BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αραμπατζή: Στο ίδιο έργο θεατές οι παραγωγοί ροδάκινου

Η Σερραία Βουλετής τονίζει ότι, για δεύτερη φορά οι παραγωγοί ζουν περιπετειώδη εμπαιγμό.

3
0

Το μείζον θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών της χώρας, που βρίσκονται σε απόγνωση από τις καταστροφές της πρόσφατης θεομηνίας «ΝΕΦΕΛΗ», αναδεικνύει με Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου, η Tομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ, Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία Βουλευτής επισημαίνει ότι για ακόμη μια φορά οι παραγωγοί της χώρας μετρούν πληγές από τις καταρρακτώδεις και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες επί μία εβδομάδα, έχουν προκαλέσει τεράστιες καταστροφές τόσο στις δενδρώδεις όσο και στις δυναμικές καλλιέργειες. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά οι παραγωγοί, όχι απλά δεν έχουν το στοιχειώδες, δηλαδή την συνδρομή και υποστήριξη από τον ΕΛΓΑ αλλά συναντούν την απροθυμία του να τους αποζημιώσει. Όπως αναφέρει η κ. Αραμπατζή ο ΕΛΓΑ δεν προβαίνει, ως οφείλει, σε αναγγελίες ζημιών αλλά αντιθέτως φέρνει πορίσματα από επιστημονικές έρευνες των ΗΠΑ, περί «σύμπλοκων φαινομένων» για να ισχυριστεί ότι δεν καλύπτονται οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις.

Η Σερραία Βουλετής τονίζει ότι, για δεύτερη φορά οι παραγωγοί ζουν τον περιπετειώδη εμπαιγμό του περσινού Αυγούστου και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο ίδιο έργο θεατές» οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας κ της Πέλλας, αφού είναι νωπές οι μνήμες από τον περσινό τραγελαφικό χειρισμό,από πλευράς Υπουργείου, της ζημιάς που υπέστησαν». Θυμίζει μάλιστα «την περιπέτεια με το αρχικό πόρισμα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, που τους δικαίωνε , την ακύρωση του από τον Υπουργό, τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας με την υπ’ αρ.7487/83097/01.08.2017 και τη δικαίωση τους κατά πλειοψηφία με βάση το πόρισμα και της εν λόγω Ομάδας».

Μάλιστα η κ. Αραμπατζή, παρουσιάζει απόσπασμα από το πόρισμα καθώς και τη θετική, ως προς την αποζημίωση, εισήγηση της προϊσταμένης της  Δ/νσης Ασφάλισης και Ενισχύσεων της Κ.Υ. του ΕΛΓΑ για τις περσινές ζημιές, που ματαίως περιμένουν να πληρωθούν οι παραγωγοί.

Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι όλα τα παραπάνω ανάγκασαν την «KΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ» να προβεί  σε εξώδικη διαμαρτυρία κατά του ΕΛΓΑ. 

Η κ. Αραμπατζή συμπληρώνει ότι η ανάγκη αντιμετώπισης των καταστροφών από τους παραγωγούς θα εκτοξεύσει το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, σε μία περίοδο παντελούς έλλειψης ρευστότητας στους αγρότες και ότι «Οι όποιες ταμειακές δυσχέρειες, που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ με απόλυτη ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν μπορούν να "χρεώνονται" στην πλάτη των Ελλήνων παραγωγών για άλλη μια χρονιά».

Κατόπιν τούτων η Τομεάρχης της ΝΔ ζητά από τον κ. Αποστόλου σαφείς απαντήσεις  για τη θέση του ως προς τα ανυπόστατα πορίσματα του ΕΛΓΑ «περί σύμπλοκων φαινομένων», να καταθέσει  τις επιστημονικές έρευνες των ΗΠΑ, τις οποίες επικαλέστηκαν  οι Υπηρεσίες του Οργανισμού καθώς και πότε  επιτέλους θα δώσει εντολή ώστε να προχωρήσει  ο ΕΛΓΑ στις αναγγελίες ζημιάς για όλες τις παραπάνω πληγείσες καλλιέργειες. 

Κυρίως ζητά απαντήσεις για ποιον λόγο  δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμα οι ροδακινοπαραγωγοί από τις περσινές θεομηνίες αφού σύμφωνα με τα πορίσματα πρόκειται ξεκάθαρα για άμεσες ζημίες από ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα που αποζημιώνονται  σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία