BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Ανάκληση της εγκυκλίου για τους συνεταιρισμούς ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ

Με αφορμή την αυθαίρετη -όπως τη χαρακτηρίζει- ερμηνεία του υπουργείου αναφορικά με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και δει τους δασικούς η ΠΑΣΕΓΕΣ ζητά την άμεση ανάκληση ή διόρθωσης της νέας εγκυκλίου για τον νόμο 4015/2011.

Ο Γιάννης Κολυβάς γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ

2
0

Με επιστολή του προς τους αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γενικός διευθυντής της Συνομοσπονδίας Γιάννης Κολυβάς διαφωνεί με την ερμηνεία που έδωσε το υπουργείο σχετικά με το νόμο για τους συνεταιρισμούς και ζητά την ανάκληση ή διόρθωσή της.

Αναλυτικά η επιστολή του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΕΓΕΣ προς το γενικό γραμματέα του υπουργείου Μόσχο Κορασίδη έχει ως εξής:

Σχετικά με την υπ’ αριθμ. 2012/03/09/14 ερμηνευτική σας εγκύκλιο για τις τροποποιήσεις των ν.4015/2011 και ν.2810/2000 «Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις», οι οποίες έφτασαν στα χέρια μας από τον Τύπο, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Στην παρατιθέμενη, στις σελίδες 2 και 3 της εγκυκλίου, ερμηνεία των  τροποποιήσεων που επέφερε το άρθρο 61 ν.4277/2014 στο άρθρο 1 του ν.4015/2011 και ειδικότερα στον, υπό στοιχεία (γ), ορισμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού , από όπου, με την παραπάνω τροποποίηση, απαλείφθηκαν μόνον οι λέξεις «πρωτοβάθμιος» και «έχει ως μέλη φυσικά πρόσωπα», επιχειρείται λανθασμένη και αυθαίρετη ερμηνεία του ορισμού του Αγροτικού Συνεταιρισμού όπως διαλαμβάνεται στο άρθρο 1 παρ 1 ν.2810/2000, και ειδικότερα :

α) Ενώ  στην περίοδο β’ της παραγράφου 2 (σελ. 2 της εγκυκλίου) , ορθά στον πρώτο στίχο αναγνωρίζει ότι ο νόμος ενδεικτικά αναφέρει την παράθεση κατηγοριών αγροτικών συνεταιρισμών, εντούτοις δεν αναφέρεται στην τελευταία φράση της παραγράφου 1 άρθρου 1 ν.2810/2000 (όπως επαναλήφθηκε με το άρθρο 16 παρ .2 ν.4015/2011)  «…και άλλοι συνεταιρισμοί, οποιουδήποτε κλάδου ή δραστηριότητας της αγροτικής οικονομίας» για να καταλήξει στο όλως αυθαίρετο συμπέρασμα ότι εφόσον οι δασικοί συνεταιρισμοί παραλήφθηκαν από την ενδεικτική παράθεση των κατηγοριών των αγροτικών συνεταιρισμών στο προαναφερόμενο άρθρο 16 παρ 2 ν.4015/2011, συνεπώς «δεν είναι αγροτικοί συνεταιρισμοί».

Και την παραπάνω όλως αυθαίρετη ερμηνεία επιχειρεί να επιρρώσει με την επίκληση της διάταξης της παρ. 7 του άρθρου 18 ν.4015/2011 η οποία όμως με κανένα τρόπο δεν οδηγεί στο παραπάνω συμπέρασμα.

β) Η εγκύκλιος παραβλέπει το γεγονός ότι οι δασικοί συνεταιρισμοί και οι ενώσεις αυτών από 50ετίας αναγνωρίζονται από όλους τους συνεταιριστικούς νόμους ως κατεξοχήν αγροτικοί συνεταιρισμοί εφόσον ασχολούνται με τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και ότι στην πλειοψηφία τους είναι αναγκαστικοί. Για το λόγο αυτό με το υπ’ αριθμό πρωτ. 35585/17-10-2011 της Διεύθυνσης Αγροτικού Συνεργατισμού και Ομαδικών Δραστηριοτήτων Τμήμα Α’ , και της υπ’ αριθμ. 35599/8-11-2011 Απόφασης του Υπουργού ΑΑΤ κλήθηκαν και εγγράφηκαν όλοι στο Μητρώο Α.Σ.Ο. .

2. Πλήρη απόδειξη ότι όλοι οι δασικοί συνεταιρισμοί είναι αγροτικοί συνεταιρισμοί αποτελεί και ότι λειτουργούν (κατά παραδοχή της εγκυκλίου) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2810/2000 και σύμφωνα με την παράγραφο 1 (γ) του άρθρου 1 του ν.4015/2011 όπως ισχύει αυτή τη στιγμή, κάθε συνεταιρισμός ο οποίος λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.2810/2000 είναι αγροτικός συνεταιρισμός

3. Εξάλλου στην παράγραφο 1 του άρθρου 7 του ν.4015/2011 , όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 61 του ν.4277/2014 διαλαμβάνεται ρητά ότι «Η ΠΑΣΕΓΕΣ αποτελεί την εθνική και συντονιστική οργάνωση των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Α.Σ.Ο.) … Μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι οι ενεργοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί … οι Δασικοί Συνεταιρισμοί, οι Αναγκαστικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί…». Είναι δυνατόν με οποιαδήποτε νομική ερμηνεία ο συντάκτης της εγκυκλίου να θεωρεί ότι ο νόμος αναγνωρίζει  τους δασικούς συνεταιρισμούς (όλους ανεξαιρέτως, αναγκαστικούς και ελεύθερους) ως αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις και μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά όχι αγροτικούς συνεταιρισμούς;;!!

4. Περαιτέρω στην παρ 9(σελ. 9 της εγκυκλίου) με τίτλο «ΠΑΣΕΓΕΣ» επιχειρείται επίσης ερμηνευτική αυθαιρεσία εφόσον στην εκ παραδρομής επανάληψη της λέξεως «Συνεταιρισμοί» μετά τη φράση «οι Ενεργοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί» αποδίδει βούληση του νομοθέτη να καταστήσει μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ ανενεργούς συνεταιρισμούς γεγονός που βρίσκεται καταφανώς έξω από το πνεύμα και το γράμμα του νόμου και σε πλήρη αντίφαση με την προηγούμενη φράση «…Μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι οι ενεργοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί..». Αν ο νομοθέτης επιθυμούσε μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ να είναι οι ενεργοί και οι ανενεργοί απλούστατα θα διελάμβανε ότι μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, χωρίς διάκριση ενεργών και μη.

5. Στην ίδια παράγραφο 9 επιχειρείται επίσης αυθαίρετη και εναντίον κάθε βασικής αρχής της συνεταιριστικής και σωματειακής νομοθεσίας ερμηνεία ότι στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ μετέχουν με αντιπροσώπους τους μόνο οι ενεργοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, αποκλειομένων των υπολοίπων μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ , αντί της ορθής και νόμιμης ερμηνείας ότι εκ παραδρομής παραλήφθηκε η πρόβλεψη αντιπροσώπευσης και των υπολοίπων μελών της ΠΑΣΕΓΕΣ.

6. Τέλος στη παρ.2 (σελ 2) της εγκυκλίου διαλαμβάνεται η φράση «…αντίθετα προς τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίες καταργούνται.» . Πλην όμως και οι διατάξεις του ν.4015/2011 όπως τροποποιημένος ισχύει δεν καταργούν υφιστάμενα νομίμως ν.π.ι.δ. ( σύμφωνα και με νομολογία επί του θέματος που είναι γνωστή) , απλά καταργούν τη δεύτερη βαθμίδα Α.Σ.Ο. που είναι και οι Ενώσεις με την έννοια ότι δεν προβλέπεται πλέον η ίδρυση νέων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Κύριε Γενικέ,

Κατόπιν των ανωτέρω και εφόσον η αυθαίρετη ερμηνευτική εγκύκλιος χωρίς να επιλύει προβλήματα δημιουργεί πρόσθετη σύγχυση, παρακαλώ για την ανάκληση ή την άμεση διόρθωσή της.                                                                   

 

Με εκτίμηση

Ο Γενικός Διευθυντής Γιάννης Κολυβάς

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία