BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Οι εξαγωγές της Τουρκίας ανάχωμα στην άνοδο της τιμής του σκληρού φέτος

Λεπτές ισορροπίες δείχνουν να διαµορφώνονται λίγο πριν από τα αλώνια στην αγορά του σκληρού, µε τις τελευταίες βροχές να δίνουν µια «ανάσα» στην εξέλιξη της εγχώριας παραγωγής.

times-sklhro-eksagwges-tourkias

Γιάννης Πανάγος

804
1

Μετά από τέσσερις εβδοµάδες σταδιακής ανόδου, την περασµένη Τετάρτη ο δείκτης της Φότζια έµεινε αµετάβλητος, πράγµα που σηµαίνει ότι µάλλον έχει προεξοφλήσει τη χαµηλή σοδειά που αναµένει φέτος η Ιταλία λόγω της παρατεταµένης ξηρασίας στη χώρα.

Την ίδια στιγµή, στην Ελλάδα οι εκτιµήσεις κάνουν λόγο για µια απώλεια της τάξεως των 100.000 τόνων, µετά την ανοµβρία που επικράτησε από µέσα Μαρτίου µέχρι µέσα Απριλίου.

Πιο συγκεκριµένα, τα 3,5 εκατ. στρέµµατα που δεσµεύει η χώρα µε σιτάρι, υπολογίζεται µε βάση τα σηµερινά δεδοµένα να δώσουν περί τους 900.000 τόνους σκληρό σιτάρι. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πως θα πάει ο καιρός µέχρι τις αρχές Ιουνίου, οπότε και αναµένεται να αρχίσει ο αλωνισµός, µιας και η φετινή καλλιέργεια δείχνει να είναι τουλάχιστον κατά µια εβδοµάδα πρωιµότερη σε σχέση µε προηγούµενες χρονιές. Κι αυτό λόγω του ήπιου χειµώνα και της ανοµβρίας τον προηγούµενο µήνα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 963 της Agrenda


∆ιεθνώς, πάντως, η αγορά του σκληρού ούτε κλαίει ούτε γελάει. Τα αποθέµατα είναι µάλλον οριακά, ενώ οι προβλέψεις για τις αποδόσεις στις µεγάλες σιτοπαραγωγικές χώρες κάνουν λόγο για µια κανονική χρονιά, χωρίς µεγάλα προβλήµατα αλλά και χωρίς τεράστιες αποδόσεις. Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε ρεπορτάζ της σελ. 12, ένας σηµαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει πιθανότατα τις συνθήκες αγοράς  στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα στη λεκάνη της Μεσογείου, είναι η Τουρκία. Κι αυτό γιατί, αν δεν αλλάξει κάτι θεαµατικά και αν οι αποδόσεις στη γειτονική χώρα κινηθούν οµαλά, είναι πολύ πιθανό να προκύψει ένα εξαγωγικό πλεόνασµα της τάξεως των 1,5 µε 2 εκατ. τόνων. ∆ηλαδή να κατευθυνθούν σε χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής ποσότητες διπλάσιες από την παραγωγή της Ελλάδας. Αν τα πράγµατα εξελιχθούν έτσι, το σκληρό σιτάρι όχι µόνο δεν έχει σοβαρά περιθώρια ανόδου το επόµενο διάστηµα αλλά θα δυσκολευθεί να παραµείνει και στα σηµερινά επίπεδα τιµών. Σηµειωτέον ότι αυτό τον καιρό, τα λίγα καλά σιτάρια που έχουν αποµείνει στις αποθήκες των παραγωγών βρίσκουν µια τιµή που δεν ξεπερνάει τα 28 λεπτά το κιλό.

Την ίδια στιγµή, οι τιµές  για παραδόσεις FOB στην Ιταλία διαµορφώνονται µέχρι τα 305 ευρώ ο τόνος, χωρίς ενδείξεις περαιτέρω βελτίωσης. Θα µπορούσε να πει κανείς ότι τα σιτάρια που υπάρχουν σήµερα στις αποθήκες των παραγωγών είναι προϊόν µετανοηµένων που δεν εκµεταλλεύθηκαν τις ευκαιρίες που είχαν όλο το προηγούµενο διάστηµα (κατά τη διάρκεια της χρονιάς) και τώρα δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι θα πρέπει να πουλήσουν χαµηλότερα.

Ο κρατικός οργανισµός σιτηρών της Αλγερίας OAIC φέρεται ότι αγόρασε περίπου 200.000 µετρικούς τόνους σκληρό σιτάρι σε διεθνή διαγωνισµό που έκλεισε την Τετάρτη 24 Απριλίου, µε τις εκτιµήσεις να κάνουν λόγο για τιµή περίπου 395 έως 398 δολάρια ο τόνος, όπως µεταδίδει το πρακτορείο Reuters, όταν στον προηγούµενο διαγωνισµό του Μαρτίου για 100.000 έως 200.000 τόνους η τιµή ήταν 390 και 395 δολάρια.

Από την άλλη πλευρά και το εµπόριο, όσο πλησιάζει ο καιρός της νέας συγκοµιδής δεν δείχνει ιδιαίτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου, µιας και οι συνθήκες παραµένουν αβέβαιες και οι πιθανότητες για «στραβοπάτηµα» είναι πολλές. Σ’ αυτό το πλαίσιο, καταξιωµένοι παράγοντες της αγοράς βλέπουν τις τιµές του σκληρού µέσα στα αλώνια να διαµορφώνονται για τον παραγωγό λίγο κάτω από τα σηµερινά επίπεδα αλλά σίγουρα πάνω από τα 26 λεπτά το κιλό.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-04-2024 16:45THEODOR

Μπραβο ........τόσο επί τόσο από τα γραφεία σας μπαστα@δοι κανονίσατε ηδη τις παραγωγές και τις τιμές.....καλά κάνετε άφού αυτή είναι η ποιότητα των Ελλήνων αγροτών !!!!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία