BACK TO
TOP
Farming

Με μεταβλητές νερό και eco-schemes, όλα πιθανά για εαρινές καλλιέργειες

Με το ημερολόγιο να συμπληρώνει το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, πολλά είναι αυτά που μένουν σε εκκρεμότητα στις εαρινές καλλιέργειες, με τους καλλιεργητές να σταθμίζουν μέχρι την τελευταία στιγμή τις αποφάσεις τους, εξετάζοντας πρώτα απ’ όλα την επάρκεια του νερού, τις συμπληρωματικές ενισχύσεις από τα λεγόμενα οικοσχήματα και τις άλλες αγροπεριβαλλοντικές δράσεις και φυσικά την δυναμική των τιμών στα προϊόντα που καλούνται να επιλέξουν.

ola-paizoun-stis-kalliergies__1_

Γιάννης Πανάγος

2518
13

Όλα παίζουν μέχρι τελευταία στιγμή στις εαρινές, κρίσιμα νερό, τιμές και eco-schemes

Με τις τιμές στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα να βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης και σε όλο και μικρότερες διακυμάνσεις, οι καλλιεργητές καλούνται αυτή τη φορά να είναι περισσότεροι προσεκτικοί, καθώς, το κλίμα παίζει τα παιχνίδια του, η βροχοπτώσεις αραιώνουν και οι ανάγκες για νερό γίνονται όλο και μεγαλύτερες.

Ειδικά στη Θεσσαλία οι αποφάσεις γίνονται ακόμα δυσκολότερες, καθώς το αρδευτικό δίκτυο, μετά τις καταστροφές του περασμένου Σεπτεμβρίου, συνεχίζει να είναι προβληματικό έως και καταστραμμένο σε κάποιες περιοχές, ενώ εκατοντάδες είναι τα αντλιοστάσια (δημόσια και ιδιωτικά) στα οποία δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές που υπέστησαν τον καιρό που βρίσκονταν κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Τεράστιο ζήτημα ανακύπτει και με την αποκατάσταση του δικτύου ηλεκτροδότησης, τόσο στη Θεσσαλία όσο και σε άλλες περιοχές, όπου, όπως κάθε χρόνο καταγράφονται κλοπές ηλεκτρολογικού υλικού και δολιοφθορές στις συνδέσεις. Οι πληροφορίες θέλουν το βαθμό ανταπόκρισης των συνεργείων της ΔΕΗ να είναι ιδιαίτερα αργός, δηλαδή να χρειάζεται να περάσουν μετά από κάθε κλήση για βλάβη μέχρι και 15 μέρες και τα πράγματα να γίνονται ακόμα πιο δύσκολα όσο εντείνονται οι ανάγκες για άρδευση και πληθαίνουν οι κλήσεις για «βοήθεια».

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 960 της Agrenda

 

Η αβεβαιότητα σε σχέση με το νερό και η στενότητα σε ότι αφορά τις τιμές παραγωγού, τουλάχιστον όπως αυτές προδιαγράφονται, έχει κάνει πολλούς αγρότες να αλλάζουν προσανατολισμό και να οδεύουν σε επιλογές οι οποίες, είτε έχουν δώσει καλύτερα αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια (π.χ. βιομηχανική ντομάτα και σανοδοτικά φυτά) ή έχουν μικρότερες καλλιεργητικές απαιτήσεις, άρα και μικρότερο ρίσκο υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Σημειωτέον ότι πέραν όλων των άλλων, η εικόνα ρευστότητας για τις περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις παραμένει ασφυκτική και η δυνατότητα πολλών αγροτών να καλλιεργήσουν φέτος εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και από την πίστωση που τους παρέχει -αν και εφόσον τους την παρέχει- και η ίδια η αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των άμεσων ενισχύσεων, οι αγρότες δεν έχουν πληρωθεί το πρασίνισμα της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου (2023), ενώ σημαντικά μειωμένη ήταν και η βασική ενίσχυση.

Θα πρέπει να αναφερθεί επί πλέον ότι η θολή εικόνα των eco-schemes της περασμένης χρονιάς (αναμένεται να αποσαφηνισθεί σε κάποιο βαθμό μέχρι το Πάσχα) σε συνδυασμό με τις μεταβολές που δρομολογούνται για φέτος, κάνουν πολλούς αγρότες να καθυστερούν συνειδητά τις καλλιεργητικές τους επιλογές αυτό το διάστημα, προκειμένου να κάνουν πρώτα στις απαραίτητες συνεννοήσεις με τους μελετητές τους.

Αναλυτικό ρεπορτάζ και για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τα eco-schemes στην Agrenda του Σαββάτου



Σχόλια (13)
Προσθήκη σχολίου

09-04-2024 09:54Τραπερ

Που σαι αλβανιάρη lio κάνε τον καραγκιοζη να γελάσουμε. ti pes tora

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

09-04-2024 09:23🍐🍊🍋🍍🍓

Κόστος παραγωγης υψηλό τιμές προιοντων στο χωράφι χαμηλές, επιδοτησεις όχι στην ώρα τους, αποζημιώσεις οπότε να'ναι κ ότι να'ναι, ανοιχτές τιμές εμπορων στα προιοντα τα λεγόμενα καρτέλ, έλειψη ρευστότητας αγροτών, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση μη αναστρέψιμη στον πρωτογενη τομέα. Δυσκολα τα πραγματα επικρατεί εξαθλίωση κ πολυ κλάμα σε αρκετή μερίδα αγροτοκτηνοτροφων. Το κράτος δεν βοηθάει παρα εμπαίζει τους αγρότες με παροχες ψίχουλα. Καλημερα συνάδελφοι κ συναδελφισες........... 🍒Μ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

09-04-2024 08:59ΑΓΡΟΤΗΣ

Όλα τα προβλήματα σε αυτή την χώρα ξεκινούν από την κυβέρνηση δεν ξέρεις τι σε περιμένει αύριο όχι να κάνεις σχέδια για 2 χρόνια μετά στα χαρτιά τους είναι όλα μια χαρά και μιλάνε και κάνουν με ότι βλέπουν στα χαρτιά τους απλά η πραγματικότητα έξω είναι δυστυχώς πολύ δύσκολη πολύ χειρότερη αυτοί ζουν στον κόσμο τους ασχολούνται με της εκλογές

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές