BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Στο δασικό χάρτη να αποτυπωθεί ο χαρακτήρας όλων των εκτάσεων ζητά η ΠΟΓΕΔΥ

Αποτύπωση στον Δασικό χάρτη του χαρακτήρα όλων των εκτάσεων, «ώστε να προκύπτει με σαφήνεια η οποιαδήποτε μετέπειτα αλλαγή στο χαρακτήρα και τη μορφή αυτών και στη συνέχεια να δοθούν οριστικές λύσεις, που ούτε την αξιοπιστία του χάρτη θα θίγουν ούτε τους πολίτες θα κρατούν όμηρους και πολύ περισσότερο δεν θα δημιουργούν προσδοκίες για μελλοντικές αυθαιρεσίες», ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

4
0

Σημειωτέον πως στην Μόνιμη Επιτροπή  Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το Νομοσχέδιο  «Τροποποιήσεις διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις που ψηφίστηκε  σήμερα, την ΠΟΓΕΔΥ εκπροσώπησαν οι Ν. Μπόκαρης Γενικός Γραμματέας ΠΟΓΕΔΥ και Πρόεδρος ΠΕΔΔΥ, Ε. Γκουντούφας Μέλος Δ.Σ. ΠΟΓΕΔΥ και Γενικός Γραμματέας ΠΕΔΔΥ.

«Τα άρθρα του Νομοσχεδίου προκάλεσαν τον αρνητικό σχολιασμό όχι μόνο της ΠΕΔΔΥ Μέλους της ΠΟΓΕΔΥ, αλλά και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων που τοποθετήθηκαν ήδη με ανακοινώσεις τους, ακόμα δε και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, που δεν παρανόμησε, δεν εκχέρσωσε και δεν έχτισε παράνομα μέσα στα δάση, αλλά συνεχίζει να τα βλέπει σαν δημόσιο αγαθό», τονίζεται παράλληλα στην ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ έχει ως εξής:

Στην Μόνιμη Επιτροπή  Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το Νομοσχέδιο  «Τροποποιήσεις διατάξεων της Δασικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις που ψηφίστηκε  σήμερα, την ΠΟΓΕΔΥ εκπροσώπησαν οι Ν. Μπόκαρης Γενικός Γραμματέας ΠΟΓΕΔΥ και Πρόεδρος ΠΕΔΔΥ, Ε. Γκουντούφας Μέλος Δ.Σ. ΠΟΓΕΔΥ και Γενικός Γραμματέας ΠΕΔΔΥ.

Τα άρθρα του Νομοσχεδίου προκάλεσαν τον αρνητικό σχολιασμό όχι μόνο της ΠΕΔΔΥ Μέλους της ΠΟΓΕΔΥ, αλλά και των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων που τοποθετήθηκαν ήδη με ανακοινώσεις τους, ακόμα δε και του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας, που δεν παρανόμησε, δεν εκχέρσωσε και δεν έχτισε παράνομα μέσα στα δάση, αλλά συνεχίζει να τα βλέπει σαν δημόσιο αγαθό.

Στη βάση αυτή κατατέθηκε και υπόμνημα από την Π.Ε.Δ.Δ.Υ με αναλυτική παρουσίαση των πάγιων και σταθερών απόψεών μας αλλά και με ξεκάθαρη  κριτική επί των άρθρων του Νομοσχεδίου.

Ξεκαθαρίσαμε επίσης στην τοποθέτησή μας ότι στηρίζουμε  σε όλα τα επίπεδα την προσπάθεια των Δασικών Υπηρεσιών και των συναδέλφων μας,  για να ολοκληρωθεί το έργο των Δασικών  Χαρτών,  χωρίς εκπτώσεις στην απόδοση  της μορφής των εκτάσεων ή τις γνωστές ιώδεις εξαιρέσεις των οικιστικών πυκνώσεων,  αλλά  με ουσιαστικό και χρήσιμο για τη διοίκηση και την κοινωνία περιεχόμενο.

Θεωρούμε απαράδεκτο πολιτικά και θεσμικά να μην υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των ειδικών επιστημονικών και επαγγελματικών οργανώσεων για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θεωρούμε ότι είχε πολύ σοβαρό αντίκτυπο  μιας και ουσιαστικά αφορά στην παράνομη αλλαγή του χαρακτήρα των δασών και των δασικών εκτάσεων και στην προστασία της δημόσιας περιουσίας .

Κριτήριο για τις θέσεις που εκφράζουμε είναι η αποτελεσματικότερη προστασία των δασών και το κατά πόσο οι εισαγόμενες για συζήτηση και ψήφιση διατάξεις μειώνουν  τη Συνταγματική Υποχρέωση για την προστασία  των δασών και της Δημόσιας Περιουσίας.

Δυστυχώς στη συζήτηση αυτού του, νομικά και διοικητικά ακραίου για τη δασοπροστασία νομοσχεδίου, επικράτησε ο «πολιτικός φόβος και η μικροκομματική σκοπιμότητα» εν όψει της απώλειας ψήφων, δηλαδή στοιχείων που αναδεικνύουν διαχρονικά την σοβαρή αδυναμία του πολιτικού συστήματος να νομοθετήσει δίκαια με βάση  τη συνταγματική κανονικότητα και το οδηγούν να ακροβατεί στην κυριολεξία ανάμεσα στο εφικτό συνταγματικά και στο επιθυμητό μικρο-πολιτικά. Είναι βέβαιο ότι με αυτές τις μικροπολιτικές πρακτικές και τις οριακές επιλογές που τις είδαμε να ξεδιπλώνονται στη συζήτηση του Νομοσχεδίου,  θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα τη διοίκηση και την κοινωνία, μιας και είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσει σωρεία προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει των προκλητικών για την υπόλοιπη κοινωνία ρυθμίσεων.

Η θέση μας όπως εκφράστηκε από τους εκπροσώπους μας είναι να: αποτυπωθεί στον Δασικό χάρτη ο χαρακτήρας όλων των εκτάσεων, ώστε να προκύπτει με σαφήνεια η οποιαδήποτε μετέπειτα αλλαγή στο χαρακτήρα και τη μορφή αυτών και στη συνέχεια να δοθούν οριστικές λύσεις, που ούτε την αξιοπιστία του χάρτη θα θίγουν ούτε τους πολίτες θα κρατούν όμηρους και πολύ περισσότερο δεν θα δημιουργούν προσδοκίες για μελλοντικές αυθαιρεσίες.

Συμφωνήσαμε με τη διατύπωση του άρθρου 7 με την οποία αποκαθίσταται το αυτονόητο. Δηλαδή η δυνατότητα των Δασολόγων να εκτελέσουν τις αρμοδιότητές τους (Δασοπροστασία, έλεγχος λαθροϋλοτομιών και της θύρας).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία