BACK TO
TOP
Farming

Ενενήντα χρόνια πρωτοπορία από την Κ&Ν Ευθυμιάδης

Η Κ&Ν Ευθυμιάδης αναδεικνύεται ως πρωτοπόρος στον τομέα της γεωργίας, παρέχοντας στους αγρότες υψηλής ποιότητας σπόρους καλαμποκιού και βαμβακιού. Με μια ευρεία γκάμα υβριδίων, καταφέρνει να κατέχει κορυφαία θέση στην ελληνική αγορά, ενώ στον τομέα του βαμβακιού συνεργάζεται με σημαντικούς ευρωπαϊκούς οίκους. Η τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά είναι µια χρονιά µε δυσκολίες για την ελληνική γεωργία με την Κ&Ν Ευθυµιάδης να είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας, όπως κάνει τα τελευταία 90 χρόνια λειτουργίας της στην ελληνική αγορά.

76-77

176
0

Συνέντευξη του Δημήτρη Μπενάκη, Γενικό Διευθυντή της Κ&Ν Ευθυμιάδης Μ.ΑΒΕΕ

Θα µπορούσαµε να πούµε ότι έχουµε µπροστά µας µια χρονιά δύσκολων επιλογών µεταξύ των εαρινών καλλιεργειών; 

 Η µεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιµετωπίσουν οι παραγωγοί την καλλιεργητική περίοδο 2024 στις εαρινές καλλιέργειες είναι η απόφαση για την καλλιέργεια που θα επιλέξουν. Το 2023 ήταν µια χρονιά µεγάλων και πολυεπίπεδων προκλήσεων. Η αυξανόµενη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή δυσχεραίνει τη λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων, που παίζουν σηµαντικό ρόλο στην αυξοµείωση των τιµών των αγροτικών προϊόντων. Από την άλλη µεριά, οι συνεχείς βροχοπτώσεις την προηγούµενη άνοιξη µέχρι τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις εξωπραγµατικές πληµµύρες στη Θεσσαλία, καθιστούν ορατές τις συνέπειες της κλιµατικής αλλαγής και καταδεικνύουν το γεγονός ότι η αντιµετώπιση τέτοιων φαινοµένων πρέπει να µπει στην αναπτυξιακή στρατηγική όλων µας για το εγγύς µέλλον. Επιπλέον, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πράσινη µετάβαση περιορίζει τα εργαλεία που έχει ο παραγωγός για την καταπολέµηση εχθρών και ασθενειών, αυξάνει µε τους διάφορους περιβαλλοντολογικούς περιορισµούς το κόστος της καλλιέργειας, ενώ συγχρόνως δεν προσφέρει ένα δίχτυ προστασίας σε εισαγωγές από Τρίτες χώρες όπου δεν ακολουθούνται ανάλογοι κανόνες, µε αποτέλεσµα την εισαγωγή προϊόντων σε χαµηλότερες τιµές στην ευρωπαϊκή αγορά.

Είναι η κλιµατική µεταβλητότητα, οι κανόνες της πράσινης µετάβασης ή οι συνθήκες αγοράς που υπαγορεύουν τελικά τις αποφάσεις σποράς;

Σε αυτό το δυσµενές περιβάλλον ο παραγωγός θα κληθεί σύντοµα να αποφασίσει τι θα καλλιεργήσει το 2024. Είναι µια δύσκολη απόφαση που πρέπει να πάρει ο παραγωγός έχοντας υπόψη του όλες τις παραπάνω παραµέτρους – προκλήσεις. Για τη Θεσσαλία το πρόβληµα είναι µεγαλύτερο µιας και, λόγω του «Daniel», πολλά χωράφια ακόµα δεν είναι καλλιεργήσιµα, αλλά και οι καταστροφές στις υποδοµές και κυρίως στα αρδευτικά συστήµατα καθιστούν την απόφαση ακόµα πιο δύσκολη. Η απόφαση σε αυτές τις περιοχές έχει να κάνει κυρίως µε τις δυνατότητες που θα έχουν οι παραγωγοί, βάσει της κατάστασης των χωραφιών τους και των υποδοµών που θα διαθέτουν σε λειτουργία µέχρι την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα η απόφαση σε πρώτη ανάγνωση θα στηριχθεί στις διεθνείς τιµές των προϊόντων και την πρόβλεψη για την επόµενη περίοδο, που αυτή την στιγµή φαίνεται να ευνοεί την καλλιέργεια του καλαµποκιού, παρότι διαφαίνονται θετικά σηµάδια στην αγορά και για την παραγωγή άλλων προϊόντων.

Από τη µεριά των προµηθειών αγροτικών εφοδίων, ενώ δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβληµα τροφοδοσίας σπόρων σποράς καλαµποκιού και ηλίανθου, υπάρχει πρόβληµα µε τους σπόρους του βαµβακιού και της µηδικής, καθώς η σποροπαραγωγή που είχε εγκατασταθεί από όλες τις εταιρείες ήταν κυρίως στη Θεσσαλία και η καταστροφή προσεγγίζει τα επίπεδα του 90%, ειδικά στο βαµβάκι.

Στους σπόρους βαµβακιού η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως δύσκολη αφού δεν είναι ευχερής η κάλυψη των απωλειών από την εγχώρια σποροπαραγωγή. Οι εταιρείες εφοδίων προσπάθησαν να καλύψουν αυτές τις ελλείψεις κυρίως εισάγοντας σπόρους από άλλες χώρες, αλλά είναι σίγουρο ότι ακόµα και αν σαν σύνολο διαθεσιµότητας καλυφτούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς, θα υπάρξουν ελλείψεις σε βασικές ποικιλίες που συνήθιζε να καλλιεργεί ο παραγωγός.

Πού εστιάζει αυτό τον καιρό ο ανταγωνισµός στα αγροτικά εφόδια και πώς απαντά επ’ αυτού η δική σας πρόταση;

Η Κ&Ν Ευθυµιάδης, όσον αφορά στους σπόρους καλαµποκιού, έχει προς διάθεση σε σχετική επάρκεια όλα τα γνωστά πολύ υψηλής απόδοσης υβρίδια Xellano®/ Dekalb® που κατέχουν κορυφαία θέση στην ελληνική αγορά.

Όσο αφορά στο βαµβάκι, στηριζόµενη στην στρατηγική αποθεµάτων της εταιρείας αλλά και στις συµµαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει καταφέρει να έχει διαθέσιµες για την ελληνική αγορά σηµαντικές ποσότητες από τις ήδη καταξιωµένες αλλά και τις αναπτυσσόµενες ποικιλίες των αµερικανικών οίκων Deltapine & Prime Genetics, που δίνουν στον παραγωγό τη δυνατότητα αυξηµένης παραγωγής σύσπορου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν υψηλή απόδοση σε ίνα µε άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ώστε να βρίσκονται στις επιλογές των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων.

Η τρέχουσα καλλιεργητική χρονιά είναι µια χρονιά µε δυσκολίες αλλά η ελληνική γεωργία έχει αποδείξει ότι µπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιου είδους προκλήσεις και η Κ&Ν Ευθυµιάδης θα είναι αρωγός αυτής της προσπάθειας, όπως κάνει τα τελευταία 90 χρόνια λειτουργίας της στην ελληνική αγορά.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές