BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Στήριξη από τις δεικτοβαρείς μετοχές

Να ισορροπήσει εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων προσπαθεί την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, το Χρηματιστήριο Αθηνών με την έναρξη της συνεδρίασης να κινείται πέριξ των 650 μονάδων.

Στήριξη από τις δεικτοβαρείς μετοχές

2
0

Ειδικότερα, στις 10:46, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,21% στις 651,18 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 1,3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει κέρδη 0,5% στις 192,50 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται υπό αναστολή.

Να σημειωθεί ότι καμία από τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δεν διαπραγματεύεται, με το ενδιαφέρον μοιραία να μετατοπίζεται στις υπόλοιπες εταιρείες του FTSE/LargeCap, δίνοντας ίσως και την ευκαιρία να αναδειχθούν περισσότερο τα αποτελέσματα του γ' τριμήνου. Εν τη απουσία μάλιστα των πωλητών των τραπεζών, την αγορά δείχνουν να στηρίζουν πιο δεικτοβαρείς μετοχές.

Εκτός των αποτελεσμάτων του εννεαμήνου, τα οποία αποτελούν βασικό καταλύτη επενδυτικών κινήσεων, σήμερα λαμβάνουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις του βασικού δείκτη της Morgan Stanley με την  ΔΕΗ να εισέρχεται στον δείκτη (συγκλίνουσες εκτιμήσεις για εκτιμώμενες εισροές 8 εκατ. τεμαχίων), ενώ  Τράπεζα Πειραιώς  ΠΕΙΡ και Eurobank  παρέμειναν στην σύνθεση του δείκτη. Σε ό,τι αφορά τον FTSE, η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την διαγραφή της μετοχής της Κυριακίδης Μάρμαρα με αντικατάσταση από την μετοχή του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης στο FTSE-Mid cap.

Στο ταμπλό τώρα, το πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης οι συναλλαγές δείχνουν κάποια «ζωτικότητα», με τη ΔΕΗ να ξεχωρίζει, όχι μόνο για τα κέρδη του 2,27%, αλλά και για τον όγκο της. Ακολουθεί ο Τιτάν, ο οποίος ενισχύεται κατά 2,40%, η Motor Oil είναι στο +1,63% και τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +1,40%. Ήπια πτωτικά, με μικρές κινήσεις, κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Folli Follie και Aegean.

Στον αντίποδα, η ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-1,71% υποχωρεί κατά 1,71%, η Τέρνα Ενεργειακή είναι στο -1,45% με μόλις τρία τεμάχια όγκο, και η Μυτιληναίος υποχωρεί κατά 0,92%. Μικρές απώλειες καταγράφουν οι ΟΤΕ, Jumbo  και ΟΠΑΠ.

Υπό πίεση οι ευρωαγορές

Συνεχίζουν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση την αποκομιδή κερδών οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, οδηγώντας τους δείκτες ελαφρώς χαμηλότερα, ενόψει και της λήξης του Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, στις 10:25, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,44% στις 6.347 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,17% στις 11.274 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,41% στις 4.910 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,33% στις 382,42 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Delta Lloyd σημειώνει απώλειες 5,2%, καθώς ανακοίνωσε ότι ξεκινά τις διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με στόχο τη συγκέντρωση 1 δισ. ευρώ.

Επίσης, η Aberdeen Asset Management υποχωρεί κατά 1,2%, μετά την ανακοίνωση ότι έχει καταγράψει εκροές κεφαλαίων ύψους 12,7 δισ. στερλίνες το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οι επενδυτές - πελάτες «αποχωρούν» από τις αναδυόμενες αγορές.

Στον αντίποδα, η Deutsche Lufthansa ενισχύεται κατά 2,1%, καθώς υπήρξε συμφωνία μεταξύ διοίκησης και συνδικάτου για το συνταξιοδοτικό ταμείο της εταιρείας. Ωστόσο, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με το σωματείο των εργαζομένων καμπίνας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση 2,1% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη  Γερμανία  τον Οκτώβριο του 2015, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση σε ετήσια βάση κατά 2,9%.

Πτώση στο Nikkei που τεστάρει τις αντοχές του

Πτωτικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, υπό το βάρος των απωλειών στις κινεζικές αγορές και των απογοητευτικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας.

Ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,7% στις 19.747,47 μονάδες, καταγράφοντας πάντως, σε μηνιαίο επίπεδο, κέρδη 3,5%. «Αυτόν τον μήνα είδαμε τον Nikkei να τεστάρει τα επίπεδα στήριξης στον δρόμο προς την ανάκτηση των 20.000 μονάδων», σχολίασε ανώτατο στέλεχος της Tyton Capital Advisors.

Με πτώση 0,9% στις 1.580,25 έκλεισε και ο ευρύτερος δείκτης Topix,  ενώ ενισχύθηκε κατά 1,4% συνολικά τον Νοέμβριο. Ο JPX-Nikkei Index 400 υποχώρησε κατά 1% στις 14.232,27 μονάδες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία