BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Τα «κρυφά χαρτιά» στις επιλογές των αροτραίων καλλιεργειών φέτος

Λιγότερο σκληρό σιτάρι, τα ίδια στρέμματα βαμβάκι και περισσότερα ψυχανθή και ζαχαρότευτλα, χτίζουν τη συνταγή στα αροτραία την ερχόμενη περίοδο. Με γνώμονα τις ανάγκες της εγχώριας παγκοσμιοποιημένης όμως αγοράς πραγματοποιείται ο σχεδιασμός της νέας καλλιεργητικής περιόδου από όλο και περισσότερους Έλληνες παραγωγούς τα τελευταία χρόνια.

Τα «κρυφά χαρτιά» στις επιλογές των αροτραίων καλλιεργειών φέτος

0
0
Η τακτική που ακολουθούσαν τις περασμένες δεκαετίες βασιζόταν στο μοναδικό δεδομένο που είχαν στη διάθεση τους που ήταν η τιμή που σημείωσε το κάθε προϊόν την προηγούμενη χρονιά, μια τακτική που έχει αποδειχθεί «κακός σύμβουλος» στο πέρασμα των χρόνων.

Όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια εποχή όπου η οικονομική δυσπραγία δεν επιτρέπει στους παραγωγούς την παραμικρή απόκλιση στο κόστος παραγωγής. Τα περιθώρια κέρδους των καλλιεργειών είναι πλέον οριακά και συνεπώς η επιλογή της καλλιέργειας δεν μπορεί να είναι ένα ραντεβού στα τυφλά που θα επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις

Μια τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σταδιακά λίγο πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου είναι η αύξηση των εκτάσεων στο σιτάρι και ιδιαίτερα στο σκληρό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η καλλιέργεια του βαμβακιού, η οποία φέτος δείχνει να ισορροπεί σε καλά επίπεδα τιμών.

Η επιλογή της καλλιέργειας του καλαμποκιού εμπεριέχει μικρό ρίσκο εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

Ενδιαφέρον επιπρόσθετα προκαλεί η περίπτωση των τεύτλων, μια καλλιέργεια η οποία αρχίζει σταδιακά να συγκεντρώνει προϋποθέσεις για να ξαναγίνει μια από τις πρώτες επιλογές των ελλήνων αγροτών

Διαβάστε σε αναλυτικό τετρασέλιδο αφιέρωμα για τις αροτραίες καλλιέργειες της νέας καλλιεργητικής περιόδου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία