BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Από κόσκινο περνούν τα οικονομικά του ΟΓΑ

Αναδρομικό έλεγχο των προηγούμενων χρήσεων προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εργασίας.

0
0
Τον αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του ΟΓΑ καθώς και όλων των άλλων ασφαλιστικών ταμείων προβλέπει απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση η οποία θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες μέρες.

 

Η απόφαση κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι πολλά ταμεία επί σειρά ετών δεν προχωρούσαν στην σύνταξη ισολογισμών ούτε στον έλεγχο των οικονομικών χρήσεων κάθε έτους. Έτσι αυτή τη στιγμή το υπουργείο Εργασίας και, φυσικά, και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν πλήρη εικόνα των δαπανών και του συνόλου των υποχρεώσεων προς τα δημόσια νοσοκομεία και τις κλινικές.

Σε περίπτωση που κατά τους ελέγχους διαπιστωθούν παρατυπίες ή παραβάσεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τις υποθέσεις αυτές στη Δικαιοσύνη.

Συνολικά θα επανεξεταστούν οι εκκρεμότητες 93 κλάδων ή τομέων ασφαλιστικών Ταμείων με την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών για το κλείσιμο 339 οικονομικών χρήσεων παρελθόντων ετών και τη σύνταξη των Ισολογισμών-Απολογισμών, των οικονομικών καταστάσεων, καθώς και των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων βάσει του διπλογραφικού συστήματος. Στην πλειοψηφία τους, οι εκκρεμείς χρήσεις αφορούν την περίοδο 2008-2012, σε αρκετές ωστόσο περιπτώσεις καλύπτουν το κλείσιμο και παλαιότερων χρήσεων.

 

Ο έλεγχoς θα περιλαμβάνει μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς, όπως το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), το Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης(ΕΤΕΑ), το ταμείο των εργαζομένων στις τράπεζες (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ),τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), και το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ).

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου θα διαθέτει μια πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση των ταμείων και τα αποτελέσματα της οικονομικής τους διαχείρισης στο παρελθόν, κάτι που θα επιτρέψει να χαραχθούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του συστήματος στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, θα υπάρχει η πλήρης αποτύπωση απαιτήσεων ή υποχρεώσεων από και προς διάφορους δημόσιους φορείς (π.χ. δημόσια νοσοκομεία, Ελληνικό Δημόσιο, άλλα Ασφαλιστικά Ταμεία) ώστε στη συνέχεια αυτές να διακανονισθούν, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα πλήρες υπόβαθρο οικονομικών δεδομένων με διαφάνεια και πλήρη δημοσιότητα για την οικονομική διαχείριση των ταμείων.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία