BACK TO
TOP
Τεχνική Φροντίδα

Οι βροχές φέρνουν σήψεις καρπών στα εσπεριδοειδή

Τεχνικό Δελτίο με χρήσιμες συμβουλές προς τους παραγωγούς για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούν σήψεις στους καρπούς των εσπεριδοειδών εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ναυπλίου.

σηψη_καρπων_1

226
1

Καστανή σήψη των καρπών από σταγόνες βροχής

Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα, ζουν στην επιφάνεια του εδάφους και προσβάλλουν κυρίως καρπούς που βρίσκονται στις ποδιές των δέντρων. Εμφανίζονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και έντονων βροχοπτώσεων καθώς σταγόνες βροχής εκτινάσσουν μολυσμένο έδαφος. Ιδιαίτερη προσοχή στη συλλογή μολυσμένων καρπών που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μιας και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς. Η καταπολέμηση της καστανής σήψης είναι αποτελεσματική μόνο στο χωράφι με τη λήψη καλλιεργητικών μέτρων και τον προληπτικό ψεκασμό με μυκητοκτόνα. Μετασυλλεκτικές εφαρμογές σκευασμάτων δεν έχουν καμία επίδραση στο μύκητα. 

Καλλιεργητικά μέτρα:

  • Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
  • Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα για να μην λερωθούν οι καρποί με χώμα.
  • Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).
  • Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.

Εφαρμογή μυκητοκτόνων:

Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.

Μέσα από πληγές το πενικίλλιο στους καρπούς

Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει το παθογόνο. Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς ενώ υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25 oC με υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.

Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

  • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
  • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
  • Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού.
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μένουν στον ήλιο ή σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).

Με παγίδες προσέλκυσης και ψεκασμούς η αντιμετώπιση της Μύγας της Μεσογείου

Όσον αφορά τη Μύγα της Μεσογείου οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι το έντομο σταματά σε θερμοκρασία 16 οC την ωοτοκία, ενώ στους 10 οC την εξέλιξη αυγών προνυμφών και νυμφών. Η αντιμετώπιση βασίζεται στη χρήση παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης ή σε ψεκασμούς κάλυψης.

 

Αναλυτικά, οι οδηγίες του τμήματος Ποιοτικού και Φυτογειονομικού Ελέγχου Ναυπλίου εδώ.




Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία