BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Credit positive για τη Moody's το swap ομολόγων της Ελλάδας

Credit positive είναι για τη Moody’s το swap ομολόγων που ανακοίνωσε η Ελλάδα την περασμένη Τετάρτη, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα ακόμη βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Σε ύφεση θα βρίσκεται και το 2014 η Ελλάδα σύμφωνα με το Moody's

0
0

Η συγκεκριμένη ανταλλαγή ομολόγων θα αφήσει μεν το χρέος της Ελλάδας και τον μέσο χρόνο ωρίμανσης σχεδόν αμετάβλητο, αλλά θα ενοποιήσει τα μη ρευστά ομόλογα του PSI σε πιο ρευστούς τίτλους.

Όπως εξηγεί ο οίκος, αυτή η ανταλλαγή ακολουθεί ένα πιο περιορισμένο swap ομολόγων τον Ιούλιο, των περίπου 3 δισ. ευρώ με λήξη το 2019, σε νέα πενταετή ομόλογα.

Η νέα πρόταση είναι «ανοιχτή» μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, επομένως το τελικό μέγεθος της συναλλαγής δεν είναι ακόμη γνωστό. Η κυβέρνηση ελπίζει να ανταλλάξει την πλειονότητα ή το πλήρες ποσό των 20 ομολόγων PSI (26,9 δισ. ευρώ), που έχουν λήξεις μεταξύ 2023-2042.

Ως αντάλλαγμα, η κυβέρνηση θα προσφέρει πέντε νέα ομόλογα με λήξεις μεταξύ 5-25 ετών. Η ανταλλαγή είναι δομημένη έτσι ώστε να διατηρήσει τη μέση διάρκεια του ανεξόφλητου χρέους της Ελλάδας περίπου αμετάβλητη. Η ανταλλαγή αυτή δεν θα αλλάξει το συνολικό χρέος της Ελλάδας.

Η ανταλλαγή θα ενοποιήσει τα πολλά μη ρευστά ομόλογα του PSI σε πέντε τίτλους με σημαντικά μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα. Τα μεμονωμένα ομόλογα του PSI είναι μικρότερα του 1,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο, και φέρουν επίσης μη πρότυπα χαρακτηριστικά όπως οι εγγυήσεις για το ΑΕΠ.

Αντιθέτως, τα νέα ομόλογα έχουν standard όρους που ευθυγραμμίζονται με αυτούς που ισχύουν για τους εκδότες κρατικού χρέους. Η ανταλλαγή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δημιουργήσει μια πιο ρευστή καμπύλη απόδοσης σε έναν χρονικό ορίζοντα 25ετίας.

Οι βελτιώσεις που θα επέλθουν στη ρευστότητα και στις συνθήκες διαπραγμάτευσης των ελληνικών ομολόγων υποστηρίζουν την επιστροφή της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές ομολόγων για νέα χρηματοδότηση καθώς η χώρα βγαίνει από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο του 2018, σημειώνει η Moody’s.

Με εξαίρεση ένα σύντομο διάλειμμα το 2014 (και την έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο), η ελληνική κυβέρνηση είναι απούσα από τις διεθνείς αγορές από το 2010.

Εκτός από τις προετοιμασίες του ΟΔΔΗΧ για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς και την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής, «αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα σημαντικό «κεφαλαιακό μαξιλάρι» εν αναμονή της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, αντίστοιχα με τις στρατηγικές των κυβερνήσεων των Ιρλανδίας και Πορτογαλίας εν όψει των δικών τους εξόδων από τα προγράμματα διάσωσης και την επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία