BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Στρατολογούνται οι ισχυροί για την επιστροφή του ΦΠΑ

Τώρα που μάζεψε το καλοκαίρι και κάθε κατεργάρης γύρισε στον πάγκο του, λίγο πριν σφίξουν τα πράγματα όσον αφορά την επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιοι.

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0

Έγινε σύσκεψη, λέει, και στο εξής θα παρεμβαίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στις ΔΟΥ όπου σημειώνονται καθυστερήσεις, προκειμένου οι αγρότες να λάβουν το συντομότερο δυνατό τα χρήματα που δικαιούνται από την επιστροφή ΦΠΑ. Για να δούμε, γιατί οι αγρότες στη Μεσσαρά δηλώνουν αποφασισμένοι να αποκλείσουν με τρακτέρ και φορτηγά τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες του νομού Ηρακλείου.

 

Εν τω μεταξύ, χρυσώνει το χάπι στους κτηνοτρόφους η Δωδώνη, με τακτικές ανακοινώσεις για τμηματικές πληρωμές των παραγωγών που παρέδωσαν αιγοπρόβειο γάλα. Ναι μεν γίνονται κάποιες καταβολές, όμως σχεδόν όλος ο Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος παραμένουν ακόμα…. στα χαρτιά. Εν τω μεταξύ, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι θα δώσουν με επιταγές τις προκαταβολές για τις ζωοτροφές. Χωρίς αμφιβολία αυτά πάνε για… Χριστούγεννα!

 

Και ενώ μιλάμε για ρευστότητα, μια από τα ίδια και στο ενσίρωμα. Τα φετινά στρέμματα καλαμποκιού είναι περισσότερα, κάτι που σε πρώτη ανάγνωση θα σήμαινε αυξημένες ποσότητες στο ενσίρωμα. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν τελικά μειωμένο ποσοστό καλλιεργητών από πέρυσι. Και όσοι το έδωσαν, το έκαναν μόνο με την προϋπόθεση της άμεσης –ει δυνατόν- πληρωμής.

 

Αν και κάποιες φορές αρκετοί είναι οι καλοθελητές που δεν αφήνουν μια καλλιέργεια να «πάρει ανάσα». Είδαν ότι αυξήθηκαν φέτος τα καλλιεργούμενα με αραβόσιτο στρέμματα και είπαν να το εκμεταλλευτούν οι έμποροι. Εδώ και μέρες, με αφορμή την υψηλή παγκόσμια παραγωγή που φτάνει και περισσεύει ως φαίνεται για να καλύψει τη ζήτηση, παλεύουν να διαμορφώσουν κλίμα πίεσης των τιμών και να στήσουν σκηνικό που θέλει την αγορά να μη δίνει πάνω από 17 λεπτά το κιλό για το καλαμπόκι. Και τα συμβόλαια που κλείνουν με 21 λεπτά που βρήκαν αγοραστές; Και οι νησιώτες κτηνοτρόφοι που θέλουν να ταΐσουν τα ζώα τους και δίνουν την ίδια τιμή, με ποιους έκλεισαν τα συμβόλαια;

 

Και εκεί που λες ότι όπως πάμε καμία καλλιέργεια δεν θα «μείνει όρθια», βγαίνει μια εγκύκλιος και λίγο αναθαρρείς!  Εκδόθηκε ρυθμιστική δασική - αστυνομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία για τα επόμενα πέντε χρόνια απαγορεύεται η εκρίζωση και ολοκληρωτική κοπή των βλαστών παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου και πόας. Το μέτρο κρίθηκε αναγκαίο δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση αυτών των ειδών, τα οποία λόγω των ευεργετικών τους ιδιοτήτων είναι περιζήτητα στην αγορά. Φέρει και αυστηρές ποινές! Ας ελπίσουμε ότι δεν θα μείνει μόνο στα χαρτιά.

 

Πάντως , ευτυχώς επαναλειτουργεί η Ψηφιακή Υπηρεσία για το Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων, όπως έσπευσε να ανακοινώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ήταν πολλοί και μπλόκαρε το σύστημα φαίνεται, αλλά ευτυχώς ενημερώνονται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, που ενδιαφέρονται για εγγραφή στο Μητρώο ότι άρχισε να επαναλειτουργεί και μπορούν πλέον να συνδεθούν. Φευ!

 

Βέβαια, επειδή δεν «τσουλάει» τώρα τελευταία το θέμα των συνεταιρισμών, μάλλον ήρθε η ώρα των Ομάδων Παραγωγών. Αυτό σκέφτηκε και ο αντιπρόεδρος της τριτοβάθμιας συνομοσπονδίας και κατέβασε πρόταση για συλλογική, ενιαία διακλαδική και διεπαγγελματική επιχειρηματική συνένωση των αναγνωρισμένων Ομάδων Παραγωγών της χώρας μας. Για να μην αδικήσουμε την ιδέα, αν λειτουργήσει, έχει καλές προθέσεις. Στους βασικούς της στόχους είναι άλλωστε η εξάλειψη των περιττών εξόδων, μεσιτειών και κάθε είδους μεσαζόντων, αλλά με ταυτόχρονη διατήρηση κάθε ξεχωριστού brand των προϊόντων.

Ο μπλοκατζής

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία