BACK TO
TOP
Προγράμματα

Ανοίγει η βεντάλια των νέων Βιολογικών για δικαιούχους, θέμα επιλεξιμότητας σε νεαρούς κτηνοτρόφους

Το πρώτο µεγάλο πρόγραµµα του ΣΣ ΚΑΠ που ανοίγει τον ερχόµενο µήνα θα αφορά τα Βιολογικά (µετατροπή) µε τις αρµόδιες αρχές να φαίνεται να καταλήγουν πως η επιλεξιµότητα θα εξετάζεται τελικά σε επίπεδο αγροτεµαχίου ή εκτροφής και όχι δικαιούχου.

Viologika-dikaiouxoi

Γιώργος Κοντονής

7528
8

Αυτό σηµαίνει πως στην πρόσκληση θα µπορούν να ενταχθούν όσες εκτάσεις ή εκτροφές τα οποία µέχρι την ηµεροµηνία έκδοσης της πρόσκλησης, δεν είναι ενταγµένα στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας. Ουσιαστικά λοιπόν στο πρόγραµµα θα µπορούν να µπουν όλοι ακόµα και αν λαµβάνουν επιδότηση στα πλαίσια των eco-schemes ή του ΠΑΑ για βιολογικές πρακτικές, γεγονός που ανοίγει τη βεντάλια των δικαιούχων σε πολύ µεγάλο βαθµό. 

Πρόβληµα επιλεξιµότητας για νεαρούς κτηνοτρόφους 

Εν τω µεταξύ, τον προβληµατισµό τους εκφράζουν οι ενδιαφερόµενοι που θα θελήσουν να µπουν στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών 2024 που θα ανοίξει τον Απρίλιο, καθώς στην πλειονότητά τους θα έχουν νεαρά ζώα χωρίς βοσκότοπο. Ο λόγος είναι πως η µη κατοχή βοσκότοπου κατά την ηµεροµηνία πρόσκλησης της Βιολογικών ουσιαστικά τους απαγορεύει να ενταχθούν σε αυτό. Όπως είναι γνωστό για τα Βιολογικά η επιδότηση µετράται ανά στρέµµα βοσκοτόπου σε αναλογία µε το ζωικό κεφάλαιο του δικαιούχου. Επίσης επιλέξιµα είναι µόνο τα αιγοπρόβατα άνω των 12 µηνών. Το γεγονός αυτό είναι κάτι που ζητάνε οι ενδιαφερόµενοι να τεθεί υπόψη των διαχειριστικών αρχών, και να υπάρξει κάποια µέριµνα. 

Επιλαχόντας ή µικρότερο πριµ;

Φέτος λοιπόν θα συµβεί το εξής οξύµωρο αν συνεχίσουν φυσικά να ισχύουν κανονιστικά οι περσινές εφαρµοστικές αποφάσεις ΚΑΠ. Από τη µία ένας αγρότης θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αίτηση στα eco-schemes για να µπει στη διατήρηση βιολογικών. Και από την άλλη θα µπορεί επίσης, για τα ίδια αγροτεµάχια, να εξετάσει αν τελικώς θα επιλέξει την ένταξη στο σχετικό πρόγραµµα του ΠΑΑ. Προφανώς ένα από του δύο µπορεί να κάνει. Το δίληµµα εδώ έχει ως εξής: 

  • Αν δηλώσει eco-scheme εξασφαλίζει σίγουρα τη θέση στο πρόγραµµα µε ένα πριµ. Ωστόσο, πρώτον αυτή η επιδότηση δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι στα επίπεδα που προβλέπονται (αναµένεται να φανεί και στην πληρωµή) και δεύτερον αποκλείει τα αγροτεµάχιά του από όλες τις υπόλοιπες δράσεις των eco-scheme.
  • Αν αποφασίσει να µπει στο ΠΑΑ, τότε εξασφαλίζει σίγουρο ύψος ενίσχυσης και µεγαλύτερο των eco-scheme. Αλλά διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να είναι επιλαχόντας. Αρκεί να αναφερθεί πως η ζήτηση για νεοεισερχόµενους έφτασε στην περασµένη πρόσκληση τα 860 εκατ. ευρώ αιτούµενα κονδύλια µε 250 εκατ. ευρώ διαθέσιµα, και τώρα η πρόσκληση θα διαµορφωθεί στα 300 εκατ. ευρώ. Τα πάντα λοιπόν θα εξαρτηθούν από τη µοριοδότηση. 

Σχόλια (8)
Προσθήκη σχολίου

29-02-2024 22:44Χρήστος

Κάτι έχετε καταλάβει λάθος και δημιουργείτε λανθασμένες εντυπώσεις σε όσους σας διαβάζουν. Για να πληρώνεται κάποιος από το ecoscheme ή από το ΠΑΑ για τα βιολογικά πρέπει να είναι ενταγμένος οπότε τα συγκεκριμένα τεμάχια ή εκτροφές που είναι ενταγμένα είτε σε ecoscheme είτε σε πρόγραμμα του ΠΑΑ δε θα μπορούν να συμμετέχουν στο αναμενόμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας

Απάντηση

29-02-2024 17:36Γιωργος

Ειπα κι εγω πεμπτη σημερα,δεν θα μοιρασει χρημα ο κοντονης!!!!!!!!!!!αργησε!!!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

29-02-2024 15:07Eleos zwa

Ρε παιδιά οι άνθρωποι δεν ξέρουν ούτε τα βασικά,πχ βγάλανε πρόγραμμα μετατροπής βιολογική μελισσοκομίας 3ετες,ενώ για μετατροπή θέλει μόνο 1 χρόνο....κανονικά θα πρέπει όσοι έχουν πιστοποίηση να μπαίνουν αυτόματα στην διατήρηση ,τα αυτονόητα...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-02-2024 08:40Ττ

Κοντονη δεν μπαίνεις εσύ στα βιολογικα να τα κονομήσεις όλα απλήρωτα ανοίγει άλλο πρόγραμμα ρε άιντε μην πω που

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις