BACK TO
TOP
Δικαιώματα

Σύγκλιση το 2023 με ελάχιστο τσεκ αροτραίων 16 ευρώ, 13 βοσκοτόπων

Το µοντέλο τούνελ για τη σύγκλιση δικαιωµάτων που θα ξεκινήσει το 2023 προκρίνεται στη χώρα µας, το οποίο ουσιαστικά φέρνει από του χρόνου όλα τα δικαιώµατα να έχουν αξία τουλάχιστον 70% σε σχέση µε τον µέσο όρο.

4_110

Γιώργος Κοντονής

6708
6

Ετησίως το ποσοστό σύγκλισης θα αυξάνεται κατά 10% φτάνοντας τελικώς στην πλήρη εξίσωση το 2026. Με αυτόν τον τρόπο στις αροτραίες εκτάσεις κανένας δεν θα έχει δικαίωµα κάτω από 16 ευρώ µετά τη σύγκλιση. Στις δενδρώδεις εκτάσεις το ποσό ελάχιστου δικαιώµατος ανέρχεται στα 20 ευρώ και στα βοσκοτόπια στα 13 ευρώ. Το συγκεκριµένο µοντέλο είναι αυτό που ακολουθείται και σήµερα µε τη διαφορά ότι  την τρέχουσα περίοδο υπάρχει ο «κόφτης» του 30% για τη µείωση των υψηλών δικαιωµάτων, και, φυσικά η σύγκλιση είναι στο 60%. Παράλληλα υπάρχει ακόµη ένα µοντέλο σύγκλισης, για το οποίο όµως δεν υπάρχει η απαραίτητη εµπειρία για να ακολουθηθεί. Αναλυτικότερα

Πρώτο µοντέλο-παράδειγµα

Στις αροτραίες εκτάσεις ο θεωρητικός µέσος όρος (πρακτικά θα είναι άλλος στο τέλος της περιόδου) 231,39 ευρώ ανά εκτάριο. Το 70% αυτού του ποσού είναι 161,97 ευρώ το εκτάριο. Άρα όποιος έχει δικαίωµα πάνω από αυτό το ποσό και έως τον µέσο όρο δεν επηρεάζεται. Όσοι έχουν χαµηλότερο δικαίωµα, θα πρέπει να φτάσουν τα 161 ευρώ.

Η χρηµατοδότηση για να φτάσουν τα µικρότερα δικαιώµατα αυτό το ποσό θα προέλθει από τα δικαιώµατα που είναι υψηλότερα από τον θεωρητικό µέσο όρο. Έτσι για παράδειγµα ένας αγρότης µε δικαίωµα αξίας 150 ευρώ το εκτάριο (αροτραία έκταση) θα αυξήσει το ποσό του το 2023 και ένας µε 170 ευρώ θα µείνει ανεπηρέαστος. Αυτό ισχύει για το 2023, καθώς το 2024 θα πρέπει να αυξηθούν τα δικαιώµατα στο 80% του θεωρητικού µέσου όρου κ.ο.κ..

∆εύτερο µοντέλο

Το δεύτερο µοντέλο είναι η αύξηση των δικαιωµάτων στο 25% της διαφοράς που έχουν µε τον µέσο όρο ετησίως. ∆ηλαδή ετησίως θα αυξάνονται όλα τα δικαιώµατα κάτω από τον µέσο όρο σε ποσοστό 25% της διαφοράς από αυτόν.

Παράδειγµα

Στις δενδρώδεις εκτάσεις ο θεωρητικός µέσος όρος είναι 291,75 ευρώ ανά εκτάριο. Ένας παραγωγός µε δικαίωµα 200 ευρώ το εκτάριο έχει διαφορά από τον µέσο όρο 91,75 ευρώ. Το 2023 θα αυξήσει τα δικαιώµατά του στο 25% αυτής της διαφοράς, δηλαδή κατά 22,9 ευρώ το εκτάριο. Έτσι, αυξάνεται η αξία σε όλα τα δικαιώµατα κάτω από τον µέσο όρο, σε αντίθεση µε το πρώτο παράδειγµα.

Μετά το 2026

Μετά την πλήρη σύγκλιση των δικαιωµάτων κατά πάσα πιθανότητα θα επέλθει η ολική τους κατάργηση. ∆ηλαδή θα πάψουν να ισχύουν και η ενίσχυση θα πηγαίνει στην επιλέξιµη γη ανά αγρονοµική περιφέρεια. Είναι το µοντέλο που ήδη ακολουθούν οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (που µάλιστα δεν χωρίζουν αγρονοµικές περιφέρειες). Αλλά κάτι τέτοιο «πιάνει» την µεθεπόµενη ΚΑΠ καθώς η χώρα µας δεν έχει πρόθεση στην ερχόµενη προγραµµατική περίοδο να καταργήσει τα δικαιώµατα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί 
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

18-07-2022 17:35Βασίλης

Για ποιο 23 μιλάτε ρε βόδια μέχρι 30% είναι κάτω τα δικαιώματα φετος

Απάντηση

17-07-2022 19:42Αγκρικουλτουρος

Θα σταμαστησετε επιτέλους αυτές τις συνεχείς συγκλισεις και αποκλισεις ; έχετε γίνει ολοι σας γραφικοί, θέλουμε ενα σταθερο καθεστώς , τί νομίζετε οτι επειδή κατεχετε προσωρινά μία θέση πρεπει να κανετε συνεχώς αλλαγές για να δείχνετε ότι δήθεν κάτι προσφερετε ; σας βαρεθηκαμε, παλιά εθχαμε ασφαλεια δικσιου καισυνσλλαγων,τωρα ο καθένας αλλαζει συνέχεια νομους και καθεστωτα,ελεος, αιδώς Αργείοι

Απάντηση

17-07-2022 18:02Γιωργος

Ρε γουρουνια ολοι σας,που μας δουλευετε με τιε συγκλισεις και τις αποκλισεις,θελω να σταματησει ο ο παραγωγος να παραγει και να πουλαει,αλλα να παραγει για να τρωει μονο ο ιδιος,να δω ΤΙ ΘΑ ΦΑΤΕ ΡΕ ΒΟΘΡΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΙΒΑΝΙΖΕΤΕ ΟΛΗ ΜΕΡΑ.ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΣΠΑΣΕΙ ΤΑ @ΡΧΙΔΙ@ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ ΣΑΣ.ΘΕΛΩ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΕ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΗΦΗΝΕΣ,ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΦΑΙ ΝΑ ΦΑΤΕ.ΝΑ ΦΑΤΕ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΦΥΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ.το φαι το θελετε να φατε πειναλες γουρουνια.τον αγροτη και τον κτηνοτροφο κοιτατε πως να τον εξοντωσετε.μισειτε και φοβαστε τοσο πολυ την αγροτικη ζωη που δεν θελετε ουτε να ακουτε αλλα και ουτε να υπαρχει αγροτης.ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑΙΖΕΙ ΡΕ ΖΩΑ;;;;;;;;;;;;;;;ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ.ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΑΕΙ ΧΑΘΕΙΤΕ ΠΙΑ......!!!!!!!!!!!!ΜΗΝ ΤΥΧΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΕΙ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΚΑΝΑ ΕΥΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΓΛΥΦΕΤΕ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΙΖΕΤΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ.ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΤΣΕΠΗ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΤΕ ΜΥΓΑ ΣΤΟ ΣΠΑΘΙ ΣΑΣ.ΒΓΑΙΝΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΕ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ.ΚΑΘΙΚΙΑ!!!!!!!!!!!ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ.

Απάντηση

17-07-2022 15:39Βαιος δτ

Δεν μπηκατε στον κοπο να κανετε συγκριση του σημερα με το νεο καθεστως. Μαλλον περιμενει μεγαλη κρυαδα τους αγροτες και δεν το λετε επιτηδες

Απάντηση

17-07-2022 11:49Πολοστέλιος

Ότι περισσέψει μετά την σύγκληση φάτε τα εσείς...Άτιμοι όλοι σας. . . Εμείς δεν χρειάζονται την επιδότηση ειδικά εδώ στην Κρήτη γιατί έχουμε σπαρμένα άφθονα. .Και το γάλα ήδη έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ. . .Άσκοπες είναι οι επιδοτήσεις θεωρώ.🤦🤦🤦 Δώστε τα στην βουλή μέσα,, έχετε παλέψει ήδη πολύ για την χώρα μας. . . Άξιοι της μοίρας σας είστε όλοι. .

Απάντηση

17-07-2022 09:39ΑΓΡΟΤΗΣ

Μόνο να προσέχετε στο τούνελ γιατί το φως που βλέπετε δεν είναι η έξοδος του τούνελ αλλά το τρένο της ακριβείας της φτώχειας των αρπακτικών που έρχεται ίσια πάνω στον αγρότη κτηνοτροφο να μας ισοπέδωση

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία