BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στην Σκανδιναβία θα φτάσουν τα προϊόντα του συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας

Το διάστημα 23-26 Οκτωβρίου θα προβληθούν στη Φιλανδική πρωτεύουσα, μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη τρεις εκθέσεις σε Σουηδία, Δανία και Ουγγαρία.

Στην Σκανδιναβία θα φτάσουν τα προϊόντα του συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας

0
0
Πρόκειται για πρόγραμμα προβολής των αγροτικών προϊόντων, στο οποίο συμμετέχουν από κοινού οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: ΑΣΑΦ με πορτοκάλια, ακτινίδια  μανταρίνια Άρτας, VENUS ροδάκινο Βέροιας, ο ΑΣΕΠΟΠ ροδάκινο και η Σκάλα Λακωνίας με τα πορτοκάλια βαλέντσια. Οι τέσσερις συνεταιρισμοί είχαν υποβάλει πρόταση στο εν λόγω πρόγραμμα που έχει εγκριθεί για παρουσίαση των προϊόντων τους στις τέσσερις εκθέσεις με κυρίαρχο στόχο την προβολή τους και την εξασφάλιση νέων αγορών

Η αρχή γίνεται από αύριο Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή στο Ελσίνκι και θα ακολουθήσουν οι άλλες τρεις διοργανώσεις όπου και πάλι οι τέσσερις Συνεταιρισμοί της χώρας θα βρεθούν σε κοινό περίπτερο με τα προϊόντα τους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΑΦ (Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας Φιλιππιάδας) όλα είναι έτοιμα, ώστε να γίνει μια καλοσχεδιασμένη προβολή με προϊόντα αλλά και ενημερωτικό υλικό

Φόρτσα… για ακτινίδι
Σε ότι αφορά την συγκομιδή των προϊόντων της Αρτινής γης ο κ. Γκίζας εξήγησε ότι επί της ουσίας… τώρα ακονίζονται τα μαχαίρια. Η ανακοίνωση έναρξης συλλογής των ακτινιδίων δόθηκε την περασμένη Δευτέρα και όπως κάθε χρόνο από 20 Οκτωβρίου έως 20 Νοεμβρίου είναι η εντατική περίοδο συλλογής και διάθεσης του ακτινιδίου

Ο ίδιος εξήγησε πως η παραγωγή εκτιμάται σε 25.000 τόνους και τα προβλήματα από το Ρωσικό εμπάργκο λίγο θα επηρεάσουν την εξαγωγική πορεία, καθόσον οι περισσότερες ποσότητες που διοχετεύονταν στην Ρωσική αγορά φτάνουν εκεί μέσω άλλων σταθμών-χωρών. Επίσης έχουν βρεθεί και νέες αγορές για το Αρτινό ακτινίδιο το οποίο αναγνωρίζεται ως άριστης ποιότητας, κι ως εκ τούτου η πορεία του εκτιμάται ότι θα είναι καλή. Ο κ. Γκίζας επανέλαβε ότι η ψυχραιμία από μέρους των παραγωγών, η διαπραγμάτευση του προϊόντος και η προσπάθεια συνεργασία με αναγνωρισμένους εμπόρους, αποτελούν πάντοτε βασικούς κανόνες που οι παραγωγοί θα πρέπει να ακολουθούν

Δειλά – δειλά για μανταρίνι
Αναφορικά με την εσπεριδοπαραγωγή, ο κ. Γκίζας σημείωσε ότι τα μανταρίνια θέλουν ακόμη χρόνο προκειμένου να αρχίσει η εμπορία τους. «Έχουν αρχίσει να ωριμάζουν λίγα, αυτά που βρίσκονται στις φάτσες των κτημάτων, όμως μιλάμε για ποσότητες που συλλέγονται μόνο για μανάβικα. Η έναρξη εντατικής συλλογής προσδιορίζεται σε 20 ημέρες, καθόσον χρειάζεται και χαμηλές θερμοκρασίες για να πάρει χρώμα το προϊόν». Η ποσότητα των μανταρινιών εκτιμάται στους 20.000 τόνους περίπου

Η παραγωγή πορτοκαλιού που η διακίνησή της αργεί αρκετά ακόμη, εκτιμάται σε 100.000 περίπου. Η εικόνα που υπάρχει σήμερα είναι ότι όλες οι ποικιλίες συμπεριλαμβανομένων και των κοινών πορτοκαλιών έχουν προσεχθεί αρκετά από τους Αρτινούς παραγωγούς, οπότε είναι εμπορεύσιμα κι αυτά. Βέβαια έχουν παρέλθει οι εποχές που η εσπεριδοπαραγωγή ξεπερνούσε τους 150.000 τόνους αφού μετά τους καταστροφικούς παγετούς που είχαν σημειωθεί το 2004 και το 2007 πολλές καλλιέργειες άλλαξαν και σήμερα υπάρχουν αρκετές με νεόφυτα που δεν έχουν μπει ακόμη για τα καλά στην παραγωγή

Πηγή: HXΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία