BACK TO
TOP
Αγρόσχολος

Πάρε το ΟΣΔΕ και προχώρα

Καθυστερήσεις, κενά και κίνδυνο να μην καταφέρουν να εισπράξουν την προκαταβολή του τσεκ (17 Οκτωβρίου) χιλιάδες αγρότες απ’ όλη τη χώρα καταγγέλλει με επιστολή του στον καθηγητή Τσαυτάρη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Ι. Γεωργιάδης και δεν ξέρω, είναι μια ζωηρή περιγραφή της πραγματικότητας ή ο καυγάς που έχει ξεσπάσει για τη δουλεία της επόμενης μέρας;

Πάρε το ΟΣΔΕ και προχώρα

0
0

Σε κάθε περίπτωση, μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι σε μια χρονιά που όλα έδειχναν εύκολα, πως έγινε το θαύμα και οι δηλώσεις ΟΣΔΕ αντί για τις 15 Μαΐου υποβάλλονται (πρώτα ο τσιμπούκης) στις 15 Σεπτεμβρίου!

****

ΜΕΡΑ

Διαφωνώ σε πολλά με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω τη μαχητικότητα του για την επίλυση ζητημάτων που αφορούν τους Αγρινιώτες συναγωνιστές του και ιδιαίτερα όσους είχαν την έμπνευση να τον ακολουθήσουν στο φιλόδοξο project των αγροτικών φωτοβολταϊκών. Είναι το πρώτο για το οποίο ενημερώθηκε ενδελεχώς ο νέος ειδικός γραμματέας!

****

ΝΥΧΤΑ

Από την άλλη πλευρά ο έτερος Καπαδόκης (ας με συγχωρήσει ο Μάχιμος) πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Κώστας Σκιαδάς δείχνει να έχει πάρει στα ζεστά την πρωτοβουλία για την Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών Ελλάδας. Μου κάνει πάντως εντύπωση που περιφρονεί τον όρο Ομάδες, όπως επίσης και το γεγονός ότι για χρόνια, και δη από θέση ισχύος (ως γενικός), τις πολεμούσε λυσσαλέα!

****

Φτώχεια

Πέρασε το καλοκαίρι και με ελάχιστες εξαιρέσεις, ακόμα να δουν το χρήμα της επιστροφής ΦΠΑ οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα! Λίγο η διάλυση των Ενώσεων που όφειλαν όπως τον παλιό καλό καιρό να συντάξουν τους φακέλους, λίγο η κακοδαιμονία των οικονομικών αρχών και λίγο η οικονομική καχεξία του δημοσίου, αντί για Άνοιξη, Φθινόπωρο και βλέπουμε! Κάπως αργά και τα μισά!

****

Μάθημα

Από νωρίς άρχισαν φέτος οι συσκέψεις στο δημαρχείο Μανωλάδας στην Ηλεία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της απασχόλησης αλλοδαπών αγρεργατών στις φυτείες με φράουλα της περιοχής. Το κάζο που έπαθαν την περασμένη χρονιά οι «κοτσαμπάσηδες» της περιοχής, που είδαν την τιμή της φράουλας να βυθίζεται λόγω αρνητικής δημοσιότητας που πήρε το θέμα της απασχόλησης, μοιάζει να έχει γίνει μάθημα! 

****

Ακελδαμά

Καλοδεχούμενη, δεν λέω, η μετατροπή των παλιών αποθηκών του Παπαστράτου σε κέντρο διακίνησης καπνών για όλη την Ευρώπη από τη Philip Morris. Δυσκολεύομαι ωστόσο να καταλάβω την τεράστια δημοσιότητα που προσέλαβε το θέμα μετά τη συνάντηση εκπροσώπου της εταιρείας με τον πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης στο Μαξίμου! Αν δεν πρόκειται για ένδειξη δουλικότητας, είναι αυτό που λέμε ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται!

****

ΥΒΡΙΔΙΑ

Σκληρές, αλλά ενδιαφέρουσες ορισμένες από τις παρατηρήσεις που περιλαμβάνονται στη μηνιαία οικονομική ανάλυση της Alpha Bank. Ξεκαθαρίζει για παράδειγμα ότι πρώτα θα πρέπει να εξασφαλισθεί η οικονομική ανάκαμψη και μετά να επιδιωχθεί η κοινωνική δικαιοσύνη!

 

Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζεται στην έκθεση, καλά γίνονται ώστε να βοηθούν στην αποκατάσταση εμπιστοσύνης και αναπτυξιακής προοπτικής. Χωρίς, όμως, την εισροή ιδιωτικών κεφαλαίων, η χώρα θα βρίσκεται για πολλά χρόνια, μεταξύ σφύρας και άκμονος, χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί η πολιτική αποσταθεροποίηση και η κοινωνική αποδόμηση. Η απαλλαγή από τα Μνημόνια (πληθυντικός υποτιμήσεως) θα αποδειχθεί όνειρο απατηλό».

 

Χρειάζονται επενδύσεις εδώ και τώρα. Λεφτά, όμως, δεν υπάρχουν. Το τραπεζικό σύστημα, παρ’ όλο που έχασε καταθέσεις 75 δισ. ευρώ, συνέχισε τα τελευταία τρία χρόνια να χρηματοδοτεί την ελληνική επιχείρηση και το νοικοκυριό, με λεφτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι εάν οι τράπεζες είχαν μειώσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας με πιο δραστικό τρόπο, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε οικονομία, ούτε και τράπεζες.

 

Οι δογματισμοί είναι καταστροφικοί για την οικονομία, καταλήγει η Alpha Bank. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει το θάρρος να κάνει ό,τι απαιτεί η κοινή λογική για να βγούμε από το μεγαλύτερο κραχ της ιστορίας μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το κόστος θα είναι υψηλό. Αν δεν μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να αντιμετωπίσουμε τα χρέη μας, θα ζήσουμε ακόμη χειρότερες ημέρες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία