BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Μάζεψε τις απώλειες στο 1,8% το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Απώλειες για τέταρτη ημέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 440,88 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,89%.

Η αβεβαιότητα γύρω από το Εurogroup φέρνει απώλειες στο Χ.Α.

1
0

Η πτώση στην Αθήνα οφείλεται εν μέρει στην αβεβαιότητα που προκαλεί η κατάσταση με το ασφαλιστικό και το προσφυγικό, αλλά πηγάζει εν μέρει και από τις ανησυχίες που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη, όπου οι επενδυτές αντιδρούν στις προειδοποιήσεις της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών Τζάνετ Γέλεν ότι οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις ΗΠΑ.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλότερη τιμή στις 420,82 μονάδες (-6,35%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 37,15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,01%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 5,76%.

Την ίδια ώρα, στην Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,45% στις 5.590 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες κατά 1,70% στις 8.849 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 2,17% στις 3.973 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,99% στις 308,92 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας:

  • Τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, αλλά και η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, αρχίζουν να προϋπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να δημιουργηθούν ταμειακά ελλείμματα. Από τον Φεβρουάριο και μετά, ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ολοένα και διευρυνόμενα ταμειακά ελλείμματα: 615 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος μήνα, 1,335 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 2,284 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 3,88 δισ. ευρώ τον Μάιο και 4,49 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

  • Η συγκρότηση κοινής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς, αποφασίστηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

  • Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος  θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

  • Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και Lamda Development,  γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές, παρά τις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις, δεν στάθηκε δυνατόν να συγκλίνουν στις αποτιμήσεις των εταιρειών τους.

  • Στις 110 καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης συμπεριλήφθηκαν και τέσσερις ελληνικές, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον τιμητικό τίτλο «Ruban d’ Honneur» κατά την τελική φάση του διαγωνισμού European Business Awards 2015 – 2016. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις: Coffee Island (βραβείο αναπτυξιακής στρατηγικής), Megas Yeeros (βραβείο εισαγωγών/εξαγωγών), Pharma-Data (βραβείο φροντίδας πελατών) και ΒIKOΣ -ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (βραβείο επιχείρησης της χρονιάς).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία