BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Χωρίς σταματημό η πτώση στα σκληρά σιτάρια

Στην ελληνική αγορά σκληρού σίτου φυσικά και επικρατεί δυσαρέσκεια για τις σηµερινές τιµές και ανησυχία για τα επίπεδα τιµών που ενδέχεται να έχουµε στο ξεκίνηµα της νέας σοδειάς. Αναφορικά µε τις τελευταίες τιµές εξαγωγής, οι πωλητές είναι διατεθειµένοι να πουλήσουν στα 310 ευρώ ο τόνος FOB για τα µέτρια προς χαµηλής ποιότητας σιτάρια, εντούτοις οι Ιταλοί αγοραστές δεν ενθουσιάζονται.

papadogianis_M_3_5

Γιάννης Παπαδογιάννης

553
0

Στα σκληρά σιτάρια, για άλλη µια εβδοµάδα είχαµε απώλειες στη νέα λίστα τιµών της Φότζια, από 10 έως 15 ευρώ ο τόνος ανάλογα ποιότητας. Συγκεκριµένα, για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης εµπόρου διαπραγµατεύεται στα 357-362 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 340-345 ευρώ ο τόνος. Παγκοσµίως οι τιµές σκληρού έχουν απαξιωθεί. Από τα υψηλά του Αυγούστου 2023, στον Καναδά οι τιµές έχουν χάσει 135 δολάρια ο τόνος και στη Γαλλία 90 ευρώ ο τόνος. Οι αναλυτές περιµένουν να δουν αν η πιθανή πώληση νέων ποσοτήτων από την Τουρκία θα µπορέσει να θέσει ένα κάτω όριο στην πτώση. 

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, τα µαλακά σιτάρια παρουσιάζουν τάσεις ισορροπίας στα χαµηλά επίπεδα, έχοντας βέβαια πρώτα πιάσει εξαιρετικά χαµηλές τιµές. Παράλληλα, οι κερδοσκόποι είναι βαριά τοποθετηµένοι στην πτώση στα περισσότερα δηµητριακά.Υπήρξε µια προσπάθεια τεχνικής αντίδρασης στην αρχή της εβδοµάδας µε νέες τοποθετήσεις στην άνοδο, εντούτοις η αγορά δεν πείστηκε, καθότι υπάρχουν µεγάλα αποθέµατα µαλακού σίτου στις ΗΠΑ. Εν τω µεταξύ, Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν να πωλούν σε χαµηλές τιµές δυσκολεύοντας την εξαγωγή των γαλλικών σιτηρών. Οι τιµές Μαΐου στο γαλλικό χρηµατιστήριο παραµένουν στα 198 ευρώ ο τόνος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία