανία, κατά τον ίδιο τρόπο, τώρα, σε μια περίοδο κρίσης, όπου έχουν χαθεί ποσότητες ροδάκινων και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
  • Επίσης, όσον αφορά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις(Ιούνιο και Ιούλιο) σε νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα και βερίκοκα και αρνείται ο ΕΛΓΑ να τις αποζημιώσει, ζητούμε να δοθούν άμεσα , ΔΙΚΑΙΕΣ ενισχύσεις μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου ή να υπάρξει τροποποιητική του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως συνέβη στο παρελθόν(Ασθένεια κλαδοσπόριο) αλλά και σε άλλες καλλιέργειες (Προανθικό στάδιο).

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας»


Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Σε πολεμική ατμόσφαιρα  κινούνται οι παραδόσεις βιομηχανικών ροδάκινων       

του Λεωνίδα Λιάμη

«Καζάνι που βράζει» είναι τα τελευταία 24ωρα ο κάµπος της Ηµαθίας και της Πέλλας, µε τους παραγωγούς να έχουν «ανέβει στα κάγκελα» από τα τερτίπια των µεταποιητικών βιοµηχανιών, οι οποίες µόλις είδαν ότι υπάρχει παραγωγή όχι µόνο υπαναχώρησαν από τα 33 - 35 λεπτά το κιλό, που είχαν ανακοινώσει οι ίδιες το περασµένο χειµώνα, για το συµπύρηνο ροδάκινο, αλλά ξεκίνησαν και τα γνωστά τους παιχνίδια, για να µειώσουν την τιµή ακόµη περισσότερο.

Ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει τιµές στα 31 λεπτά το κιλό µεικτά, δηλαδή παραδοτέο στο εργοστάσιο, που σηµαίνει πως στον παραγωγό µπορεί να σηµαίνει 28 ή 29 λεπτά το κιλό, ανάλογα την προµήθεια που θα πάρει ο συνεταιρισµός ή το «στέκι», για ποσότητες παραλαβής µέχρι και τις 7 Αυγούστου, ενώ από τις 8 Αυγούστου και µετά η τιµή θα πάει στα 34 λεπτά, για τις ποικιλίες που θα συγκοµιστούν εκείνο το διάστηµα.

Υπέρµαχοι των 31 λεπτών το κιλό είναι µια σκληρή οµάδα βιοµηχανιών, όπως πληροφορείται η Agrenda η οποία φέρεται να µη συζητά τίποτε καλύτερο, ενώ υπάρχει κι ένας δεύτερος πόλος, µε τις συνεταιριστικές και κάποιους µικρούς µεταποιητές, που έχουν αποφασίσει να δώσουν τα 33 λεπτά το κιλό για την πρώτη κατηγορία.

Αυτά τα επίπεδα τιµών, όµως, ουδόλως ικανοποιούν τους παραγωγούς, που εµφανίζονται εξοργισµένοι και σε ετοιµότητα για κινητοποιήσεις, ενώ στον «πόλεµο» που έχει ξεσπάσει µπήκε και η ΕΘΕΑΣ, η οποία µε µια σκληρή της ανακοίνωση επιτίθεται στην ΕΚΕ για «απαράδεκτες πρακτικές από βιοµηχανίες, οι οποίες δεν στέκονται στο ύψος των ευθυνών τους και αντιµετωπίζουν τους παραγωγούς µε περιφρόνηση, αδιαφορώντας για την επιβίωσή τους», ζητά να σταµατήσει τώρα αυτή η πρακτική και παράλληλα αφήνει κι αιχµές για την εµπορική πολιτική που ακολούθησαν στην πώληση της περσινής κοµπόστας.

Με δικαιολογίες για υπερπαραγωγή και αδυναµία επεξεργασίας όλων των ποσοτήτων

Οι µεταποιητές πάλι στα συνήθη επιχειρήµατά τους για υπερπαραγωγή, αδυναµία επεξεργασίας όλων των ποσοτήτων λόγω έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και µικροκαρπία, φέτος πρόσθεσαν ένα ακόµη… φρούτο, για να «στριµώξουν» τους παραγωγούς.

Σκαρφίστηκαν τον «κλαρίσιο» χυµό, για να παραλαµβάνουν ποσότητες άριστης ποιότητας ροδάκινου από το δέντρο, προκειµένου να παράξουν χυµό, τιµολογώντας µε ελαφρώς καλύτερη τιµή από ό,τι την κλασσική α’ ύλη για χυµό, αλλά τουλάχιστον 6-8 λεπτά το κιλό, χαµηλότερα από ό,τι αν τις αγόραζαν για παραγωγή κοµπόστας.

Εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της ποικιλίας «Κατερίνα»

«Θύµα» αυτής της πρακτικής, όπως ενηµερώθηκε η Agrenda, έπεσαν ποσότητες της ποικιλίας «Κατερίνα» για τις οποίες κάποια εργοστάσια έδωσαν εντολή να µην γίνονται παραλαβές της από παραγωγούς και συνεταιρισµούς, παρά µόνο αν συµφωνούν ότι θα πληρωθούν για «κλαρίσιο χυµό». Πράγµα βέβαια που φαινοµενικά δίνει το δικαίωµα της επιλογής στον παραγωγό ή την οργάνωση, αλλά στην πράξη, µε την πίεση να συγκοµιστεί έγκαιρα η παραγωγή και µε την έλλειψη άλλων εναλλακτικών λύσεων, περισσότερο µε ωµό εκβιασµό προσοµοιάζει.

«Είµαστε όλοι οι παραγωγοί στο πόδι. Οι βιοµηχανίες επειδή πέρυσι πήραν ροδάκινα µε 40 λεπτά το κιλό, καθώς δεν είχε ποσότητες, φέτος θέλουν να αναπληρώσουν τα σπασµένα τους και µας βγάζουν το ζουµί. Μόλις είδαν πως έχει ροδάκινα άρχισαν τα κόλπα τους», ανέφερε στην Agrenda ο παραγωγός Χάρης Κοσµίδης από την περιοχή της Πέλλας.

Όπως µας είπε, «αρκετές βιοµηχανίες ανακοίνωσαν ότι δεν παίρνουν ροδάκινα κατηγορίας κοµπόστας γιατί, λόγω της έλλειψης χεριών, δεν µπορούν να συµπληρώσουν 3η βάρδια ώστε να τα επεξεργαστούν και αντιπροτείνουν να τα απορροφήσουν για κλαρίσιο χυµό, πληρώνοντας 22 λεπτά το κιλό. Είναι δίκοπο µαχαίρι, διότι αν πεις όχι θα σου µείνουν στο χωράφι κι η ζηµιά θα είναι µεγαλύτερη, οπότε αναγκάζεσαι να τα δώσεις. ∆υστυχώς είµαστε εγκλωβισµένοι. Ανακοίνωσαν 31 λεπτά το κιλό για τα ποιοτικά ροδάκινα, αλλά σε αυτά τα επίπεδα µπαίνουµε µέσα. Με το πετρέλαιο να είναι στα 2 ευρώ το λίτρο, το λίπασµα στα 40 ευρώ το σακί και γενικότερα το κοστολόγιο να έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 100% και την ίδια στιγµή η τιµή του προϊόντος να είναι µειωµένη περίπου 40% σε σχέση µε πέρυσι, δεν βγαίνει η εκµετάλλευση».

Χρειάζονται οργάνωση οι παραγωγοί

Η λύση, σύµφωνα µε τον συνοµιλητή µας, είναι να οργανωθούν οι παραγωγοί και να µπορούν να διαχειρίζονται το σύνολο της παραγωγής τους σε τιµές που θα τους εξασφαλίζουν βιωσιµότητα και ταυτόχρονα να γίνει κάτι και µε τους πολλούς ετεροαπασχολούµενους οι οποίοι µε την ασφάλεια ενός µισθού από άλλη δραστηριότητα, δεν περιµένουν να ζήσουν από τα ροδάκινα, όµως µε τις εκτάσεις τους συµβάλλουν στην άνοδο της παραγωγής, που οδηγεί σε µείωση τιµών.

Χωρίς προβλήµατα µε τις ποσότητες που πληρούν τις προδιαγραφές, είναι και τα µέλη του Α.Σ. Προφήτη Ηλία, στη Σκύδρα, αφού η συνεργαζόµενη βιοµηχανία, όπως αναφέρθηκε στην Agrenda παραλαµβάνει κανονικά.

Στις επόµενες ηµέρες η συγκοµιδή θα περάσει στην ποικιλία Andros, η οποία επίσης φαίνεται να έχει παραγωγή και θα ακολουθήσει η Evert.

«∆εν έχουν βάση τα περί κακής ποιότητας», λένε οι παραγωγοί

Να τηρηθούν οι τιµές που είχαν ανακοινώσει ήδη από το χειµώνα οι µεταποιητές για 33-35 λεπτά το κιλό και ταυτόχρονα να δοθούν και οι αποζηµιώσεις άµεσα στους παραγωγούς, για τις βροχοπτώσεις και το χαλάζι, ώστε να µπορέσουν να επιβιώσουν, ζητά και ο πρόεδρος του Α.Σ. Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. «Ο νοικοκύρης παραγωγός που έκανε το σύνολο των εξόδων για τις φροντίδες των κτηµάτων πώς θα ζήσει και σίγουρα δεν θα µπορέσει να ξανακαλλιεργήσει του χρόνου», ανέφερε ο κ. Χαλκίδης και σηµείωσε µε έµφαση πως «είµαστε σε ετοιµότητα για να προχωρήσουµε σε δυναµικές κινητοποιήσεις».

Βαθιά ανήσυχος δηλώνει και ο παραγωγός Νίκος Θεοδώρου, από την περιοχή των ορεινών Πέλλας, όπου η συγκοµιδή θα αρχίσει αργότερα. «Έχω φρικάρει µε αυτά που ακούω ότι γίνονται στον κάµπο. Λένε για 28 λεπτά στον παραγωγό και ίσως και να σταµατήσουν και την παραλαβή πρώτης ύλης για κλαρίσιο χυµό. Ο κόσµος είναι αγανακτισµένος», είπε ο κ. Θεοδώρου, υπογραµµίζοντας ότι «ναι µεν υπάρχει παραγωγή, µε το µέσο όρο ανά κτήµα να ξεπερνά τους 3 τόνους, αλλά οι ισχυρισµοί περί κακής ποιότητας δεν έχουν βάση».

Όποια τιµή κάτω από 35 λεπτά βγαίνει µε ζηµιά για τον αγρότη

Έντονα προβληµατισµένος από τις εξελίξεις δηλώνει και ο παραγωγός Αλέκος Καραγιαννίδης, ο οποίος σηµειώνει πως το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 6 λεπτά το κιλό, µετά τις ανατιµήσεις σε καύσιµα και εισροές και υπογραµµίζει πως ο,τιδήποτε σε τιµή για τον παραγωγό κάτω από 35 λεπτά
το κιλό, στο συµπύρηνο ροδάκινο, θα οδηγήσει σε ζηµιογόνα χρονιά.

«∆εχόµαστε πιέσεις από παραγωγούς για να βγούµε στους δρόµους», τονίζει, από την πλευρά του ο Γιάννης Λυσίτσας, πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιού Μυλοποτάµου Γιαννιτσών, σηµειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο κόσµος είναι εξαγριωµένος, γιατί όπως λένε οι βιοµηχανίες µας δούλευαν όλο το χρόνο µε τις δήθεν τιµές των 33-35 λεπτών το κιλό και τώρα ανακοίνωσαν 31 λεπτά το κιλό παραδοτέο στο εργοστάσιο, µε συνέπεια η καλλιέργεια να µην βγαίνει, λόγω των αυξήσεων στο κόστος παραγωγής». Αναφορικά µε τα επιχειρήµατα των µεταποιητών εξήγησε ότι «ισχυρίζονται πως δεν µπορούν να συµπληρώσουν 3η βάρδια, ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα των γραµµών παραγωγής, κάνουν λόγο για µικροκαρπία και ένα µέρος της παραγωγής το παραλαµβάνουν για κλαρίσιο χυµό.

Επίσης, κάποιοι εδώ και ορισµένες ηµέρες σταµάτησαν την παραλαβή της ποικιλίας Κατερίνας, η οποία πλέον έχει συγκοµιστεί σε ποσοστό 90%. Ευτυχώς το εργοστάσιο µε το οποίο συνεργάζεται η δική µας οργάνωση δεν µπήκε σε αυτή τη λογική και έχει απορροφήσει το σύνολο των ποσοτήτων της Κατερίνας που συγκεντρώσαµε».

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

08-08-2022 10:04Αγροτημ

Πριν κάποια χρόνια τα συμπηρηνα τα έπαιρναν για 20-22 λεπτά.παρολα αυτά φύτευαν κ άλλα γιατί όπως έλεγαν οι ίδιοι , τα έξοδα είναι πολύ λιγότερα από τα επιτραπέζια , δεν χρειαζόταν πολλή δουλειά , πολλά κιλά το στρέμμα ,εύκολα λεφτά. Έπειτα το συμπηρηνο πήγε κ 0.45, πουλούσαν κ τα μικρά τα σάπια , τα εργοστάσια έκλειναν τα μάτια στην ποιότητα ,παρακαλούσαν τους αγρότες κ στα καφενεία το έπαιζαν μάγκες , πολλά λεφτά χωρίς δουλειά. Τώρα δεν είχαμε χαλαζια , η προσφορά μεγάλη , η τιμή πάλι καλή σχετικά αλλά αν έχεις μάθει να σε παρακαλάνε κ να πουλάς τα σάπια τα άγουρα κ τα μικρά για πρώτη ποιότητα ,είναι ζόρι. 5 -7 τόκους το στρέμμα παραγωγή.

Απάντηση

07-08-2022 19:59GSD

Ας φτιάξουν οι παραγωγοί εργοστάσιο επεξεργασίας στην Βουλγαρία και ας στείλουν τους υπόλοιπους ....

Απάντηση

07-08-2022 17:14ΑΓΡΟΤΗΣ

Όταν υπάρχει υπερπροσφορα σε ένα προϊόν αυτό είναι το αποτέλεσμα ότι και να λέμε ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης υπάρχει στην αγορά Όταν ο κάθε ένας συνέχεια βάζει ροδακινιες Όταν ο κάθε συνταξιούχος του δημοσίου βάζει ροδακινιες τι περιμένεις αυτό είναι το αποτέλεσμα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

07-08-2022 16:22Γιωργος

Το agronews και η agrenda εφαγαν αγωγη απο τον οπεκεπε για συκοφαντικη δυαφημιση,για προσβολη προσωπου,για ψευτικες ειδησεις σχετικα με πληρωμες και επιδοτησεις,για ανακριβειες,για στοχευμενη επιθεση εναντιον υπαλληλων του οπεκεπε.παναγο τσουζει;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;:;::;:;:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Απάντηση

07-08-2022 15:36Γιωργος

Ρε δώστε την Κονεξ στους αγρότες να τη δουλέψουν και να μοιραστούν τα κέρδη σε αυτούς!!!!

Απάντηση

07-08-2022 11:35mitsoulas

ΤΑ γνωστά ΚΑΘΗΚΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΟΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΕΛΕΕΙΝΟΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΡΧΕΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ.ΠΡΕΠΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΞΕΘΗΚΩΘΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΗΤΑΡΑΔΕΣ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΟΥΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία