BACK TO
TOP
Κοινή Αγροτική Πολιτική

Αναδρομικά καταργούνται οι πράσινες υποχρεώσεις για τσεκ σε μικρό κλήρο

Με ισχύ το έτος υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης 2024 και για όλη την υπόλοιπη διάρκεια της προγραµµατικής περιόδου, η Κοµισιόν προχώρησε στις πρώτες τροποποιήσεις των διατάξεων της ΚΑΠ, οι οποίες και θα σφραγιστούν στο ερχόµενο συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας, την Τρίτη 26 Μαρτίου.

tsek-prasines-agrotikes-upoxrewseis

Γιώργος Κοντονής

4700
24

Αναδρομικά από το 2024 καταργούνται οι πράσινες υποχρεώσεις αγροτών με έως 100 στρέμματα για το τσεκ

Συγκεκριµένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισµού ο οποίος προβλέπει:

  • Συνολική εξαίρεση από τους ελέγχους και τις κυρώσεις που αφορούν τη συµµόρφωση µε την αιρεσιµότητα (πράσινες υποχρεώσεις για τη λήψη του τσεκ) όλων των εκµεταλλεύσεων που δηλώνουν κάτω των 100 στρεµµάτων γης.
  • Υποχρέωση αγρανάπαυσης (ΚΓΠΚ 8). Καταργείται η υποχρέωση για όλους, ωστόσο θα πρέπει να «διατηρήσουν τα υφιστάµενα χαρακτηριστικά τοπίου στη γη τους» (π.χ αναβαθµίδες, φυτοφράκτες ή δέντρα κ.λπ). «Όλοι οι γεωργοί της ΕΕ θα ενθαρρυνθούν να διατηρήσουν µη παραγωγικές περιοχές επωφελείς για τη βιοποικιλότητα χωρίς φόβο απώλειας εισοδήµατος», αναφέρει η Κοµισιόν.
  • Αµειψισπορά (ΚΓΠΚ 7): Οι γεωργοί της ΕΕ θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν την απαίτηση αυτή επιλέγοντας είτε να εναλλάσσουν είτε να διαφοροποιήσουν τις καλλιέργειές τους, ανάλογα µε τις συνθήκες που αντιµετωπίζουν και εάν η χώρα τους αποφασίσει να συµπεριλάβει την επιλογή της διαφοροποίησης των καλλιεργειών στο στρατηγικό τους σχέδιο για την ΚΑΠ. Η ευελιξία για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών αντί µόνο της αµειψισποράς θα επιτρέψει στους γεωργούς που πλήττονται από τακτική ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις να συµµορφωθούν ευκολότερα µε την απαίτηση αυτή.
  • Εδαφοκάλυψη (ΚΓΠΚ 6) για την εδαφοκάλυψη κατά τις ευαίσθητες περιόδους: Τα κράτη µέλη θα έχουν πολύ µεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τον καθορισµό του τι ορίζουν ως ευαίσθητες περιόδους και των πρακτικών που επιτρέπουν την εκπλήρωση αυτής της απαίτησης, υπό το πρίσµα των εθνικών και περιφερειακών συνθηκών τους και στο πλαίσιο της αυξανόµενης µεταβλητότητας των καιρικών συνθηκών.
  • Αίτηµα τροποποίησης του στρατηγικού σχεδίου για την ΚΑΠ µπορεί να υποβληθεί δύο φορές ανά ηµερολογιακό έτος.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το Φύλλο 957 της Agrenda

Προς επανεξέταση και η κοινωνική αιρεσιµότητα

Τα παραπάνω έρχονται να απαλλάξουν σε µεγάλο βαθµό τους αγρότες από τις νέες υποχρεώσεις και ουσιαστικά να συνεχίσουν να λαµβάνουν τη βασική ενίσχυση, τηρώντας πάνω-κάτω όσα έκαναν και στην περασµένη προγραµµατική περίοδο. 

Εν τω µεταξύ, από το 2025 θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ και η λεγόµενη «κοινωνική αιρεσιµότητα». Με βάση αυτήν, οι αγρότες που απασχολούν εργάτες γης θα έχουν υποχρέωση να τους ασφαλίζουν και να τους παρέχουν καλές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, αν θέλουν να συνεχίσουν να παίρνουν επιδοτήσεις. Για τη συγκεκριµένη απαίτηση, τα κράτη-µέλη ζητάνε την αναβολή της υποχρεώσης, κάτι που θα συζητηθεί επίσης στο συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας.

Αναφορικά τώρα µε τα υπόλοιπα αιτήµατα των κρατών µελών (λίστα 19 απαιτήσεων της Ελλάδας) σχετικά µε δοµικές αλλαγές στην ΚΑΠ, αυτές ακόµη θα αργήσουν και δεν αναµένεται να έχουν εφαρµογή από φέτος, εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει κάποια αναδροµικότητα.  Σε αυτά τα αιτήµατα περιλαµβάνεται η πρόβλεψη της συνδεδεµένης ενίσχυσης καλαµποκιού για όλες τις περιοχές της χώρας, η µετακίνηση κονδυλίων από το ΠΑΑ στις άµεσες ενισχύσεις και να µπορέσει η Ελλάδα να αξιοποιήσει ποσά της ΚΑΠ για να χρηµατοδοτήσει αποζηµίωσης σε περιόδους κρίσης.



Σχόλια (24)
Προσθήκη σχολίου

20-03-2024 22:05Iio@

Teos o mitsotakis koproskila arotes pipa Kolo ta sas paei

Απάντηση

20-03-2024 20:47Γιωργος

Η κυβερνηση εντεχνα και πονηρα ανεβαζει την τιμη του πετρελαιου κινησης επιτηδες για να βγαλει προκαταβολικα την επιστροφη φορου που θα δωσει.δεν περιμενα και κατι αλλο απο κομμα αφορισμενου.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

20-03-2024 16:08Πιτσικαμορτης

Μα το αυτό ισχύει στην προηγούμενη ΚΑΠ το άλλαξαν και τώρα μας λένε πως το κατάργησαν, η κοροϊδία στο μεγαλείο της.

Απάντηση

20-03-2024 13:07Μαρια

Πρωταπριλιάαχαχαχαχαχαχα

Απάντηση

20-03-2024 09:07Έλλην

Αφού μας λέτε κύριε κοντονη τη αποφάσεις πήραν η ευρωβουλευτες μας για δήθεν κατάργηση υποχρεώσεων που αυτοί η ίδιοι μας επέβαλαν δεν μας λέτε και τι ακριβώς έχουν ψηφίσει η ευρωβουλευτες μας που θέλουν την ψήφο μας στην ανανέωση για εισαγωγές από την ουκρανια όπως λέει ο αγροτυπος για μεγαλητερες ποσότητες και περισσότερα προϊόντα ποια προϊόντα είναι και για τι ποσότητες μιλάνε έτσι απλά να ξέρουμε τι μας περιμένει με αυτούς που ψήφιζουμε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (17)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Πληρωμές Θεσμικά