BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Άνοδο τιμής στο σκληρό σιτάρι το φθινόπωρο έως 28 λεπτά βλέπουν οι αναλυτές

Με δεδοµένη την ποιοτική δυσκολία της φετινής ελληνικής σοδειάς, τα καλά σιτάρια θα µείνουν στη χώρα και θα πληρωθούν πιο ψηλά από τους τοπικούς µύλους που τα χρειάζονται, όπως αναφέρουν στην Agrenda παράγοντες της αγοράς.

Άνοδο τιμής στο σκληρό σιτάρι το φθινόπωρο έως 28 λεπτά βλέπουν οι αναλυτές

1
0
Ουσιαστικά, όσοι έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης καλών ποιοτήτων έχουν τις προϋποθέσεις αγρότερα µέσα στη σεζόν για σηµαντικά βελτιωµένες τιµές από τα 20-21 λεπτά το κιλό που ακούγονται τώρα στην εγχώρια αγορά.    
Για την ώρα αδρανές µένει το εµπορικό τοπίο στην ελληνική αγορά σκληρού, αφενός γιατί δεν υπάρχει κινητικότητα από πλευράς των Ιταλών εµπόρων οι οποίοι έχουν επικεντρωθεί στη σοδειά τους που είναι καλύτερη φέτος ποιοτικά και αφετέρου οι µεγάλοι εµπορικοί οίκοι αποφεύγουν να δώσουν το στίγµα τους περιµένοντας να δουν τι θα γίνει και από την πλευρά των εισαγωγών

Πιο αναλυτικά, το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καµία δουλειά για εξαγωγή είναι λιγάκι σπάνιο για την εποχή και έχει µπλοκάρει την αγορά. «Πέρσι τέτοια περίοδο αγοράζαµε σκληρό µε 18 λεπτά το κιλό. Φέτος, δεν κινείται τίποτα», αναφέρουν έµποροι από τη Βορειοδυτική Ελλάδα στην Agrenda. Πάντως αξίζει να σηµειωθεί ότι οι Ιταλοί έµποροι πάντα πληρώνουν πιο χαµηλά το ελληνικό προϊόν γιατί έχουν να υπολογίσουν το µεταφορικό κόστος και το ρίσκο που παίρνουν, όπως για παράδειγµα αν προχωρήσουν ξαφνικά σε απεργία οι λιµενεργάτες και δεν µπορέσουν να παραλάβουν εγκαίρως



Ο ποιοτικός χάρτης της χώραςΌπως έχει φανεί µετά τον αλωνισµό η ποιότητα των σκληρών σιταριών είναι σηµαντικά υποβαθµισµένη σε Θεσσαλία (Λάρισα) και Τρίκαλα µε αποτέλεσµα να κάνουν µόνο για χρήση ως ζωοτροφή. Σε λίγο καλύτερη κατάσταση είναι η παραγωγή σε κάποιες περιοχές στο Νοµό Σερρών χωρίς όµως και εκεί να µπορούµε να µιλήσουµε για εξαιρετικές ποιότητες. Εικόνα µέτριων ποιοτήτων έχουµε από την Ανατολική Κοζάνη, ενώ στάση αναµονής υπάρχει για τη σοδειά της ∆υτικής Μακεδονίας (Πτολεµαΐδα, Καστοριά) η οποία είναι πιο όψιµη.
Κουβέντες για εισαγωγέςΑξίζει να σηµειωθεί ότι την ώρα που δεν υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές για καµία από τις  διαθέσιµες ποιότητες έχει ήδη γίνει συζήτηση για εισαγωγές σκληρού. «Είναι έντονο φέτος το ενδεχόµενο εισαγωγέών για να προχωρήσουν οι µύλοι σε µίξεις µε τα λιγότερα καλά δικά µας σιτάρια», σηµειώνει στην Agrenda ο γεωπόνος ∆ηµήτρης Ζάχος. Χαρακτηριστικό προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι σε διάφορους εµπορικούς κύκλους ακούγεται πως η Ελλάδα θα προµηθευτεί φέτος σκληρό σιτάρι από τις εξής επικρατέστερες χώρες: Καζακστάν, Γαλλία και Νότια Αµερική.


Χαµηλή ποιότητα και στα µαλακά
Τέλος, απογοητευτική είναι η εικόνα της αγοράς και για τα µαλακά σιτάρια φέτος στη χώρα µας. Συγκεκριµένα, τα µαλακά σιτάρια από Β. Ελλάδα παρουσιάζουν χαµηλή ποιότητα, ενώ περιµένουµε να δούµε πως θα είναι και αυτά από τα Γρεβενά και την περιοχή του Βοείου. Έτσι, οι έµποροι ήδη προχωρούν σε εισαγωγές από Βουλγαρία έναντι 155 ευρώ ο τόνος παράδοση σε Β. Ελλάδα. Τα µαλακά από Βουλγαρία χαρακτηρίζονται από υψηλό ειδικό βάρος πάνω από 80% και 12% πρωτεΐνη, αλλά υστερούν στα υπόλοιπα ποιοτικά χαρακτηριστικά πάνω µόνο για ζωοτροφή και δεν µπορούν να οδηγηθούν σε αλευρόµυλους.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία