BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Υποβάθμιση και «μαύρες» προβλέψεις από Standard & Poor’s

Κατά μια βαθμίδα (σε "CCC-" από "CCC"), υποβάθμισε τη Δευτέρα την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάδας η Standard & Poor’s με το outlook της αξιολόγησης να είναι αρνητικό.

Νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους«βλέπει» η Standard & Poor's

0
0

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της S&P, το αρνητικό outlook σημαίνει πως μπορεί να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση σε "SD" μέσα στους επόμενους έξι μήνες σε περίπτωση που υπάρξει μια "επώδυνη ανταλλαγή χρέους" (distressed exchange).

"Χωρίς μια αναπάντεχη αλλαγή στις συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Ελλάδα, είναι αναπόφευκτη μια χρεοκοπία στο εμπορικό χρέος τους επόμενους έξι μήνες" σημειώνουν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, ο οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ ανέρχεται στο 50%.

Εκτιμά ακόμα ότι η απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πρόταση των δανειστών αποτελεί μια περαιτέρω ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα από την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις πληρωμές χρέους και την συμμετοχή στην ευρωζώνη.

Για το 2015 ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση 1,5%.

«Δεδομένου ότι η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχτεί τις επιπτώσεις για τον τραπεζικό της τομέα και την οικονομία από μια αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία, βλέπουμε τώρα πως μια πιθανότητα να βγει τελικά η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Αν συμβεί αυτό, η Ελλάδα θα χάσει μόνιμα την πρόσβαση στην χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που κατά την γνώμη μας θα δημιουργήσει σοβαρό έλλειμμα σε συνάλλαγμα για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, πιθανότατα οδηγώντας σε διανομή σε βασικές εισαγωγές όπως τα καύσιμα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της S&P.

Όσον αφορά την μη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η S&P διευκρινίζει ότι αν και δεν θα χαρακτηριστεί χρεοκοπία με βάση τα δικά της κριτήρια αξιολόγησης, αποτελεί νομικά ένα συμβάν χρεοκοπίας με βάση την συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2012 ανάμεσα στην Ελλάδα και τον EFSF.

Προσθέτει ωστόσο, πως το βασικό σενάριο παραμένει ότι τους επόμενους μήνες, ο EFSF δεν πρόκειται να κάνει άμεσα απαιτητά τα 130,9 δισ. ευρώ που δάνεισε στην Ελλάδα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία