BACK TO
TOP
Farming

Φτάνουν οι σπόροι για τη φετινή σπορά βάμβακος

Λείπουν απαραίτητες δραστικές ουσίες για την υποστήριξη των βαμβακοκαλλιεργητών

0346

Λεωνίδας Λιάμης

2270
3

Οι προοπτικές για το ποιοτικό ελληνικό βαµβάκι µεσοµακροπρόθεσµα παραµένουν ευνοϊκές και το προϊόν µπορεί, µε την κατάλληλη στήριξη, να συνεχίσει και στα επόµενα χρόνια να αποτελεί το «λευκό χρυσό» του πρωτογενούς τοµέα, στηρίζοντας το εισόδηµα χιλιάδων παραγωγών.

Στην παρούσα φάση, ωστόσο, η καλλιέργεια βρίσκεται µπροστά σε µια κρίσιµη καµπή. Οι καταστροφές σε γη και µηχανολογικό εξοπλισµό στη Θεσσαλία, οι χαµηλές τιµές στο προϊόν και η έλλειψη ρευστότητας στις τάξεις των παραγωγών, «θολώνουν» την εικόνα, ενόψει της επικείµενης νέας καλλιεργητικής περιόδου και πλέον µένει να φανεί πόσο λιγότερα θα είναι φέτος τα στρέµµατα που θα σπαρθούν.

Ο δρόµος προς την επόµενη ηµέρα της καλλιέργειας, ωστόσο, έχει και άλλες συµπληγάδες. Οι απαραίτητες τροποποιήσεις στη νέα ΚΑΠ, η αποδυνάµωση της «φαρέτρας» του παραγωγού από όπλα στο επίπεδο της φυτοπροστασίας, η ανάπτυξη νέων ποικιλιών που να βελτιώνουν την ποιότητα και να ενισχύουν και την ανθεκτικότητα στην κλιµατική κρίση, η σύνδεση του προϊόντος µε τους επόµενους «κρίκους» της αλυσίδας αξίας στην ένδυση, ώστε να αποκτήσει προστιθέµενη αξία και η αξιοποίηση της πρώτης ύλης και σε άλλες εµπορικές κατευθύνσεις, είναι ορισµένες από τις προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν, για την µακροηµέρευση της καλλιέργειας.

Πρόκειται για ορισµένους, µόνο, από τους πολλούς προβληµατισµούς, που αναπτύχθηκαν στις εργασίες του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για το ελληνικό βαµβάκι, που οργάνωσε, στις 6 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη, η Εθνική ∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Βάµβακος.



∆ιευκόλυνση στη χρήση σπόρου σποράς

Από το βήµα του συνεδρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την κατά παρέκκλιση χορήγηση άδειας χρήσης σκευάσµατος συγκεκριµένης δραστικής ουσίας, προς την περίοδο διάθεσης σπόρων σποράς βαµβακιού που επενδύθηκαν το 2023, καθώς η παραγωγή του 2023 καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από τις πληµµύρες στη Θεσσαλία.

Γνωστοποίησε ακόµη πως εντός του πρώτου εξαµήνου του 2024 θα υπάρξει νέα πρόσκληση για το «Κοµφούζιο», σε διάφορες καλλιέργειες µεταξύ των οποίων και το βαµβάκι, ενώ µε αφορµή τις τροποποιήσεις του εθνικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, που έχουν πάρει το πράσινο φως της Ε.Ε., υπενθύµισε την ιδιαίτερη αξία που έχει για τους παραγωγούς βαµβακιού η παρέκκλιση που επιτεύχθηκε στην απόκλιση από το 20% στο 30% της παραγόµενης ποσότητας, προκειµένου οι παραγωγοί να λάβουν την ειδική συνδεδεµένη ενίσχυση για το προϊόν.

Πολιτική απόφαση για τη συνδεδεµένη στους πληγέντες από το Daniel

«Σήµα» για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεµένης ενίσχυσης και στους παραγωγούς της Θεσσαλίας που δεν κατάφεραν να πάρουν παραγωγή, λόγω των πληµµυρών, εξέπεµψε ο γ.γ. του ΥπΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος.



Στα µισά οι φετινές καλλιέργειες βαµβακιού στην Καρδίτσα

Για τα µεγάλα προβλήµατα που υπάρχουν ενόψει της νέας σεζόν, µίλησε ο Βασίλης Γιαννάκος, παραγωγός και µέλος του ∆.Σ. της ∆ΟΒ. «Οι ζηµίες είναι ανεπανόρθωτες στο µηχανολογικό εξοπλισµό και το αρδευτικό σύστηµα της περιοχής, όσο και στα χωράφια. Το λασπώδες στρώµα είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί και χρειάζεται πολύ ικανοποιητικές συνθήκες το επόµενο δίµηνο, ώστε να µπορέσουµε να πούµε ότι θα ξανακαλλιεργήσουµε βαµβάκια σε µια µεγάλη έκταση στην Καρδίτσα», ανέφερε και εκτίµησε πως από τα περίπου 420.000 στρέµµατα που καλλιεργούσε τα τρία προηγούµενα χρόνια ο νοµός, «φέτος το ρεαλιστικό σενάριο είναι να καλλιεργηθούν το πολύ 200.000 στρέµµατα και κυρίως ξερικές καλλιέργειες».

«Θα καλυφθούν οι ανάγκες σε σπόρο, πήραµε ένα καλό µάθηµα»

Καθησυχαστικός ως προς την κάλυψη της αγοράς µε σπόρο σποράς ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, εµφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΠΥ, Θανάσης Τσούτσας. «Εν τω συνόλω η αγορά θα καλυφθεί µετά τα σηµερινά χαρµόσυνα νέα (σ. σ. απόφαση ΥπΑΑΤ για χρήση αποθεµάτων του 2023). Όσο για την ποιότητα εκεί δεν γίνεται καµία έκπτωση κι είναι δεδοµένο ότι η χρονιά πλέον θα κυλήσει οµαλά», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΥ υπογράµµισε, ακόµη, πως ο σπόρος θα είναι το ίδιο σηµαντικός και στο µέλλον, καθώς καλείται να σηκώσει το βάρος της κλιµατικής αλλαγής, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τις απαιτήσεις της αγοράς, του παραγωγού, αλλά και του εδάφους. «Στο γενετικό υλικό η πρόκληση για το µέλλον είναι να βρούµε ποικιλίες µε καλύτερο ριζικό σύστηµα, να έχουν κοντό κύκλο, καλύτερη συµπεριφορά απέναντι στις εντοµολογικές προσβολές, το καρύδι να ανοίγει χωρίς να χύνεται. Όλα αυτά είναι ένα σύµπλοκο προτεραιοτήτων που πολλές εταιρίες πλέον έχουν στα γενετικά τους προγράµµατα […] επενδύουν σε χρόνο και κεφάλαια και πιστεύω ότι το µέλλον για το βαµβάκι µόνο καλές ηµέρες θα µας επιφυλάσσει, ως προς το γενετικό υλικό».

Στενός ο ευρωπαϊκός κορσές, δεν φτάνει το… «τσαπέξ»

Ο δρόµος προς την πράσινη επανάσταση έχει πολλά αγκαθάκια και αν δεν τον προσέξεις κινδυνεύεις να τρυπηθείς και να µην φτάσεις στον προορισµό, προειδοποίησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ, Γιώργος Ποντίκας, σηµειώνοντας πως το ευρωπαϊκό θεσµικό πλαίσιο για το «Green Deal» και το «Farm to Fork», δηµιουργούν έναν πρώτο στενό «κορσέ» και πρέπει να µάθουµε να ζούµε µε αυτόν.

«Η επένδυση σπόρου, είναι µια τεχνολογία στην οποία η Ευρώπη κουνάει µαντίλι. Έφυγαν κάποια εντοµοκτόνα […] χάνουµε µυκητοκτόνα και σε έρευνα που κάναµε στα µέλη, σε ποσοστό 74% απάντησαν πως και τα ζιζανιοκτόνα θα µειωθούν. Αυτά είναι τα δραµατικά προβλήµατα της φυτοπροστασίας. Και βάζω κι ένα ακόµη. Αυτό της δυσκολίας των εταιρειών να επενδύσουν σε νέες δραστικές, όταν πρόκειται για µια καλλιέργεια ορφανή, που αναπτύσσεται δηλαδή µόνο σε µια αγορά, όπως περίπου συµβαίνει µε το βαµβάκι στην Ευρώπη», περιέγραψε ο κ. Ποντίκας και πρόσθεσε πως «αν συµβούν όλα αυτά, που µάλλον θα συµβούν γιατί δεν αλλάζει κάτι δραµατικά στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, στο κόστος στο βαµβάκι θα είναι 250% υψηλότερο. Μετά είναι το περίφηµο φάρµακο «τσαπέξ», το οποίο το ξέρουµε επί δεκαετίες, είναι πολύ αποτελεσµατικό, αλλά δεν το βρίσκεις πλέον». Καταλήγοντας ο οµιλητής σηµείωσε πως «το περιβάλλον είναι δύσκολο και απαιτείται η καλλιέργεια του βαµβακιού, η οποία είναι στρατηγική και δώρο Θεού για τη χώρα, να την προσέξουµε ως κόρη οφθαλµού».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

11-03-2024 15:25Στεφανος

Πιο βαμβάκι ρε φίλοι αγρότες να καλεργησουμε πιος κέρδισε με αυτές της τιμές

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές