BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για τους πόρους του ΕΣΠΑ

Πρέπει να απορροφηθούν κονδύλια 5 δισ. ευρώ από την προγραμματική περίοδο 2007-2013.

0
0
Αγώνα δρόμου προκειμένου να απορροφήσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013 το οποίο «κλείνει» μέσα στους επόμενους 15 μήνες πρέπει να κάνει η χώρα μας.

Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ΕΠΊΚΑΙΡΗ ερώτησή της στη Βουλή προς τον υπ. Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη.

Η βουλευτής σημειώνει, ακόμα, ότι το διάστημα αυτό είναι κρίσιμο δεδομένου ότι παράλληλα θα ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος στην οποία η χώρα πρέπει να εισέλθει έχοντας λύσει τα προβλήματα διαχείρισης που εντοπίστηκαν ως σήμερα.

Η βουλευτής ερωτά σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, σε ποια φάση βρίσκεται η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της νέας προγραμματικής περιόδου και εάν έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα διαχειριστικά προβλήματα.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

«Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας                                        

Θέμα: Είναι έτοιμη η χώρα να ανταποκριθεί στην πρόκληση των επόμενων 15 μηνών με το "κλείσιμο" του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 και την έναρξη του νέου

Την ώρα που η χώρα εξακολουθεί να είναι από βαθιά ύφεση, με υψηλά ποσοστά ανεργίας, και που δεν φαίνεται καμία αναπτυξιακή προοπτική, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκονται τον τελευταίο καιρό σε συνεχή αντιπαράθεση για τους πόρους του ΕΣΠΑ και πως μπορούν να αξιοποιηθούν. Είναι γεγονός ότι και οι μεν και οι δε στις διάφορες εξαγγελίες τους όταν τίθεται το θέμα της χρηματοδότησης η απάντηση είναι πανομοιότυπη: Από το ΕΣΠΑ.

Όντως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας είναι η εξεύρεση πόρων για την χρηματοδότηση των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών είτε αυτοί προέρχονται από το δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Μεγάλο μέρος αυτών των πόρων προέρχεται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ και χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ να αξιοποιηθούν και όχι απλά να απορροφηθούν. Είναι απαραίτητη η σύνδεση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδιασμού με τον βασικό χρηματοδότη που είναι οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία. Έτσι λοιπόν το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Σήμερα η χώρα έχει να αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις στο κρίσιμο χρονικό διάστημα των επόμενων 15 μηνών. Η πρώτη αφορά την τελική απορρόφηση τουλάχιστον 5 δις € για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο οι πόροι να κατευθυνθούν σε έργα που δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα αλλά και που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ρευστότητας και της κοινωνικής συνοχής.

Η δεύτερη έχει να κάνει με την εκκίνηση της νέας προγραμματικής περιόδου. Ως γνωστόν στις 23/5/2014 εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 με προϋπολογισμό 26 δισ. ευρώ δημόσιας δαπάνης. Ακολουθεί η πολύ δύσκολη περίοδος υλοποίησης και, επειδή φαίνεται ότι το μοτίβο σε ότι αφορά τις διαδικασίες θα είναι το ίδιο με την περίοδο 2007-2013 - ίσως και λίγο πιο γραφειοκρατικό - είναι απαραίτητο να αξιολογηθούν έγκαιρα τα ζητήματα που προκάλεσαν προβλήματα και καθυστερήσεις στη προηγούμενη περίοδο, ώστε να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η υλοποίηση των διαφόρων ΕΠ.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπραγμάτευση που βρίσκεται εν εξελίξει με την ΕΕ για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της νέας προγραμματικής περιόδου ώστε να εισέρθουν στην χώρα όσο το δυνατό περισσότεροι πόροι που θα βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013; Έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα έτσι ώστε η χώρα να καταφέρει να απορροφήσει το σύνολο των πόρων και να μην υπάρξουν απώλειες;

2. Υπάρχουν κάποια αποτελέσματα από τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση της νέας προγραμματικής περιόδου; Έχουν εντοπισθεί και κωδικοποιηθεί όλες οι προηγούμενες παθογένειες των συστημάτων διαχείρισης όλων των προγραμματικών περιόδων, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος; Είναι έτοιμες οι υπηρεσίες, τόσο οι κεντρικές όσο και οι περιφερειακές να αντεπεξέλθουν αποτελεσματικά στις αυξημένες υποχρεώσεις των επόμενων 15 μηνών όπου θα τρέχουν παράλληλα οι δύο προγραμματικές περίοδοι;

Η βουλευτής που ερωτά

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΗΡΟΤΥΡΗ – ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑΡΗ»

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία