BACK TO
TOP
Θεσμικά

Χαρτούρα και διατυπώσεις για αγρότες πάνε πίσω την παραγωγή

Τελικά η αγροτική επιχειρηµατικότητα αποδεικνύεται πολύ πιο σύνθετη υπόθεση απ’ αυτό που περιγράφουν τα βιβλία των γεωπονικών σχολών και που επισηµαίνουν κάθε τόσο τα άρθρα των εφηµερίδων.

xartoura-krata-pisw-paragwgh

Γιάννης Πανάγος

912
2

Χαρτούρα και διατυπώσεις απογοητεύουν αγρότες και πάνε πίσω την παραγωγή      

Μόνο η γραφειοκρατία που υποχρεώνεται να διαχειριστεί τα τελευταία χρόνια ο αγρότης, από τη στιγµή που καλείται να ακολουθήσει τους κανόνες της ΚΑΠ και να διεκδικήσει τις προβλεπόµενες ενισχύσεις, αντιστοιχεί σε περισσότερες από δύο ώρες απασχόληση σε καθηµερινή βάση. Αυτός ο χρόνος συµπίπτει πολλές φορές µε υποχρεώσεις στο χωράφι ή στο στάβλο και συχνά αποβαίνει σε βάρος της παραγωγικής δραστηριότητας.

Τα πρώτα στοιχεία που ανακύπτουν από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απλούστευση των διοικητικών παραµέτρων της ΚΑΠ, προφανώς µε αφορµή τις τελευταίες κινητοποιήσεις των αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, είναι ενδεικτικά του βάρους που επωµίζονται πλέον οι αγρότες και των δυσµενών επιπτώσεων που έχει όλη αυτή η «φροντίδα» στην προώθηση της επιχειρηµατικότητας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrenda

 

Πιο συγκεκριµένα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι:

Το 33% των ερωτηθέντων εργάζεται για περισσότερες από 6 ηµέρες κάθε χρόνο σε διοικητικά καθήκοντα που συνδέονται µε αιτήσεις για ενίσχυση της ΚΑΠ, συµπεριλαµβανοµένης της τεκµηρίωσης για προϋποθέσεις. Για το 24% αυτών, είναι 5 ως 6 ηµέρες, µετά 1 ως 4 εργάσιµες για το 38% των συµµετεχόντων αγροτών. 

Ένα πολύ µεγάλο ποσοστό γεωργών που υποβάλλουν αίτηση για στήριξη της ΚΑΠ (78%) χρησιµοποιούν κάποιο είδος εξωτερικής βοήθειας για να προετοιµάσουν και να υποβάλουν την αίτησή τους για ενίσχυση ΚΑΠ. Η βοήθεια παρέχεται από Ενώσεις αγροτών και συνεταιρισµούς στο 36% των περιπτώσεων, από ιδιωτικές εταιρείες όπως συµβούλια ή τράπεζες (25%) ή από δηµόσιες αρχές για το 18% των ερωτηθέντων.

Οι µισοί από τους ερωτηθέντες που υποβάλλουν αίτηση για υποστήριξη ΚΑΠ δεν χρησιµοποιούν κινητές συσκευές για να παρέχουν φωτογραφίες µε γεωγραφική σήµανση στις αρχές. Από το 50% που χρησιµοποιεί κινητές συσκευές για αυτόν τον σκοπό, περίπου οι µισοί αντιµετωπίζουν προβλήµατα µε αυτό, ιδίως επειδή θεωρούν ότι είναι χρονοβόρο, δεν είναι εύκολο στη χρήση ή δεν έχουν σχόλια σχετικά µε την ακρίβεια της παρεχόµενης εικόνας.

Όσον αφορά τους επιτόπιους ελέγχους τα τελευταία 3 χρόνια, το 36% των εκµεταλλεύσεων που καλύπτονται στην έρευνα επισκέφθηκε µία φορά ενώ το 16% αυτών δέχτηκε τουλάχιστον 3 επισκέψεις. Αυτές οι επισκέψεις µπορεί επίσης να περιλαµβάνουν επιθεωρήσεις που δεν σχετίζονται µε την ΚΑΠ. Η προετοιµασία και η παρακολούθηση αυτών των επιτόπιων ελέγχων απαιτούσε από µισή ηµέρα έως µία ηµέρα εργασίας για το 63% των αγροτών που ελέγχθηκαν. 

Στις προτάσεις απλούστευσης, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα απλοποιήσει τη µεθοδολογία για ορισµένους ελέγχους, µε στόχο τη µείωση του αριθµού των επισκέψεων στο αγρόκτηµα από τις διοικήσεις έως και 50%. Οψόµεθα!


Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί






Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

21-04-2024 22:34Sakis

Αυτό είναι πολυ σοβαρό θέμα και δεν μιλάει κανείς. Πάνω απο το 10% των επιδοτήσεων και τζίρου συνολικά πάει σε μη παραγωγικές εργασίες και κυρίως γραφειοκρατικές!

Απάντηση

21-04-2024 15:20ΑΓΡΟΤΗΣ

Και το χειρότερο δεν κερνανε ούτε ένα καφέ πρέπει να έχεις μαζί σου τσιφουτιδες στα γραφεία

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές