BACK TO
TOP
Ασφαλιστικά

Παράτασης εγγραφής στο νέο αποταμιευτικό επικουρικό ταμείο

Σενάρια παράτασης της προθεσμίας εγγραφής στο νέο επικουρικό ταμείο - το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) - για τους 35αρηδες εξετάζει η κυβέρνηση.

227837

28
0

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, όσοι γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1987 και είναι πρωτασφαλισμένοι έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2021, μπορούν εθελοντικά να μετεγγραφούν από τον επικουρικό κλάδο του e-ΕΦΚΑ στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Ωστόσο, το ίδιο πλαίσιο προβλέπει ότι αυτή η μετεγγραφή μπορεί να γίνει, με αίτηση των ίδιων των ασφαλισμένων, από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Αυτό σημαίνει πως κάθε ενδιαφερόμενος έχει στη διάθεση του λίγο πάνω από 5 μήνες προκειμένου να μετεγγραφεί από τον επικουρικό κλάδο του e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ.

Μάλιστα, το Υπουργείο Εργασίας, προγραμματίζει καμπάνια ενημέρωσης όσων ασφαλισμένων είναι κάτω των 35 ετών και δικαιούνται να εγγραφούν (εθελοντικά) στο ΤΕΚΑ, προκειμένου να κάνουν αυτό το βήμα.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr, υπάρχει ενδεχόμενο μίας μικρής παράτασης  -λίγων μηνών - της προθεσμίας υποβολής σχετικής αίτησης, προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό πλήθος νέων ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ.

Συνολικά, όσοι πρωτοασφαλίζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2022 (οι οποίοι υποχρεωτικά εντάσσονται στο ΤΕΚΑ) μαζί με όσους 35αρηδες κλπ. εθελοντικά εντάχθηκαν στο ΤΕΚΑ μετά την 1η Ιανουρίου 2023 έχουν ξεπεράσει τους 200.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr το συνολικό ποσό που βρίσκεται στους ατομικούς "κουμπαράδες" των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, δεδομένου ότι −σύμφωνα με τις ίδιες πηγές− κατά μέσο όρο αυξάνεται κατά 5 εκατ. ευρώ κάθε μήνα, αναμένεται να φτάσει έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους κοντά στο ύψος των 80-90 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί, λοιπόν, προς το τέλος του 2023 θα μεταφερθούν από την ΤτΕ σε τοποθετήσεις σε χρηματοοικονομικούς τίτλους, προκειμένου να αυξηθεί η απόδοσή τους.

Για την περίοδο μετά τα τέλη του 2023 έως και τα τέλη του 2025 όλοι οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν το ίδιο προκαθορισμένο επενδυτικό προϊόν, ενώ μετά το 2025 θα έχουν δικαίωμα επιλογής σε περισσότερα του ενός επενδυτικά προϊόντα. Δηλαδή θα μπορούν να επιλέξουν, για παράδειγμα, ανάμεσα σε ένα συντηρητικό, ένα ισορροπημένο ή ένα δυναμικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Ο χάρτης των επενδύσεων

Σε σχέση με το αμέσως επόμενο βήμα (τέλος 2023), το προκαθορισμένο (δηλαδή ίδιο για όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς δικαίωμα επιλογής) επενδυτικό προϊόν στο οποίο θα τοποθετηθούν οι "ατομικοί κουμπαράδες" των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, αρμόδια στελέχη εξηγούν στο Capital.gr ότι:

- Οι εισφορές θα επενδύονται σε δύο βασικές κατηγορίες τίτλων: σε μετοχές και ομόλογα, σε καθορισμένα ποσοστά.

- Οι μετοχές στις οποίες θα επενδύονται οι εισφορές θα μπορούν να ανήκουν σε εταιρείες με έδρα την Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Η ίδια "γεωγραφική" κατεύθυνση αναμένεται να υπάρχει και για τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα. Το ποσοστό των κεφαλαίων που θα επενδύεται (σ.σ. σε ελληνικές μετοχές, σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, σε ευρωπαϊκές μετοχές, σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα κ.λπ.) θα είναι προκαθορισμένο. Δηλαδή ένα συγκεκριμένο ανώτατο ποσοστό θα επενδύεται σε ελληνικές μετοχές, ένα άλλο ποσοστό σε ελληνικά κρατικά ομόλογα κ.λπ.

- Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα είναι δυνατό να αλλάζει η σύνθεση του χαρτοφυλακίου, αλλά δεν θα αλλάζει το ανώτατο ποσοστό έκθεσης του χαρτοφυλακίου επένδυσης.

- Οι ασφαλισμένοι του ΤΕΚΑ θα μπορούν οι ίδιοι να λαμβάνουν γνώση της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου του προκαθορισμένου επενδυτικού προϊόντος, αλλά και της πορείας των αποδόσεων των επενδύσεων των "ατομικών κουμπαράδων" τους.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Capital.gr πως στόχος είναι από το τέλος του 2023 να διαμορφωθεί ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο, έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή απόδοση αναλαμβάνοντας το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας στη λήψη των επενδυτικών αποφάσεων είναι η ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω των επενδύσεων σε ελληνικούς τίτλους (μετοχές και ομόλογα), γεγονός που θα οδηγήσει σε περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς και συνεπώς υψηλότερα έσοδα από εισφορές, όχι μόνο για ΤΕΚΑ, αλλά και γενικότερα το ασφαλιστικό σύστημα.

Παράλληλα, το ΤΕΚΑ, τονίζουν οι ίδιες πηγές, περιορίζει την έκθεση του ασφαλιστικού συστήματος στους κινδύνους της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, δημιουργεί κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, αναμένεται να δώσει στους τωρινούς εργαζόμενους και μελλοντικούς συνταξιούχους συντάξεις υψηλότερες από αυτές του υφιστάμενου συστήματος και να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πηγή: capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία