BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Ενιαίο φορέα για τη χρήση υδάτων ζητούν φορείς της Θεσσαλίας

Έναν ενιαίο φορέα που θα υλοποιεί τα εγκεκριμένα κάθε φορά Σχέδια και θα μεριμνά για την προστασία και την αναβάθμιση των υδάτων σε ολόκληρο το υδατικό διαμέρισμα με τη συμμετοχή των χρηστών νερού και όχι ένας «φορέας» για κάθε έργο χωριστά, ζητούν με κοινή επιστολή τους ο ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, η Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.) και το ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας.

Ενιαίο φορέα για τη χρήση υδάτων ζητούν φορείς της Θεσσαλίας

1
0
Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι αναφορές και τα δημοσιεύματα σχετικά με την λίμνη Κάρλα και ειδικότερα την προοπτική ολοκλήρωσης των έργων, την χρηματοδότηση, τα προβλήματα στην τροφοδοσία της λίμνης, την τρέχουσα οικολογική της κατάσταση και άλλα επιμέρους θέματα.

Επειδή όπως λένε η εξέλιξη της Κάρλας είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τη Θεσσαλία, επιχειρείται από τους φορείς αυτούς μία σύντομη ανασκόπηση στο έργο και τα προβλήματά του, ελπίζοντας να συνεισφέρουν στην ενημέρωση του κοινού και στην αποτροπή συγχύσεων που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δημιουργούνται.

Αναλυτικά η επιστολή

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

•             ΤΕΕ – ΤΜΗΜΑ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας

•             ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος

•             Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.)

                Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι αναφορές και τα δημοσιεύματα σχετικά με την λίμνη Κάρλα και ειδικότερα την προοπτική ολοκλήρωσης των έργων, την χρηματοδότηση, τα προβλήματα στην   τροφοδοσία της λίμνης, την τρέχουσα οικολογική της κατάσταση και άλλα επιμέρους θέματα.

                Επειδή θεωρούμε την εξέλιξη της Κάρλας ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για τη Θεσσαλία, επιχειρούμε σήμερα μία σύντομη ανασκόπηση στο έργο και τα προβλήματά του, ελπίζοντας να συνεισφέρουμε στην ενημέρωση του κοινού και στην αποτροπή συγχύσεων που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο δημιουργούνται.

1. Ποιο είναι το έργο – Σύντομο ιστορικό.

Η βασική ιδέα για την διευθέτηση των υδάτων και την εξυγίανση του υγρότοπου στην περιοχή της Κάρλας με την δημιουργία της τεχνητής λίμνης που σήμερα κατασκευάζεται, διατυπώθηκε για πρώτη φορά πριν από εκατό περίπου χρόνια. Τα τέσσερα βασικά προαπαιτούμενα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου ήταν τα ακόλουθα:

·         Πρώτο αναγκαίο βήμα ήταν να τιθασευτεί η ροή του Πηνειού ποταμού και να προστατευτούν από τις πλημμύρες του οι πόλεις, οι οικισμοί, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και βεβαίως η παρακάρλια περιοχή. Τα σχετικά έργα άρχισαν κατά τον μεσοπόλεμο και ολοκληρώθηκαν μετά τον πόλεμο. Ήδη είχε εκπληρωθεί η βασική προϋπόθεση για τις όποιες επεμβάσεις στην παρακάρλια περιοχή, η οποία σημειωτέον, ως σημαντικά χαμηλότερη από τη στάθμη του Πηνειού, υπέφερε από τις ανεξέλεγκτες πλημμύρες του που δημιουργούσαν οι μεγάλες εκτάσεις των ελών. Οι κατακλυζόμενες αυτές εκτάσεις βορειοδυτικά της πραγματικής λίμνης ανέρχονταν σε περίπου 135.000 στρ. και καλλιεργούνταν περιστασιακά, ενώ η λίμνη αντίστοιχα ήταν έκτασης 45.000 στρ με βάθος 2 ως και 6 μ.

Τα δύο αυτά διακριτά υδατικά συστήματα (τα έλη και το λιμναίο τμήμα της Κάρλας) εθεωρούντο κατ’ οικονομία ως ένα ενιαίο σύστημα, γνωστό ως λίμνη Βοιβηίς ή Κάρλα.

·         Το επόμενο βήμα, ήταν η αποστράγγιση όλων των ανεπιθύμητων αλατούχων υδάτων (ελών και λίμνης). Αυτό υλοποιήθηκε την δεκαετία του 60 με την κατασκευή της σήραγγας εκκένωσης προς τον Παγασητικό. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για την τελική κατασκευή της νέας τεχνητής λίμνης των 38.000 στρ. και όχι φυσικά για την «αποξήρανσης» της, όπως ανιστόρητα ισχυρίζονται ορισμένοι. Επί πλέον επέτρεψε τις καλλιέργειες, την κατασκευή αγροτικής οδοποιίας και απαλλαγή της περιοχής από την ελονοσία.

·         Το τρίτο βήμα ήταν η κατασκευή της τεχνητής λίμνης, που οριοθετήθηκε με χωμάτινα αναχώματα (συνολικού μήκους 21 χλμ), για την ταμίευση-αποθήκευση του νερού. Η τεχνητή λίμνη ως γνωστόν, λόγω δικαστικών διαμαχών για το ιδιοκτησιακό της Κάρλας, καθυστέρησε πολλά χρόνια και τελικά άρχισε να υλοποιείται αρχές του 90. Έτσι σήμερα, παρά τις γνωστές καθυστερήσεις, που δυστυχώς αποτελούν παθογένεια των Δημόσιων Έργων, είμαστε μόλις μια ανάσα από την ολοκλήρωση του τεχνικού μέρους του έργου.

·         Η τέταρτη προϋπόθεση είναι πλέον η ελεγχόμενη τροφοδοσία της νέας λίμνης. Η εκτρεπόμενη ποσότητα των 90 έως100 εκ. κ.μ. ετησίως από τον Πηνειό ποταμό, θα συμβάλλει κατά ένα ποσοστό περίπου 70% στην τροφοδοσία της νέας τεχνητής λίμνης (τα υπόλοιπα θα είναι τοπικά νερά). Η μεταφορά τους προβλέπεται να γίνει μέσω διώρυγας (δια βαρύτητας), η οποία δυστυχώς δεν είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ και είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθεί.

Τέλος ας σημειωθεί ότι στον σχεδιασμό της δεκαετίας του 1990 η άρδευση 92.500 στρ. (με νερά της λίμνης), προβλέπεται ως βασικό περιβαλλοντικό στοιχείο στην λειτουργία της, με την οποία αφενός εξυπηρετείται η διαρκής ανανέωση των υδάτων της αφετέρου με την διήθηση των νερών άρδευσης προσφέρεται προστασία στον υπόγειο υδροφορέα από την υφαλμύρινση.

2. Η οικολογική κατάσταση της λίμνης

Για την ώρα η τροφοδοσία της λίμνης είναι εξ’ ορισμού «ελαττωματική» λόγω της μη κατασκευής της ανοιχτής διώρυγας εκτροπής των υδάτων του Πηνειού. Η αδυναμία αυτή προφανώς απομακρύνει χρονικά κατά πολύ την τελική οικολογική λειτουργία της νέας λίμνης Κάρλας, η οποία έως ότου γίνει το έργο της διώρυγας, θα τροφοδοτείται με αντλήσεις από τον Πηνειό με πολύ μεγάλο κόστος, ενώ η μεταφορά των νερών θα γίνεται μέσα από υφιστάμενες τάφρους, χωρίς, δυστυχώς, να διασφαλίζεται μια σταθερά καλή ποιότητα των υδάτων εντός της λίμνης.

Συνεπώς η λειτουργία της λίμνης στην παρούσα φάση πρέπει να θεωρείται προσωρινή και όχι μόνιμη. Γι΄ αυτό διατυπώνουμε επιφύλαξη στην δημοσιοποίηση περιστασιακών μετρήσεων, την επιλεκτική προβολή ανησυχητικών στοιχείων, τις μεμψιμοιρίες και τις διαμαρτυρίες για την τωρινή κατάσταση στο λιμναίο σύστημα, θεωρώντας ότι όλα αυτά, εφόσον το έργο ακόμη δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί, αποτελούν «άσφαιρα πυρά» και δεν βοηθούνε στον τελικό μας κοινό στόχο.

3. Η διοικητική και η υδατική διαχείριση της Κάρλας

Πολλές παρεμβάσεις που γίνονται σχετικά με την λ.Κάρλα, την παρουσιάζουν ως ένα «αυτόνομο» υδατικό σύστημα, χωριστό και ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα συστήματα της λεκάνης Πηνειού. Η Κάρλα όμως είναι «δημιούργημα» και αναπόσπαστο στοιχείο της ενιαίας υδατικής λεκάνης Πηνειού και όλες οι χρήσεις των νερών της λεκάνης (Γεωργία, Βιομηχανία, ύδρευση οικισμών), επηρεάζουν και τα νερά της λ. Κάρλας, η οποία τελικά αποτελεί τον «καθρέπτη» της όλης κατάστασης.

Αναβαθμισμένη οικολογική λειτουργία της λίμνης προϋποθέτει υγιή κατάσταση σε όλα τα υδατικά συστήματα της θεσσαλικής λεκάνης στα γύρω βουνά, στις υφιστάμενες λίμνες (Πλαστήρα, Σμοκόβου), στους παραποτάμους του Πηνειού, τον υπόγειο υδροφορέακ.ο.κ.

Στη βάση αυτή πρέπει να γίνει και η προσέγγιση για την διαχείριση της λ. Κάρλας. Η επιστήμη αλλά και το θεσμικό πλαίσιο καθορίζουν ότι η διαχείριση των υδάτων σε κάθε υδατική λεκάνη είναι ενιαία. Αυτό που απομένει είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα που θα υλοποιεί τα εγκεκριμένα κάθε φορά Σχέδια και θα μεριμνά για την προστασία και την αναβάθμιση των υδάτων σε ολόκληρο το υδατικό διαμέρισμα, θα προτείνει έργα και δράσεις. Απαραίτητη, εκτός από το κράτος, είναι η συμμετοχή των χρηστών νερού (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Αγροτικές οργανώσεις, βιομηχανία κ.ο.κ.). Αυτό λοιπόν μας λείπει (θεσμικά και οργανωτικά) και όχι ένας «φορέας» για κάθε έργο χωριστά, όπως συχνά δυστυχώς ζητούν παράγοντες από κάθε περιοχή (και όχι μόνο για την Κάρλα).

Οι επιστημονικές οργανώσεις που εκπροσωπούμε έχουν εδώ και πολλά χρόνια θέσει το θέμα αυτό στους αρμόδιους, με βάση τα πορίσματα Συνεδρίων και άλλων εκδηλώσεων που κατά καιρούς πραγματοποιήσαμε. Νομίζουμε πως είναι η κατάλληλη στιγμή να συνεννοηθούμε όλοι μαζί μας τι ακριβώς επιδιώκουμε και να προβάλλουμε στην κυβέρνηση, συμβάλλοντας έτσι σε μια πραγματική βελτίωση της οικολογικής λειτουργίας και της Κάρλας.

Λάρισα Νοέμβριος 2015

Β. Τσιώνας, Πρόεδρος ΤΕΕ – Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας

Κ. Καλόγηρος, Πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος

Ι. Καλλές, Πρόεδρος Εταιρίας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία