BACK TO
TOP
Farming

Λίπασμα Deep Purple από βιολογικά απόβλητα και μωβ βακτήρια

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο, DEEP PURPLE, έχει αναπτύξει ένα λίπασμα που δημιουργείται από βιολογικά απόβλητα και λύματα, χρησιμοποιώντας μωβ φωτοτροφικά βακτήρια. Το λίπασμα απελευθερώνει θρεπτικά συστατικά στο έδαφος με αργό ρυθμό, προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό.

deep-purple

237
1
Το 2019 μια συλλογική προσπάθεια από εταίρους σε όλη την Ευρώπη δημιούργησε μια πλατφόρμα πολλαπλών βιοδιυλιστηρίων, η οποία αξιοποιεί το οργανικό κλάσμα των αστικών βιολογικών αποβλήτων καθώς και των οικιακών λυμάτων. Τα βιοαπόβλητα και τα λύματα διαθέτουν μεγάλες δυνατότητες ως πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ανακυκλωμένων υλικών.

Τα λύματα περιέχουν πολύτιμα συστατικά όπως κυτταρίνη και θρεπτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για πολλές πρωτοποριακές εφαρμογές. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόροι επαναχρησιμοποιούνται και δεν σπαταλούνται, όλα στο πνεύμα μιας πιο βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας.

Τέτοιες καινοτομίες είναι απαραίτητες, καθώς επί του παρόντος το 75% των έως και 138 εκατομμυρίων τόνων αστικών βιολογικών αποβλήτων καίγονται στην ΕΕ με τεράστιο οικολογικό και οικονομικό κόστος

Στο επίκεντρο της προσπάθειας να παραχθεί αυτό το λιπάσμα βιοαποδέσμευσης θρεπτικών στο έδαφος βρισκόταν η πλατφόρμα βιομάζας με τον πρώτο φωτοβιορεακτορικό βιο-εργοστάσιο της κατηγορίας του που κατασκευάστηκε στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων του Linares στην Linares, Jaén, στην Ισπανία.

Το εργοστάσιο λειτουργεί από την Aqualia και χρησιμοποιεί μικροσκοπικές μονάδες παραγωγής ενέργειας, που ονομάζονται μωβ φωτοτροφικά βακτήρια (PPB), που μετατρέπουν το ηλιακό φως και τα οργανικά από τις ροές των αποβλήτων σε εμπλουτισμένη βιομάζα, που περιέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά κατάλληλα για περαιτέρω επεξεργασία. Σε μια αρχική φάση, τα βήματα της προεπεξεργασίας, της μετατροπής και γενικότερα των διαδικασιών βελτιστοποιήθηκαν και αναβαθμίστηκαν. Σε μια δεύτερη φάση, σχεδιάστηκαν, λανσαρίστηκαν και παρακολουθήθηκαν τα πειραματικά σημεία προκειμένου να καταδειχθεί η προσέγγιση πολλαπλών πλατφορμών φωτο-βιοδιυλιστηρίου σε κλίμακα επίδειξης. Στην τρίτη και τελευταία φάση του έργου, τα προϊόντα βιολογικής βάσης επικυρώθηκαν σε βιομηχανική κλίμακα και δοκιμάστηκαν στο πεδίο. 

Η ανάπτυξη βιολιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης ξεκίνησε από την AII-RG (Roullier) στο εργοστάσιό της στο Saint-Malo της Γαλλίας. Η ειδική βιοδιασπώμενη επίστρωση για την επιβράδυνση της απελευθέρωσης των θρεπτικών συστατικών περιελάμβανε πολυϋδροξυαλκανοϊκά (PHA) και νανοΐνες κυτταρίνης (CNF) που προέρχονταν από τις πλατφόρμες βιομάζας και κυτταρίνης. Οι συνεργάτες ACTIVATEC και ITENE διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στην εξαγωγή του PHA και στην ανάπτυξη της επικάλυψης και η AII-RG παρήγαγε και δοκίμασε με επιτυχία το βιολίπασμα βραδείας αποδέσμευσης σε μια βιομηχανική πιλοτική μονάδα και αργότερα σε επίπεδο επίδειξης, με σχέδια να επεκτείνει την εφαρμογή του σε διάφορα τοποθεσίες στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα είναι ένα φιλικό προς το περιβάλλον και γεωπονικά εστιασμένο λίπασμα αφιερωμένο στη βιολογική γεωργία. 

Άλλα βιοπροϊόντα υψηλής αξίας που δημιουργούνται μέσω αυτής της προσέγγισης φωτο-βιοδιυλιστηρίου πολλαπλών πλατφορμών είναι οι βιοπολυεστέρες και το βιοφίλμ για συσκευασία, τα σύνθετα για αυτοθεραπευόμενο σκυρόδεμα και η εκτοΐνη για την παραγωγή καλλυντικών.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές