BACK TO
TOP
Farming

Ποτίζει 300.000 στρέμματα στον Έβρο ο Άδρας, ανάγκη για συμφωνία με Βουλγαρία

Επίσημη ενημέρωση ζητά ο αγροτικός πληθυσμός του Έβρου αναφορικά με το ζήτημα της Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδα και Βουλγαρίας για τα πολύτιμα νερά του ποταμού Άρδα.

stremmata-evro

Γιάννης Ρούπας

213
0

Να σημειωθεί πως εδώ η σχετική συμφωνία υπάρχει εδώ και 60 χρόνια και λήγει τυπικά στις 9 Ιουλίου. Με την μέχρι τώρα εφαρμογή της σύμβασης παρέχονται 186 εκατομμύρια κυβικά νερού και αρδεύονται άμεσα 212.000 στρέμματα και έμμεσα περίπου 100.000 στρέμματα.

Αγρότες της περιοχής έχουν επικοινωνήσει με την Agrenda και εξηγούν πως χρειάζονται μία επίσημη τοποθέτηση καθώς μπορεί να λαμβάνουν διαβεβαιώσεις από το 2022 αναφορικά με την επάρκεια νερού, όμως αυτές πλέον δεν αρκούν.

Αμφότεροι οι αρμόδιοι υπουργού Περιβάλλοντος και Εξωτερικών σε δημόσιες αναφορές τους το Μάρτιο, ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη βουλγαρική πλευρά για το θέμα του νερού στον Άρδα, βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η συμφωνία για τον ποταμό Άρδα χρονολογείται από το 1964. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο Νο 2 της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Βουλγαρίας (Ν.Δ 4393/1964 (ΦΕΚ 193/Α΄/4-11-64) που υπογράφηκε πριν 60 χρόνια, ως απότοκος πολεμικών αποζημιώσεων για την πραγματοποίηση «Διακανονισμού των εκκρεμών οικονομικών ζητημάτων και ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Βουλγαρίας», υπήρχε η υποχρέωση της Βουλγαρίας να παρέχει νερό στον ποταμό Άρδα από δικά της φράγματα. 

Σχετικές ερωτήσεις για το θέμα έχουν καταθέσει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Σύμφωνα με το κείμενο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΟΕΒ με πρόσκληση του Περιφερειάρχη και παρουσία των ΔΣ των ΤΟΕΒ το Μάρτιο του 2024 διαφάνηκαν προβλήματα σχετικά με την ανανέωση της σύμβασης και τον κίνδυνο δυσμενέστερων όρων για το καθεστώς άρδευσης που υπήρχε μέχρι τώρα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στους αγρότες της περιοχής καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο σποράς και δε γνωρίζουν αν θα υπάρχει νερό για την άρδευση των χωραφιών τους ώστε να συνεχιστούν οι δυναμικές καλλιέργειες στον Βόρειο Έβρο».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Farming Πληρωμές