BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Νέο κλάδο εισροών ανοίγουν στην Ευρώπη οι βιοδιεγέρτες

H αγορά βιοδιεγερτών και µικροθρεπτικών µπορεί να είναι σχετικά µικρή, όµως τα προϊόντα αυτά συνεχίζουν να τυγχάνουν ευρείας αποδοχής και να καθιστούν διαθέσιµες νέες λύσεις για τους καλλιεργητές, ρεπορτάζ από την ειδική έκδοση «Φυτοπροστασία & Θρέψη»

Νέο κλάδο εισροών ανοίγουν στην Ευρώπη οι βιοδιεγέρτες

0
0
Τα προϊόντα βιοδιεγερτών δρουν συµπληρωµατικά της λίπανσης και της φυτοπροστασίας. ∆ηλαδή, περιέχουν ουσίες και µικροοργανισµούς των οποίων ο σκοπός όταν εφαρµόζονται στα φυτά ή στη ριζόσφαιρα είναι να ενισχύσουν τις φυσικές διεργασίες των φυτών που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, την αντοχή στο αβιοτικό στρες και την ποιότητα των καλλιεργειών, σύµφωνα µε την Ευρωπαϊκή Βιοµηχανία Βιοδιεγερτών (EBIC). Οι χώρες της περιοχής της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, σήµερα ηγούνται στην αγορά για την παραγωγή φυτικών βιοδιεγερτών και τη χρήση σε επίπεδο ΕΕ, σύµφωνα µε την EBIC.

Το περιοδικό Croplife, που µίλησε µε εταιρείες που επικεντρώνονται σε αυτή την αγορά, αναφέρει ότι τα οφέλη των βιοδιεγερτών είναι ξεκάθαρα, αλλά υπάρχει µία σύγχυση γύρω από την τεχνολογία αυτή.  Ο δρ. Jeff Norie, ερευνητής της εταιρείας Acadian Seaplants Ltd αναφέρει ότι «συχνά παρερµηνεύονται ως προϊόντα φυτοπροστασίας ενώ, στην ουσία, διεγείρουν το φυτό, ώστε να αντισταθεί κατά του στρες. Υπάρχει πληθώρα ερευνών και δηµοσιεύσεων που δείχνουν ότι ουσιαστικά, οι βιοδιεγέρτες δρουν ως αβιοτικοί µειωτήρες του στρες»  Στους βιοδιεγέρτες, σύµφωνα µε τον δρ. Norie περιλαµβάνονται εκχυλίσµατα θαλάσσιων φυτών, χουµικά οξέα, αµινοξέα και άλλα φυσικά προϊόντα όπως σαπωνίνες.

«Πολλές εταιρείες ψάχνουν να αυξήσουν την αποτελεσµατικότητα σε κλασικά µυκητοκτόνα και εντοµοκτόνα, αναµειγνύοντάς τα µε βιοδιεγέρτες. Οι βιοδιεγέρτες µπορούν να βοηθήσουν την απορρόφηση των ενεργών συστατικών ή να αποκρίνεται το φυτό σε µικρότερες δόσεις εφαρµογών», υποστηρίζει ο δρ. Norie. «Οι ισχυρότερες δυνάµεις που οδηγούν τη ζήτηση για αυτές τις τεχνολογίες περιλαµβάνουν την ανάγκη για εντατικοποίηση της καλλιέργειας (µε δυνατότητα αύξησης των αποδόσεων ανά στρέµµα) σε συνδυασµό µε την αναζήτηση για πιο βιώσιµες πρακτικές στο χωράφι. Επιπλέον η τεχνολογία αυτή µπορεί να συµπληρώσει πρακτικές ολοκληρωµένης διαχείρισης ώστε να κλείσει το χάσµα παραγωγής», υποστηρίζει ο David Lanciault, πρόεδρος και CEO της Agricen Sciences.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία