BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Με δική της πια εγκατάσταση η Ακαδημία Σίτου Μέλισσα χτίζει γνώση για το σκληρό σιτάρι

«Το όραμά μας για στήριξη της καλλιέργειας του ποιοτικού σκληρού σταριού βρήκε συνοδοιπόρους τους νέους αγρότες, των οποίων η εμπιστοσύνη και η αποδοχή μας τιμά ιδιαίτερα, καθώς βλέπουμε το εγχείρημά μας να αναπτύσσεται». Με αυτά τα λόγια άνοιξε τη δεύτερη τελετή αποφοίτησης αγροτών- σπουδαστών της Ακαδημίας Σίτου Μέλισσα Κίκιζας ο Διευθύνων Σύμβουλος Αλέξανδρος Κίκιζας.

Με δική της πια εγκατάσταση η Ακαδημία Σίτου Μέλισσα χτίζει γνώση για το σκληρό σιτάρι

3
0

Ο ίδιος τόνισε ότι  πολιτική της εταιρείας είναι η παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και σύγχρονων τεχνικών για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Κοσμήτορας του Perrotis College Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος μιλώντας  για τις εξελίξεις της γονιδιωματικής των σιτηρών και τις επιπτώσεις στην καλλιέργεια και την διατροφή επεσήμανε ότι το κίνημα των φυτοφάγων στα επόμενα χρόνια θα αποτελεί το 32% του παγκόσμιου πληθυσμού, πράγμα που σημαίνει για την χώρα μας αλλαγή εθνικής στρατηγικής με βάση την παράδοση και τον πολιτισμό μας, ώστε να πετύχουμε κερδοφόρους στόχους.

Στις σημαντικότερες ασθένειες σίτου στην Ελλάδα, όπως το ωίδιο, η σεπτορίωση, οι μύκητες εδάφους κ.α.,  αναφέρθηκε ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Ευάγγελος Βέλλιος, ο οποίος τεκμηρίωσε με παραδείγματα άλλων χωρών, ότι η Ελλάδα είναι ευλογημένη χώρα, καθώς τα πάντα συντελούν ώστε το σιτάρι της να είναι το καλύτερο. 


Στη δεύτερη τελετή αποφοίτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 στο κτίριο της Σχολής στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που βρίσκεται στο 5ο χλμ Λάρισας- Φαρσάλων, παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της εταιρείας Μέλισσα Κίκιαζς Γιώργος Κίκιζας, πλήθος επιχειρηματιών, συνεργατών και εκπροσώπων των ΜΜΕ. Η εκπαίδευση στην Ακαδημία Σίτου για την οποία δημιουργήθηκε νέο, ξεχωριστό κτίριο, δίνοντας έτσι ένα μόνιμο χαρακτήρα στην εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία, συνίσταται στην παροχή θεωρητικών αλλά και πρακτικών γνώσεων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας, την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση των κοστολογίων στην παραγωγή σκληρού σίτου. Στην Ακαδημία Σίτου φοιτούν κάθε χρόνο 25 νέοι αγρότες, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους σχετικά με τις ορθές πρακτικές καλλιέργειας του σκληρού σιταριού, την ενδεδειγμένη χρήση λιπασμάτων και μηχανημάτων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη σωστή κοστολόγηση. Επιπλέον, οι αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της Μέλισσα Κίκιαζς λαμβάνουν καθημερινά συμβουλευτικές υπηρεσίες από τους Γεωπόνους της εταιρείας, καθώς και από τους Καθηγητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης μέσα στο χωράφι.

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, ένας από τους συμμετέχοντες παραγωγούς, ο Κωνσταντίνος Σιάπας έλαβε πλήρη υποτροφία για να φοιτήσει στο ετήσιο πρόγραμμα «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές» στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.


Τέλος για την ανοδική εξέλιξή του και τους νέους ορίζοντες που ανοίχτηκαν στον τομέα της επιχειρηματικότητας του αγροδιατροφικού τομέα μίλησε ο περσινός υπότροφος της Ακαδημίας Σίτου ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Φώτης Καλτσάς, ο οποίος ευχαριστώντας για μία ακόμη φορά την εταιρεία και ιδιαίτερα τον Αλέξανδρο Κίκιζα και τους συνεργάτες του, για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία που του έδωσαν να φοιτήσει στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

«Η φοίτηση μου στην σχολή αύξησε την αυτοπεποίθηση μου και αποκάλυψε νέες προοπτικές στην επιχειρηματικότητα του αγροδιατροφικού τομέα. Αυτό επιτεύχθηκε μέσω του μονοετούς προγράμματος που ονομάζεται Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές . Οι Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές είναι ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο ο σπουδαστής να κατανοήσει το πλαίσιο λειτουργίας μιας αγροτικής εκμετάλλευσης . Με έμφαση στην ομαδικότητα, τον συνεργατισμό, τη βιωσιμότητα και την αειφόρο ανάπτυξη.

Να αναφέρω σε όσους παρακολούθησαν την Ακαδημία Σίτου, που ως εκπαιδευτές είχαν ανθρώπους της σχολής, πως στις Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές αυτό το πολύ καλό θεωρητικό υπόβαθρο συνεχίζεται καλύπτοντας όλες τις καλλιέργειες που αφορούν την Ελλάδα, χτίζοντας ένα σωστό και ολοκληρωμένο σκεπτικό ενισχύοντας ταυτόχρονα την επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά βέβαια πλαισιωμένα από τη σωστή δόση πρακτικής. Και αυτό είναι που κάνει την διαφορά από τα άλλα προγράμματα.


Η συνολική εκπαίδευση εξελίσσεται σε ρεαλιστικές συνθήκες με βιωματικές μεθοδολογίες, που είναι οι πλέον κατάλληλες στο επίπεδο των ενηλίκων. Στις εγκαταστάσεις της σχολής πέρα από το άριστο εκπαιδευτικό προσωπικό που φαντάζομαι όλοι ξέρετε καθώς η φήμη της σχολής είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα , δίνεται η ελευθερία στους σπουδαστές να εφαρμόσουν το επιχειρείν, να μάθουν να εργάζονται ομαδικά και να γυμνάσουν το μυαλό τους στην προσπάθεια να βελτιστοποιήσουν την παραγωγή τους  υπό την επίβλεψη των ειδικών πάντα.

Αναφερόμενος στην παραγωγή τους, δίνεται έκταση γης στους σπουδαστές να την καλλιεργήσουν . Οι σπουδαστές ξεκινούν από το 0. Παίρνουν δείγμα εδάφους, βάση των αποτελεσμάτων αποφασίζουν τι μπορεί να καλλιεργηθεί, γίνεται χρονοδιάγραμμα, έρευνα αγοράς και ότι άλλο χρειάζεται μέχρι και την πώληση.

Να επισημάνω πως όλη αυτή η διαδικασία έχει τις ίδιες αρχές και το ίδιο σκεπτικό ακόμη και με μια βιομηχανία που θέλει να λανσάρει ένα νέο προϊόν.

Μελέτη-Έρευνα-Ανάλυση-Σχεδιασμός-Παραγωγή-Προώθηση-Πώληση

Εκτός της παραγωγικής διαδικασίας, βγάλαμε αρχηγό, ορίστηκαν αρμοδιότητες και ο καθένας είχε τον ρόλο του. Αυτό είχε ως σκοπό να χτυπήσει στο θέμα της δημιουργίας ηγετών και όχι managers.

Με την εταιρεία Μέλισσα Κικιζας η προσωπική μας συνεργασία συνεχίζεται μέσω της συμβολαιακής γεωργίας.

Είναι γνωστή πλέον η καθιέρωση της στην αγορά του σκληρού σίτου, όπως γνωστή είναι και η συνεχώς αυξανόμενη πορεία της. Οι όροι των συμβολαίων είναι ευνοϊκοί και υπέρ των αγροτών, ειδικά τις τελευταίες χρονιές που η διεθνής τιμή του σκληρού σίτου είναι χαμηλή.

Τέλος μην ξεχνάμε την συμβουλευτική σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, για τον εκσυχρονισμό της οπτικής αλλά και της πρακτικής, διότι η συμβουλευτική προτείνει λύσεις, του γεωργού για τα χωράφια του.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Μέλισσα επέλεξε να συνεργαστεί με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, διότι και οι δύο έχουν ξεφύγει από την απόλυτη στείρα θεωρία και είναι κοντά στην παραγωγή προσφέροντας λύσεις.

Χαίρομαι που είμαι κομμάτι αυτής της διαδικασίας και ως σπουδαστής και ως παραγωγός.»

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου της Ακαδημίας αναφέρει σχετικά:

«Μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση και του δεύτερου έτους λειτουργίας της Ακαδημίας Σίτου Μέλισσα Κίκιζας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 η δεύτερη τελετή αποφοίτησης των σπουδαστών της. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Κοσμήτορας του Perrotis College Δρ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δρ. Ευάγγελος Βέλλιος καθώς και πλήθος επιχειρηματιών, συνεργατών και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Η εκπαίδευση στην Ακαδημία Σίτου, για την οποία δημιουργήθηκε νέο, ξεχωριστό κτίριο, δίνοντας έτσι ένα μόνιμο χαρακτήρα στην εκπαιδευτική αυτή πρωτοβουλία, συνίσταται στην παροχή θεωρητικών αλλά και πρακτικών γνώσεων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας, την αύξηση της παραγωγής και τη μείωση των κοστολογίων στην παραγωγή σκληρού σίτου. Στην ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΙΤΟΥ φοιτούν κάθε χρόνο 25 νέοι αγρότες, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους σχετικά με τις ορθές πρακτικές καλλιέργειας του σκληρού σιταριού, την ενδεδειγμένη χρήση λιπασμάτων και μηχανημάτων, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και τη σωστή κοστολόγηση. Επιπλέον, οι αγρότες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας της Μέλισσα Κίκιαζς λαμβάνουν καθημερινά συμβουλευτικές υπηρεσίες από τους Γεωπόνους της εταιρίας καθώς και από τους Καθηγητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης μέσα στο χωράφι.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ένας από τους συμμετέχοντες παραγωγούς έλαβε πλήρη υποτροφία για να φοιτήσει στο ετήσιο πρόγραμμα «Σύγχρονες Γεωργικές Πρακτικές» στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

«Θερμά συγχαρητήρια στους απόφοιτους σπουδαστές-αγρότες της δεύτερης χρονιάς της Ακαδημίας Σίτου», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μέλισσα Κίκιζας Αλέξανδρος Κίκιζας. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που βλέπουμε το εγχείρημά μας να αναπτύσσεται και μας τιμάει η εμπιστοσύνη και η αποδοχή από τους νέους αγρότες που μοιράζονται το όραμά μας για στήριξη της καλλιέργειας για ποιοτικό σκληρό σιτάρι. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και σύγχρονων τεχνικών για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία