BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στρώνει δρόμο για την συνεταιριστική περιουσία η ξεχασμένη διάταξη

Ισχυρή βάση για την «διάσωση» και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των συνεταιρισµών συνιστά η ρύθµιση που έχει περάσει µε το άρθρο 52 του νόµου 5035/2023 και αφορά στις περιπτώσεις συγχώνευσης δια απορρόφησης αγροτικών συνεταιρισµών.

ksexasmenh-diataksh

Γιάννης Πανάγος

603
0

Ξεχασμένη διάταξη στρώνει τον δρόμο της διάσωσης της συνεταιριστικής περιουσίας

Όπως εξηγεί στην Agrenda ο έγκριτος νοµικός Γιώργος, Αποστολόπουλος, εκ των συντακτών της συγκεκριµένης διάταξης, µε το συγκεκριµένο άρθρο παρέχεται η δυνατότητα σε κάποιον αγροτικό συνεταιρισµό που δεν έχει υποβάλει αίτηση πρώτης εγγραφής στο µητρώο του άρθρου 2 του ν. 4015/2011, καθώς και σ’ αυτόν που έχει καταχωρηθεί στο µητρώο ως ανενεργός, να συγχωνευθεί µε κάποιον ενεργό συνεταιρισµό η µε κάποιον νεοσύστατο του Ν. 4673/2020, εξασφαλίζοντας µ’ αυτόν τον τρόπο (ο ενεργός) και όλα τα πάγια στοιχεία του ανενεργού.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η συγκεκριµένη διάταξη δεν έχει γίνει επαρκώς κατανοητή και δεν έχει αξιοποιηθεί δεόντως µέχρι σήµερα από τις οργανώσεις.

Αναλυτικά η ρύθµιση έχει ως ακολούθως:

Άρθρο 52

Ρυθµίσεις για τη συγχώνευση και λύση Αγροτικών Συνεταιρισµών Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 29 και παρ. 2 άρθρου 31 ν. 4673/2020

  1. Στην παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4673/2020 (Α’ 52), περί συγχώνευσης και µετατροπής Αγροτικών Συνεταιρισµών, προστίθενται δεύτερο και τρίτο εδάφια για τις περιπτώσεις συγχώνευσης δια απορρόφησης Αγροτικών Συνεταιρισµών και η παρ. 1 διαµορφώνεται ως εξής:

«1. ∆ύο (2) ή περισσότεροι ΑΣ µπορεί να συγχωνευθούν είτε µε τη σύσταση νέου ΑΣ, στον οποίο ενσωµατώνονται οι συγχωνευόµενοι, είτε µε την απορρόφηση ενός (1) ή περισσότερων υφιστάµενων ΑΣ από άλλον, ο οποίος ήδη λειτουργεί. Σε περίπτωση ΑΣ που η λειτουργία του κατέστη παράνοµη ή δεν υπέβαλε στο ΕΜΑΣ τις ετήσιες χρηµατοοικονοµικές του καταστάσεις για δύο (2) συνεχή έτη ή αδράνησε για δύο (2) τουλάχιστον συνεχείς διαχειριστικές χρήσεις ή συνάγεται εγκατάλειψη του σκοπού του, λόγω ανύπαρκτης δραστηριότητας ή δεν είναι εγγεγραµµένος στο ΕΜΑΣ και το καταστατικό του έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισµών που τηρούνταν στα κατά τόπους ειρηνοδικεία, δύναται να συγχωνεύεται µε απορρόφηση από ήδη υφιστάµενο και λειτουργούντα ΑΣ µετά από αίτηµά του προς την εποπτεύουσα Αρχή, η οποία εκδίδει σχετική απόφαση. Στην περίπτωση αυτή η παρ. 2 εφαρµόζεται αναλογικά.»

  1. Η παρ. 2 του άρθρου 31 του ν. 4673/2020, περί λύσης Αγροτικών Συνεταιρισµών, αντικαθίσταται ως εξής:

«2. Η εποπτεύουσα Αρχή υποχρεούται, χωρίς καθυστέρηση να προβεί στις ενέργειες της περ. ε της παρ. 1, από τη στιγµή που θα λάβει µε οποιονδήποτε τρόπο γνώση, ιδίως µετά από έγγραφο αίτηµα µέλους του ΑΣ, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις της περίπτωσης αυτής, ακόµα και όταν πρόκειται για ΑΣ που ενώ δεν είναι εγγεγραµµένος στο ΕΜΑΣ, το καταστατικό του έχει καταχωρισθεί στο Βιβλίο Μητρώου Αγροτικών Συνεταιρισµών που τηρούνταν στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.»




Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές