BACK TO
TOP
Farming

Στον τόπο που άλλαξε τον ρου της ιστορίας της θρέψης

Ο µητροπολιτικός ναός, µε το ψηλό µαύρο καµπαναριό στη µικρή πόλη Wittenberg, κάπου στο µέσο της απόστασης µεταξύ της Λειψίας και του Βερολίνου, αποτελεί ένα από τα σηµαντικότερα θρησκευτικά τοπόσηµα στην Ευρώπη. Τη φήµη του και τη βαριά κληρονοµιά που κουβαλά, τη «χρωστά» στο διάσηµο Γερµανό Θεολόγο Μαρτίνο Λούθηρο, ο οποίος «θεµελίωσε» το δόγµα των ∆ιαµαρτυρόµενων.

threpsi-teofert_2

Λεωνίδας Λιάμης

355
1

Περίπου µισό αιώνα αργότερα, η «γενέτειρα» του Προτεσταντισµού, το µικρό Wittenberg άρχισε να γίνεται γνωστό για µια άλλη «επανάσταση» που εκτυλίσσεται στα γεωγραφικά της όρια. Αυτή τη φορά µε επίκεντρο στον τοµέα της τεχνολογίας των αγροχηµικών. Το τοπικό βιοµηχανικό πάρκο, έκτασης 220 εκταρίων, που κυριολεκτικά «ζει και αναπνέει» γύρω από την εταιρεία SKW Piesteritz -απασχολεί πάνω από 10.000 εργαζόµενους, από τους 45.000 κατοίκους της πόλης- µέλος του οµίλου Agrofert, είναι η «µήτρα», από την οποία γεννήθηκαν ιδέες που άλλαξαν τον ρου στον τοµέα της θρέψης των φυτών, όπως είναι η τεχνολογία των παρεποδιστών στα λιπάσµατα. Ξεκινώντας από το DCD, DMPP, DCD&TZ, TZ & methypyrazole,  το 2NPT έως τα πιο πρόσφατα ΜPA και 2-NPT & MPA, µιλάµε για πατέντες που «ξεπήδησαν» µέσα από τα ερευνητικά εργαστήρια του γερµανικού κολοσσού των αγροχηµικών.

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις υποδοµές της SKW Piesteritz και να ενηµερωθούν από πρώτο χέρι για τις εξελίξεις και τα µελλούµενα γύρω από την τεχνολογία της θρέψης, είχε αντιπροσωπεία από περίπου 40 γεωπόνους από συνεργαζόµενα καταστήµατα αγροεφοδίων όλης της επικράτειας, περιλαµβανοµένης της Agrenda, σε ταξίδι που οργάνωσε µεταξύ 22 - 25 Φεβρουαρίου, η Teofert, ως αποκλειστική αντιπρόσωπος του γερµανικού οµίλου στην Ελλάδα.

«Από τις 10 χηµικές ουσίες παρεµποδιστών, που υπάρχουν στον κόσµο, οι 8 είναι πατέντες που βγήκαν από εδώ», τόνισε, σε παρουσίασή της, η Χαριτίνη Κοντοπούλου, διευθύντρια τεχνικού τµήµατος και marketing στην Teofert, χαρακτηρίζοντας την SKW Piesteritz «εταιρεία πρωτοπόρο στον τοµέα της, που αναπτύσσει καινοτόµες και φιλικές στο περιβάλλον τεχνολογίες, όσον αφορά στο κοµµάτι της θρέψης των καλλιεργειών».

Ανατρέχοντας στις απαρχές της συνεργασίας µε τους Γερµανούς, η κ. Κοντοπούλου έκανε αναλυτική αναφορά στα προϊόντα µε παρεµπόδιση νιτροποίησης και ουρεάσης της SKW, υπενθυµίζοντας ότι η Teofert είχε φέρει αυτές τις τεχνολογίες, που σχεδόν µονοπωλούν πια τη συζήτηση στην ελληνική αγορά λιπασµάτων, ήδη πριν από περισσότερα από 23 χρόνια και τώρα δικαιώνεται.

«Από εµάς θα πάρετε πάντα το πλεόν αποτελεσµατικό προϊόν που ενσωµατώνει τεχνολογία αιχµής. Επιπλέον η νέα νοµοθεσία σας παρέχει ένα µεγάλο εµπορικό όπλο, καθώς δεν υπάρχει κανένα άλλο ανταγωνιστικό προϊόν µε διπλό παρεµποδιστή στον κόκκο», ανέφερε. Στο σηµείο αυτό άφησε αιχµές για παραπλανητικές πρακτικές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτή τη στιγµή στην Ελλάδα γίνεται ένα µεγάλο πάρτι µε τα σταθεροποιηµένα λιπάσµατα και είναι κρίµα διότι αυτό γίνεται σε βάρος της τσέπης των εµπόρων αγροεφοδίων και κυρίως των αγροτών».

Προϊόντα specialties θα είναι όλο και πιο σηµαντικά στο µέλλον

Την επιχειρηµατολογία του στελέχους της Teofert, περί αναντιστοιχίας περιεχοµένου και ισχυρισµών των ανταγωνιστών, ενίσχυσε η Antze Bittner, γενική διευθύντρια της SKW. «Σε 26 τυχαία δείγµατα ουρίας µε παρεµπόδιση ΝΒΡΤ, που εισήχθησαν στη γερµανική αγορά, µετά την ανάλυση, διαπιστώθηκε πως στο 77% ο παρεµποδιστής ήταν κάτω από το όριο. Ωστόσο, οι παραγωγοί πλήρωσαν επιπλέον από 30 έως 40 ευρώ τον τόνο, χωρίς να πάρουν τελικά πραγµατικό προϊόν µε παρεµπόδιση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά µε τις επερχόµενες τάσεις στο χώρο της θρέψης, η κ. Bittner εκτίµησε ότι τα προϊόντα specialties θα είναι όλο και πιο σηµαντικά στο µέλλον. «Θα επικεντρωθούµε περισσότερο σε αυτά. Θα µπορούσα να φανταστώ ότι η σηµασία και ζήτηση των απλών σκευασµάτων θα είναι µικρότερη και οι αναστολείς και τα “specialties” θα είναι, λόγω της µεγαλύτερης αποτελεσµατικότητας, πολύ πιο σηµαντικοί», επισήµανε. Στο µέλλον, η ιδέα είναι να παράξουµε ΝP λιπάσµατα ενσωµατώνοντας ως πρώτη ύλη φώσφορο προερχόµενο από απόβλητα νερού.

Σε δύο χρόνια νέα γενιά σταθεροποιηµένων λιπασµάτων αζώτου

Η επόµενη ηµέρα στην τεχνολογία της θρέψης πάντως ετοιµάζεται ήδη, στα εργαστήρια της SKW Piesteritz. «Σε δύο χρόνια θα έχουµε σίγουρα το επόµενο προϊόν που θα ενσωµατώνει καινοτόµα τεχνολογία», είπε στην Agrenda ο Thomas Kreuter, υπεύθυνος στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της SKW, προσθέτοντας -χωρίς όµως να δώσει περαιτέρω λεπτοµέρειες- πως «θα είναι ένα νέο λίπασµα σταθεροποίησης αζώτου». Η έρευνα, όπως εξήγησε, ξεκινά κλιµακωτά από το εργαστήριο, πάει στο θάλαµο κλίµατος, στο θερµοκήπιο και µετά οι δοκιµές γίνονται στο χωράφι, σε µια χρονοσειρά που µπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια (έως και 10), πριν βγει ένα προϊόν τεχνολογίας στο εµπόριο, για να διασφαλιστεί ότι θα έχει εγγυηµένα καλύτερα αποτελέσµατα.

Εστιάζοντας στα σηµεία υπεροχής που διακρίνουν τις συγκεκριµένες τεχνολογίες λίπανσης, σηµείωσε πως αποφεύγουν τις απώλειες µέσω του εδάφους και του αέρα και εγγυώνται τη σωστή θρέψη του φυτού.

«Μηδενίζεται η εκποµπή του υποξειδίου του αζώτου που παράγεται κατά τη διαδικασία της απονιτροποίησης […] και µηδενικές εκποµπές υποξειδίου του αζώτου για ένα µήνα, σηµαίνει 50% µείωση εκποµπών για όλο το χρόνο», ανέφερε. Επίσης, παρουσίασε ερευνητικά στοιχεία σύµφωνα µε τα οποία µε τη χρήση «Alzon NEO - N» µειώνεται από 40% έως 80% η έκπλυση νιτρικών, σε σχέση µε µια ασβεστούχο νιτρική, στο καλαµπόκι και από 20% έως και 60% αντίστοιχα στη βρόµη, αυξάνοντας σηµαντικά την παραγωγή.

Πρόσθεσε δε, πως στην τεχνολογία «2 ΝΡΤ» η αξιοποίηση του αζώτου κυµαίνεται µεταξύ 70% και 100% και υπερτερεί σηµαντικά, σε σχέση µε τον ανταγωνισµό όταν πρόκειται για εφαρµογή σε αµµώδη εδάφη (σ. σ. 93%, έναντι 17%), όπως συµβαίνει πολλές φορές στην Ελλάδα. Επιπλέον το στοιχείο µένει σταθερό στον κόκκο ακόµη και µετά από 13 µήνες από την ενσωµάτωση του, αφήνοντας ανταγωνιστικές πατέντες εκτός συναγωνισµού.


Χαριτίνη Κοντοπούλου διευθύντρια τεχνικού τµήµατος και marketing στην Teofert

Νέα γραµµή παραγωγής και παλετοποιητή στη Στυλίδα

«Η έρευνα που είναι σε εξέλιξη στρέφεται προς την ανακύκλωση και σίγουρα θα φέρει καινούρια προϊόντα µε τεχνολογίες παρεµποδιστών, τις οποίες εφαρµόζουν όλοι οι παραγωγοί λιπασµάτων, πλέον, άλλοι περισσότερο κι άλλοι λιγότερο επιτυχηµένα», σηµείωσε στην Agrenda o ιδρυτής της Teofert, Κίµων Θεοφανόπουλος, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής στα κεντρικά της SKW Piesteritz.

Με την ευκαιρία τον ρωτήσαµε για τυχόν σχέδια που επιφυλάσσει για την Teofert και µας αποκάλυψε ότι στα πλάνα του είναι η εγκατάσταση µιας νέας γραµµής παραγωγής κι ενός νέου παλετοποιητή, στη µονάδα που διαθέτει η εταιρεία στη Στυλίδα.

«Η πρώτη επένδυση θα έχει ολοκληρωθεί Μάιο. Θα είναι µια γραµµή, που θα µπορεί να εξυπηρετεί την παραγωγή στη συσκευασία big bag, όσο και στο σακί και θα έχει δυναµικότητα 40-60 τόνους την ώρα», µας εξήγησε, διευκρινίζοντας πως για τον νέο παλετοποιητή -που θα δώσει τη δυνατότητα για παραγωγή 2.500 σακιών την ώρα, από 1.200 τώρα- έχουν ζητηθεί προσφορές και η επένδυση θα έχει κλείσει το καλοκαίρι.


Thomas Kreuter, υπεύθυνος στο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της SKW.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε να γίνει κάποια επενδυτική ενέργεια και στον τοµέα των υδατοδιαλυτών λιπασµάτων που εµπορεύεται η Teofert, καθώς και σε αυτό το πεδίο καταγράφεται αναπτυξιακή κινητικότητα. «Μπήκαµε στα υδατοδιαλυτά πριν από 8 χρόνια µε την SQM. Υπάρχει σκέψη µήπως στήσουµε µια δική µας µονάδα για υδατοδιαλυτών, αλλά ακόµη δεν το έχουµε οριστικοποιήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέχρι το Μάιο προβλέπεται να συνεχιστεί η πίεση στην αγορά

«Αντιπροσωπεύουµε µια εταιρεία, η οποία είναι µοναδική στο χώρο της και θέλαµε µε αυτό το ταξίδι να καταλάβουν οι συνεργάτες µας τις διαφορές που υπάρχουν µε τον ανταγωνισµό και γιατί τους λέµε πως δεν είναι όλα τα προϊόντα ίδια», ανέφερε στην Agrenda ο Κωνσταντίνος Λάκης, διευθυντής πωλήσεων της Teofert. Ο ίδιος εκτίµησε πως αυτή η πίεση που καταγράφεται από τον περασµένο Νοέµβριο, στην εγχώρια αγορά λιπάσµατος, θα συνεχιστεί τουλάχιστον µέχρι και το Μάιο. «Όλα δείχνουν πως θα είναι µια πολύ δυνατή χρονιά. ∆ιότι, συν τοις άλλοις, αφενός δεν είχε γίνει σωστή λίπανση τα δύο τελευταία χρόνια, επειδή οι τιµές ήταν πολύ ψηλά και αφετέρου η καλή εµπορική πορεία του ελαιολάδου προκάλεσε αυξηµένη ζήτηση από τους ελαιοκαλλιεργητές». Για τη φετινή χρονιά εκτίµησε πως οι πωλήσεις Teofert θα ξεπεράσουν το περσινό τονάζ, ενώ οι εξαγωγές, προς Αλβανία, Βουλγαρία, Κόσσοβο, Σερβία θα υπερβούν τους 10.000 τόνους.


Από αριστερά: Γιώργος Θεοφανόπουλος COO του Οµίλου εταιρειών Θεοφανόπουλος, Κωνσταντίνος Λάκης διευθυντής πωλήσεων της Teofert, Markus Kranepuhl, Commercial Director of Granular SKW, Κίµωνας Θεοφανόπουλος ιδρυτής της Teofert και Antze Bittner γενική διευθύντρια της SKW

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές