BACK TO
TOP
Farming

Με όπλα για τις προκλήσεις του αγροτικού τομέα έρχεται η Emphyton

Η Emphyton, πιστή στην αποστολή της για τη διατήρηση και ανάπτυξη της γονιμότητας των ελληνικών χωραφιών, εμπλουτίζει τη φαρέτρα του ελληνικού παραγωγού με περισσότερα αποτελεσματικά "όπλα".

73

119
1

Συνέντευξη του Κώστα Αγγελάκη, Εμπορικού Διευθυντή της Emphyton

Θα µπορούσαµε να πούµε ότι έχουµε µπροστά µας µια χρονιά δύσκολων επιλογών µεταξύ των εαρινών καλλιεργειών; 

Ήταν στραβό το κλήµα, το έφαγε και ο γάιδαρος λέει η παροιµία και αντικατοπτρίζει την κατάσταση στον αγροτικό τοµέα για τη φετινή χρονιά. Ο Έλληνας παραγωγός έχει να αντιµετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις και νέα δεδοµένα ώστε να πάρει φέτος τη σωστή απόφαση για το ποια θα είναι η καλλιέργειά του την εαρινή περίοδο. Eιδικότερα ο Θεσσαλός καλλιεργητής έρχεται πληγωµένος από µια πρωτοφανή καταστροφή τόσο σε φυτικό, όσο και σε πάγιο κεφάλαιο. Επίσης η εφαρµογή της νέας ΚΑΠ, η οποία βιαίως µείωσε το εισόδηµα από επιδοτήσεις κατά 50% καθώς και το υψηλό κόστος ενέργειας, οδηγούν σε µια σειρά αλυσιδωτών εξελίξεων αλλάζοντας τον χάρτη καλλιεργειών, µεταβάλλοντας τα ποσοτικά δεδοµένα σε στρέµµατα κάλυψης στις πατροπαράδοτες καλλιέργειες. Η επιλογή των καλλιεργητών για την εαρινή καλλιέργεια είναι σίγουρα µία πρόκληση, καθώς η κλιµατική µεταβλητότητα µπορεί να επηρεάζει την παραγωγή µε πολλούς τρόπους. Οι αλλαγές στα µοτίβα βροχής, οι υψηλές θερµοκρασίες, οι µεγάλες περίοδοι ξηρασίας ή οι έντονες καταιγίδες µπορούν να επηρεάσουν την επιτυχία των καλλιεργειών.

Κατά την επιλογή των καλλιεργητών, είναι σηµαντικό να ληφθούν υπόψη οι εξής παράγοντες:

■Η ανθεκτικότητα των καλλιεργειών στις πιθανές ακραίες συνθήκες

■Η επιλογή ποικιλιών που έχουν αναπτυχθεί για να αντέξουν σε ξηροθερµικά περιβάλλοντα.

■Η αρτιότερη διαχείριση του υδάτινου δυναµικού µε σύγχρονα συστήµατα όπως το σύστηµα στάγδην άρδευσης

■Η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως αισθητήρες εδαφικής υγρασίας και συστήµατα έξυπνης γεωργίας, που µπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της κλιµατικής µεταβλητότητας.

Είναι η κλιµατική µεταβλητότητα, οι κανόνες της πράσινης µετάβασης ή οι συνθήκες αγοράς που υπαγορεύουν τελικά τις αποφάσεις σποράς;

Πρέπει να δούµε τη νέα ΚΑΠ ως ευκαιρία να διαφοροποιηθούµε ποιοτικά και ποσοτικά. Μία νέα συγκεντρωτικά οργανωµένη αγροτική πολιτική µπορεί να επηρεάσει τον τρόπο καλλιέργειας σε πολλά επίπεδα. Αποφάσεις που θα περιλαµβάνουν:

  1. Οικονοµικά κίνητρα και εθνικές περαιτέρω ενισχύσεις: Μέσω επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων ή άλλων οικονοµικών κινήτρων, η αγροτική πολιτική µπορεί να επηρεάσει τις επιλογές των αγροτών σχετικά µε τις καλλιέργειες που επιλέγουν να φυτέψουν. Για παράδειγµα, ενθαρρύνοντας την καλλιέργεια ορισµένων καλλιεργειών µε χαµηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα ή που προωθούν τη βιοποικιλότητα.
  2. Περιβαλλοντικές και κανονιστικές προδιαγραφές: Κανονιστικά µέτρα ή περιβαλλοντικές πολιτικές µπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο καλλιέργειας µε την προώθηση πρακτικών που σέβονται το περιβάλλον, όπως η οργανική γεωργία ή η χρήση λιγότερων χηµικών φυτοφαρµάκων και χηµικών λιπασµάτων.
  3. Έρευνα και ανάπτυξη: Η αγροτική πολιτική µπορεί να επηρεάσει την έρευνα και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και πρακτικών στον τοµέα της γεωργίας. Αυτό µπορεί να προωθήσει την υιοθέτηση πιο βιώσιµων και αποδοτικών µεθόδων καλλιέργειας.
  4. Εκπαίδευση και ενηµέρωση: Προγράµµατα εκπαίδευσης και ενηµέρωσης που υλοποιούνται στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής µπορούν να επηρεάσουν τις επιλογές των αγροτών όσον αφορά τις καλλιέργειες που επιλέγουν και τις πρακτικές που υιοθετούν.

Συνολικά, η νέα αγροτική πολιτική µπορεί να παίξει κρίσιµο ρόλο στον τρόπο καλλιέργειας, επιδιώκοντας τη βιωσιµότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτελεσµατική παραγωγή τροφίµων.

Πού εστιάζει αυτό τον καιρό ο ανταγωνισµός στα αγροτικά εφόδια και πώς απαντά επ’ αυτού η δική σας πρόταση;

Η EMPHYTON εδώ και χρόνια πρωτοπόρος στο χώρο της θρέψης αλλά και της βιοπροστασίας έχει εγκαταστήσει στην ελληνική αγορά µια σειρά από καινοτόµα προϊόντα ώστε ο Έλληνας παραγωγός να έχει στη φαρέτρα του, τα κατάλληλα όπλα για να αντιµετωπίσει τέτοιου είδους προκλήσεις, όπως αντοχή σε συνθήκες θερµικού στρες, ηλιοεγκαύµατα, εκπλύσεις εδαφών, συγκράτηση εδαφικής υγρασίας, εµπλουτισµού οργανικής ουσίας ειδικά στον θεσσαλικό κάµπο, ώστε τα χωράφια να αποκτήσουν ξανά τη γονιµότητά τους. Επίσης µε τη σειρά βιοπροστατευτικών προϊόντων GREENVALUE+ όπως το Βioclean LKE, Epsilon, Tidal τα οποία βασίζονται στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες φυτοπροστασίας καταπολεµούµε αποτελεσµατικά ασθένειες και εχθρούς επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα να παράγουµε προϊόντα απαλλαγµένα από δραστικές ουσίες.  Στόχος της εταιρείας µας όλα τα χρόνια είναι να αυξήσουµε όχι µόνο τα ποσοτικά αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παραγόµενων προϊόντων καθιστώντας αυτά ανταγωνιστικά στις εγχώριες αλλά και στις αγορές του εξωτερικού αυξάνοντας παράλληλα την προστιθέµενη αξία τους.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές