BACK TO
TOP
Επενδύσεις

Ανεκπλήρωτη ζήτηση 3 δισ. ευρώ για δανεισμό αγροτών και μεταποίησης

Στα 3 δις ευρώ υπολογίστηκε η ανεκπλήρωτη ζήτηση για δανεισμό από αγρότες και επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό στον τομέα της αγροδιατροφής στην Ευρώπη που παρουσιάστηκε κατά το 9ο ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων που αντλούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). 

agrotika_2

912
1

Ανεκπλήρωτη ζήτηση 3 δισ. ευρώ για δανεισμό αγροτών και μεταποίησης διαπιστώνει η Κομισιόν στην Ελλάδα

Πανευρωπαϊκά, το 2022, το χρηματοδοτικό κενό για τον αγροτικό τομέα της ΕΕ-24 ήταν 62,3 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας το ποσοστό του 2017 κατά 33%. Το χρηματοδοτικό κενό περιλαμβάνει: 

  • Ένα δάνειο που ζητήθηκε αλλά δεν ελήφθη.
  • Χρηματοδότηση που απορρίφθηκε από τον πιθανό δανειολήπτη.
  • Δάνειο που δεν ζητήθηκε λόγω φόβου απόρριψης.

Στην ομιλία του ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι υποστήριξε πως «οι απαιτήσεις των τραπεζών της ΕΕ για τους αγρότες είναι βαριές και αυστηρές, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για τους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων και τους νέους αγρότες να ανταγωνιστούν άλλες επιχειρήσεις από την οικονομία όπου η παραγωγή μπορεί να φανεί την επόμενη ημέρα μετά τη δημιουργία της εταιρείας. Είναι κρίσιμο να ανοίξει η χρηματοπιστωτική αγορά στη χρηματοδότηση των αγροτών επί ίσοις όροις και τα κράτη μέλη να επικεντρωθούν στη χρήση χρηματοδοτικών μέσων στα στρατηγικά τους σχέδια για την ΚΑΠ».

Για την αξιολόγηση της κατάστασης στους τομείς της γεωργίας και των γεωργικών προϊόντων διατροφής, ερωτήθηκαν 6.550 αγρότες της ΕΕ και 2.389 επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων (ΜμΕ) της ΕΕ. Η τελευταία έρευνα αυτού του είδους χρονολογείται από το 2017. Ενώ το χρηματοδοτικό κενό για τους μεταποιητές γεωργικών προϊόντων διατροφής μειώθηκε κατά 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι τώρα στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, οι ανεκπλήρωτες οικονομικές ανάγκες των αγροτών (πρωτογενών παραγωγών) σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2017. 33 δισ. ευρώ το 2017 και τώρα είναι στα 62 δισ. ευρώ. Τα ποσοστά απόρριψης έχουν μειωθεί σε σύγκριση με το έτος 2017, αλλά τα μέσα ποσά δανείων που ζητήθηκαν από τους αγρότες αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται μεγαλύτερα ποσά.

Τα δάνεια άνω των επτά ετών παραμένουν δύσκολο να ληφθούν. Αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει το 58% του κενού. Η έρευνα για τη γεωργία δείχνει ότι το 37% όλων των αγροτικών δανείων που απορρίφθηκαν στην ΕΕ οφείλονταν στην απροθυμία των τραπεζών να επεκτείνουν τη στήριξή τους στη γεωργία. Σε ένα άλλο 20% των περιπτώσεων, οι τράπεζες θεώρησαν την πρόταση έργου ή το αγρόκτημα ως μη βιώσιμη.

Κατά την εξέταση των τύπων επενδύσεων, η έρευνα για τη γεωργία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επενδύσεις αξίας 18,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που συνδέονται με την πράσινη μετάβαση του τομέα δεν είχαν πραγματοποιηθεί το 2022. Αυτές οι επενδύσεις θα είχαν χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για τη δημιουργία βιολογικής παραγωγής, για την αύξηση της χρήση ψηφιακών λύσεων ή προηγμένων μηχανημάτων για τη βελτιστοποίηση της χρήσης λιπασμάτων, τη βελτίωση της προστασίας από την ξηρασία και τις πλημμύρες ή τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και καυσίμων στα αγροκτήματα.

Οι μικρές εκμεταλλεύσεις και οι νέοι αγρότες έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο από αυτή την ανεπαρκή πρόσβαση σε χρηματοδοτικά μέσα. Στην περίπτωση των νέων αγροτών, περισσότερο από το 50% του συνόλου των αιτήσεών τους απορρίφθηκαν λόγω περιορισμών στην πολιτική των τραπεζών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μεγαλύτερους σε ηλικία αγρότες είναι 32%. Σχεδόν το 30% των απορριφθέντων για χρηματοδότηση νέων αγροτών θεωρήθηκαν επίσης «υψηλού κινδύνου» από τις τράπεζες έναντι 4% για τους μεγαλύτερους αγρότες.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-10-2023 07:43agrotis

Με 10.14% επιτοκιο ποιος τρελος θα παρει.. Για να χουν οι τραπεζες λεφτα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία