BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Μείωση εθνικής σύνταξης ζητούν οι δανειστές, «δεν τέθηκε θέμα» λέει ο Κατρούγκαλος

Αγεφύρωτη φαντάζει η απόσταση κυβέρνησης-θεσμών για το ασφαλιστικό με τους δανειστές να επιμένουν στη μείωση της εθνικής σύνταξης, παρά τις διαβεβαιώσεις Κατρούγκαλου περί του αντιθέτου.

Μείωση εθνικής σύνταξης ζητούν οι δανειστές, «δεν τέθηκε θέμα» λέει ο Κατρούγκαλος

1
0

Στο κενό έπεσε η συνάντηση την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, παρά τις καθυσηχαστικές δηλώσεις του υπουργού ότι «Δεν τέθηκε ποτέ θέμα περικοπών συντάξεων», και ότι παραμένουν ανοιχτά όλα τα μεγάλα θέματα, όπως το αν θα συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη.

«Σήμερα, προσπαθήσαμε να βγάλουμε από το τραπέζι όλα τα μικρά πράγματα, ώστε, όταν θα λυθούν τα μεγάλα, να είμαστε σε θέση να καταθέσουμε το νομοσχέδιο στη Βουλή» σημείωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Κατρούγκαλος.

Έκανε δε λόγο για μια «ιδιαίτερα αναλυτική και σκληρή διαπραγμάτευση, που όμως έγινε σε ένα επίπεδο που προώθησε τα ζητήματα που η δική μας η πλευρά ήθελε να θέσει».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας, οι θεσμοί έθεσαν γραπτώς όλα τα ανοιχτά εκ μέρους τους ζητήματα, ενώ υπογράμμισε ότι ουσιαστικά έγινε μια αναλυτική κατ' άρθρον επεξεργασία όλου του νόμου.

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης συνέχεια των συζητήσεων και με τα τεχνικά κλιμάκια την επόμενη εβδομάδα, για να προωθηθούν όλα τα πιθανά θέματα και να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η ψήφιση του νομοσχεδίου.

«Τους ενημερώσαμε, επίσης ότι έχουμε ένα παράλληλο διάλογο με την κοινωνία και ότι στο αρχικό σχέδιο που τους έχουμε θέσει, μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω αλλαγές. Για όλα αυτά τα ζητήματα επιφυλάχθηκαν να μας δώσουν την οριστική τους γνώμη. Επομένως, όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά. Συνεχίσαμε αυτήν τη σκληρή διαπραγμάτευση, όμως, με έναν τρόπο που φαίνεται ότι είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να καταλήξουμε καλά για τον τόπο σύντομα, όπως είναι το εθνικό συμφέρον», διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ωστόσο, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι θεσμοί εμμένουν σε μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ, για τη χορήγηση μάλιστα της οποίας απαιτούν τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων μετά από 20έτη και όχι 15 όπως προτείνει η κυβέρνηση, ενώ αρνούνται την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Λόγος για τον οποίο άλλωστε το κουαρτέτο θεωρεί αναπόφευκτη τη μείωση όλων των κύριων συντάξεων, παλαιών και νέων, προκειμένου να βγουν τα νούμερα και να επιτευχθεί η περικοπή για φέτος 1,8 δις. ευρώ.

Στο τραπέζι παραμένει και η εναλλακτική τους πρόταση για μείωση των συντάξεων από το πρώτο ευρώ κατά 6%, 15% για συντάξεις άνω των 800 ευρώ και το 30% να ισχύσει για όσες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση ο «γρίφος» αναμένεται να λυθεί αμέσως στη δεύτερη «πράξη» επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, στις 12 – 15 Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι τότε τα τεχνικά κλιμάκια που παραμένουν στην Αθήνα θα επιχειρήσουν να βρουν λύσεις ώστε το Ασφαλιστικό να καταστεί βιώσιμο.

 «Προς το παρόν δεν μου έχει μιλήσει κανείς για νέα μέτρα στο πλαίσιο των συναντήσεων που συνεχίζονται με τους επικεφαλής των θεσμών» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία