BACK TO
TOP
Θεσμικά

Στα 10,7 λεπτά η κιλοβατώρα, μέσα στον Απρίλιο η ρύθμιση χρεών

Λευκός καπνός μετά από πολυήμερες καθυστερήσεις βγήκε μόλις τα προηγούμενα 24ωρα στις συσκέψεις που είχαν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας με τους παρόχους ρεύματος, με το βασικό σημείο τριβής να αποτελούν τα επιτόκια που θα καταβάλει το δημόσιο για τη δεκατή ρύθμιση των αγροτικών οφειλών.

Pomona

Πέτρος Γκόγκος

1517
10

Ποτίσματα με 10,7 λεπτά η κιλοβατώρα, μέσα στον Απρίλιο η ρύθμιση χρεών στο αγροτικό ρεύμα

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τελικά τα επιτόκια συμφωνήθηκαν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ακόμα το ύψος τους, κάτι που θα φανεί όπως και να έχει από την τελική υπουργική απόφαση.

Η έκδοση της απόφασης αυτής είναι που καθυστέρησε και την ενεργοποίηση των νέων τιμολογίων ΓΑΙΑ, τα οποία ο προγραμματισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ήθελε να ενεργοποιούνται από τον Απρίλιο.

Με τις τελευταίες νομοτεχνικές λεπτομέρειες να έχουν καθοριστεί, φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν στους αγρότες οι νέες προσφορές από τους παρόχους τους, αν και στο μεταξύ, η αγορά δείχνει πως έχει ήδη αποφανθεί, με τα κυμαινόμενα μηνιαία τιμολόγια να προσεγγίζουν ούτως ή άλλως τα επίπεδα που προβλέπονται στα σταθερά συμβόλαια της παρέμβασης (9,3 με 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται μέχρι τον Μάιο να έχουν ενεργοποιηθεί οι πρώτες συμβάσεις, κάτι που έχει σημασία, ειδικά για τις περιπτώσεις αγροτών που έχουν οφειλές, αφού μαζί με την έκπτωση στο αγροτικό τιμολόγιο, εξασφαλίζουν μια άτοκη ρύθμιση οφειλών, η οποία τους ανοίγει το δρόμο και για το μέτρο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στο χωράφι που κλείνει στις 15 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι με τα τιμολόγια ΓΑΙΑ, ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας, εξασφαλίζονται για τα πρώτα 2 χρόνια τα κάτωθι:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήµατα ή ασκούν συµβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσµες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος χωρίς ληξιπρόθεσµες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήµατα ή ασκούν συµβολαιακή γεωργία µε ληξιπρόθεσµες οφειλές:10,5 λεπτά την κιλοβατώρα.
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύµατος µε ληξιπρόθεσµες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Για τα υπόλοιπα 8 έτη, στο 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριµένων παροχών η τιµή είναι ενιαία και διαµορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Ενεργοποιείται έκπτωση 10% στις αγροτικές παροχές της ΔΕΗ με την κιλοβατώρα στα 10,8 λεπτά

Υποχωρεί στα 10,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα η χρέωση για τα αγροτικά τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ, με τον πάροχο να έχει ήδη ενεργοποιήσει τις εκπτώσεις τις αρδευτικής περιόδου, τις οποίες ανακοίνωναν τον περασμένο Φεβρουάριο κυβερνητικά στελέχη. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός αφορούσε σε μια έκπτωση της τάξης του 10% επί της αξίας του ρεύματος από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2024, τα τιμολόγια που ανακοίνωσε ο βασικός πάροχος των αγροτικών συνδέσεων, μιας και η ΔΕΗ ελέγχει άνω του 70% της εν λόγω αγοράς, περνούν στην τιμή της κιλοβατώρας έκπτωση 11% στην βασική τιμή προμήθειας, που είναι στα 15,2 λεπτά (13,5 με την έκπτωση 11%). Μάλιστα, επειδή τον Απρίλιο ο μηχανισμός διακύμανσης διαμορφώνει αρνητικό μέγεθος στα -2,7 λεπτά αφού υπήρξαν έντονες πτωτικές διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο ενέργειας, η τελική τιμή για την κιλοβατώρα ανέρχεται στα 10,7 λεπτά, δηλαδή χαμηλότερα από ορισμένες σταθερές χρεώσεις που προβλέπονται στα επερχόμενα τιμολόγια ΓΑΙΑ, τα οποία κυμαίνονται ανάλογα με την περίπτωση της κάθε εκμετάλλευσης μεταξύ των 9,3 με 11 λεπτών.

 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

12-04-2024 07:04George

Ευχαριστουμε για το αρθρο κυριε Γκογκο ειχαμε μιλησει μαζι γ αυτο το θεμα το περιμεναμε απο μερα σε μερα

Απάντηση

11-04-2024 21:20ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ

ΜΠΡΑΒΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΔΙΝΕΙΣ ΤΖΑΜΠΑ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Απάντηση

11-04-2024 21:17πιτσικαμορτης

Πληρωνω 9 λεπτα την κιλοβατωρα στο σπιτι με δεσμευση εξαμηνου,και το αγροτικο ρευμα μας λενε πως θα εχει 10 και 11 λεπτα η κιλοβατωρα,ποιον κοροιδευουν;

Απάντηση

11-04-2024 18:09Argiro

Διαβάζω και ξαναδιαβάσω. Έχουν καταλάβει ότι ο αγρότης έχει έρθει στο χείλος του γκρεμού. Μπορούν επιτέλους να ξεκολλήσουν από την καρέκλα και να βγουν να δουν τα πραγματικότητα. Η Ισπανία ετοιμάζεται για στήριξη στους αγρότες της Η Ελλάδα ποια στήριξη θα κανει; Το στύψιμο;

Απάντηση

11-04-2024 13:32Αρης

8 to oikiako 10 to agrotiko ! na to kanoume oloi mas apo agrotiko reuma se oikiako tote re mages.ntropi.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-04-2024 12:52Φέτο είναι μια ξηροχρονια και δυσκολος ο χρονος

Τουλάχιστον θα ποτισει ο κόσμος με υποφερτή τιμή κιλοβατωρας .Καλημερα.Μ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

11-04-2024 08:53ΑΓΡΟΤΗΣ

Τα πράματα είναι πολύ απλά παίρνεις ένα πολύ διαφιμιζομενο αγροτικό δάνειο και πληρώνεις τα χρέη σου και συνεχίζει να ποτιζεις του χρόνου πάλι δάνειο να πληρώνεις χρέη τι άλλο να ζητήσεις από την ζωή σου αφού υπάρχουν τα δάνεια που τόσο απλόχερα σου δίνουν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές