BACK TO
TOP
Προγράμματα

Παράταση στην τριετία βιολογικών ’17 εξετάζει το υπουργείο

Ανοικτό παραμένει το ζήτημα για παράταση της τριετίας, σε παραγωγούς που εντάχθηκαν στο Μέτρο 1 το 2017 με την προοπτική περαιτέρω παραμονής στο πρόγραμμα, μετά την σχετική έκκληση που απευθύνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων.

organicfarm

Γιάννης Πανάγος

54
5

Πρόκειται για μια εκκρεμότητα η οποία φέρει σε πολύ δύσκολη θέση χιλιάδες παραγωγούς που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα και οι οποίοι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα χάνουν τη «γέφυρα» με μια πιθανή επόμενη προκήρυξη, επομένως υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν άδοξα το μοντέλο καλλιέργειας που επέλεξαν προ τριετίας. Το ζήτημα είναι ότι η επιλογή του υπουργείου επ’ αυτού παραμένει θολή, διαιωνίζοντας έτσι μια εκκρεμότητα που κοστίζει πποικιλοτρόπως.

 

Με επιστολή του στο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων τονίζει τα ακόλουθα:

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΒΟΡΙΔΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΟΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΩΝ (ΤΡΙΕΤΙΕΣ) ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ, ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ.

Η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων μεταφέρει στο ΥΠ.Α.Α.Τ και στον Υπουργό κ. Βορίδη, την απόγνωση των νεοεισερχομένων Παραγωγών στη Βιολογική Γεωργία βάσει του Μέτρου 11, οι οποίοι είχαν ενταχθεί το έτος 2017. Οι Παραγωγοί αυτοί είχαν ενταχθεί με την προοπτική επέκτασης της εγκριθείσας τριετίας για επιπλέον δύο έτη, σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. Πρωτ. 130/5917 (18.01.2017) Πρόσκληση του Μέτρου 11.

Μετά από τρία χρόνια προσπάθειας, για τη μετάβαση από τη Συμβατική στη Βιολογική Γεωργία, οι Παραγωγοί αυτοί βρίσκονται μετέωροι όσον αφορά τη στήριξή τους από το Μέτρο 11, αλλά ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν (όπως και όλοι οι Παραγωγοί) και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, που δημιούργησε στην αγορά η κρίση του κορονοϊού. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω καταστάσεων θα οδηγήσει τελικά την πλειονότητα των Παραγωγών, στην ακύρωση και της προηγούμενης τριετούς προσπάθειας.

Πηγή χρηματοδότησης των παραπάνω επεκτάσεων των τριετιών του Μέτρου 11 μπορεί να αποτελέσει το ίδιο το Μέτρο 11, λόγω των υπερδεσμεύσεων που εξ ορισμού δημιούργησε, αλλά και το

πρόγραμμα-γέφυρα μεταξύ του τρέχοντος και του επόμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι πολύ σημαντικό να δοθεί η ευκαιρία στους Παραγωγούς αυτούς, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για δύο επιπλέον έτη, ώστε να μπορέσουν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά, επιτέλους, ως βιολογικά και να απολαύσουν τους καρπούς των κόπων τους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ

ΦΟΡΕΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

14-04-2020 21:17Κρητη

Είμαι παραγωγός ελιάς και έχω μπει στο πρόγραμμα νέων αγροτών του 2017 με σκοπό να ασχοληθώ αποκλειστικά με τον αγροτικό τομέα και τη βιολογικη καλλιεργεια αλλά μέχρι τώρα σχεδόν τρία χρόνια καταλαβαίνω ότι δεν είναι δυνατόν.Η παραγωγή μ φέτος χτυπήθηκε από το δακο με αποτέλεσμα το λάδι μου να έχει μεγάλα οξέα σε συνδυασμό με τη βιολογική καλλιέργεια και τις χαμηλές τιμές ελαιόλαδου έχω σχεδόν καταστραφεί.Πριν λίγες μέρες μου ανακοινώθηκε και από το μελετητή μ ότι δεν θα λάβουμε επεκταση στην επιδοτηση στα βιολογικά.Ειμαι αναγκασμένος να την εγκαταλείψω διότι χάνω αυτ α τα δύο χρόνια την επιδότηση και δεν μπορώ να πληρώσω την εταιρία που με πιστοποιεί και με ελέγχει,δεν μπορώ να πληρώσω τα βιολογικά λιπάσματα διότι είναι πολύ πιο ακριβά από τα απλά λιπάσματα επισης δεν μπορώ να καλύψω και τις απώλειες που έχουν τα δέντρα μου από τη βιολογική καλλιέργεια και τέλος δεν θα έχω δικαίωμα στην επόμενη πενταετία 2021-2027.Ελπιζω η κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη και να μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε το όνειρο μας πραγματικότητα.

Απάντηση

03-04-2020 10:41Γιάννης

Δεν μας λες πως τα πήρε τα δικαι ματα για τα βιολογικά με τον μαλακα τον τσηρωνη έκοψε τους παλιουςβιοκαλιεργητες και έδωσε εσάς μην κλαις τωρα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

02-04-2020 19:47Αγροτης

Εχω 85 στρεμματα τριφυλλια βιολογικα τα δινω σε κτηνοτροφους τωρα που δεν μπορουν να με πληρωσουν λογο του ιου τους τα δινω δωρεαν. Αν δεν συνεχιστει το προγραμμα δεν θα εχω αυτη τη δυνατοτητα θα τα χαλασω.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Profi Επενδύσεις