BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Κάλεσμα για την Ο.Π. Ελαιολάδου κάνει ο Α.Σ. Μεσσαράς

Μετά την αναγνώριση της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου του Α.Σ. Μεσσαράς ως ΟΕΦ στις 12 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους απο τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου, δόθηκε το πράσινο φως για την υποβολή προτάσεων σε προγράμματα ενώ το ίδιο συνέβη και για άλλες 7 οργανώσεις του νομού Ηρακλείου.

Στον αέρα 300 ενστάσεις των βιοκαλλιεργητών Λακωνίας

1
0

«Πρώτος στόχος μας ήταν η υποβολή πρότασης στον Κανονισμό 611/ 2014 την οποία έχοντας προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία και έχοντας αποκτήσει την έγκριση ως φορέας, καταθέσαμε μια μέρα μετά δηλ. στις 13 Φεβρουαρίου 2015. Ο φάκελος που υποβλήθηκε περιλαμβάνει έναν αξιόλογο προϋπολογισμό για την τριετία 2015- 2017 και αναμένουμε την έγκριση φακέλου και του προϋπολογισμού από το Υπουργείο, το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει μέχρι και το 85% του αρχικού προϋπολογισμού που καταθέσαμε, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ιδία συμμετοχή. Πέρα από την πρόταση όμως που υποβάλαμε ως ΟΕΦ, μπορούμε να συμμετάσχουμε και σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα, σύμφωνα με το άρθρο 29 του ΕΕ 1308/2013 τα οποία θα ανοίξουν στην πορεία, αποκομίζοντας τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τα μέλη μας», όπως σημειώνει ο Αντώνης Αλεξανδράκης, Υποδιευθυντής του Α.Σ. Μεσσαράς.

Άμεσα οφέλη της αναγνώρισης

Οι Οργανώσεις Παραγωγών είναι πλέον το ζητούμενο για την Ευρώπη, καθώς αποτελούν μικρά ευέλικτα σχήματα που μπορούν να πετύχουν σημαντικά οφέλη, δήλωσε ο κ. Αλεξανδράκης . Μέσα από τη σύσταση της Οργάνωσης Παραγωγών Ελαιολάδου Μεσαράς τα μέλη μπορούν να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, είτε άμεσα με την παροχή εργαλείων, εφοδίων κλπ, είτε έμμεσα με καλύτερη, οικονομικότερη καλλιέργεια αποκτώντας παράλληλα και υπεραξία στο προϊόν τους.

«Πρωταρχικός στόχος, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι η επιμόρφωση των παραγωγών σε θέματα ελαιοκαλλιέργειας, απευθείας στο χωράφι και σε μικρές ομάδες παραγωγών. Τώρα με ειδικευμένους γεωπόνους περνάμε την γνώση απευθείας στον παραγωγό. Καθοδηγούμε σωστά τους παραγωγούς στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων, ώστε να εξασφαλίσουμε άριστη καλλιέργεια.

Δεύτερος στόχος είναι η οικονομία των πόρων, για παράδειγμα το νερό που θα μάθει ο παραγωγός να το διαχειρίζεται σωστά. Παράλληλα θα γίνεται επιμόρφωση στους παραγωγούς για τη διαχείριση των υποπροϊόντων, όπως είναι τα υπολείμματα κλαδέματος, που εναλλακτικά μπορούμε να τα μετατρέπουμε σε κομπόστ, δηλαδή σε λίπασμα οργανικό.
Μέσω της Οργάνωσης θα έχουμε καλύτερες εισροές και οικονομικό όφελος από την αγορά μαζικών εφοδίων ( φαρμάκων και λιπασμάτων) και φυσικά θα μπορούμε να έχουμε πλήρη διαχείριση με την εμπορία και των προϊόντων (ελιά- ελαιόλαδο) απευθείας από τους παραγωγούς. Το ορθότερο θα ήταν η καθετοποίηση της παραγωγής, συνεχίζει ο κ. Αλεξανδράκης, αλέθοντας όλα τα μέλη σε ένα κοινό εργοστάσιο, προχωρώντας και σε τυποποίηση και εμπορία του προϊόντος, ώστε ο παραγωγός να μπορεί να απολαμβάνει καλύτερες τιμές.»

Ανανέωση του εξοπλισμού

«Στην Οργάνωση μας διαθέτουμε τυποποιητήριο ελαιολάδου, πλήρως εξοπλισμένο, και θα εφαρμόσουμε την τεχνογνωσία του αζώτου για να μην οξυδώνεται το λάδι, που έχουμε σε δεξαμενές με μεγάλη χωρητικότητα. Διαθέτουμε επίσης συσκευαστήριο ελιάς, εδαφολογικό εργαστήριο και εργαστήριο ελαιολάδου, που παρέχουν τεχνογνωσία στους παραγωγούς μας. Τα τυποποιητήρια μας είναι πιστοποιημένα σε όλα τα ευρωπαϊκά συστήματα, ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που εφόσον το διαχειριστεί σωστά η Οργάνωση έχει να αποκομίσει πολλά οφέλη. Μια καινοτομία που θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε είναι η κοινή άλεση, κάτι που ήδη γίνεται στις χώρες της Ευρώπης, Ιταλία και Ισπανία με άριστα αποτελέσματα.

Μέσω αυτής ο παραγωγός προσκομίζοντας ένα μικρό δείγμα ελαιοκάρπου, ξέρει τι λάδι θα βγάλει και τι ποιότητας και αφού μαζευτεί ο καρπός αρχίσει η διαδικασία χωρίς διακοπή με καλύτερο προγραμματισμό. Έτσι γίνεται πιο οικονομική η άλεση και πιο ποιοτική. Επίσης η Οργάνωση εκπροσωπώντας τα μέλη της, θα μπορεί να παρεμβαίνει, όπου θεωρεί ότι θίγονται τα συμφέροντά της, όπως είναι η δακοκτονία

Κλείνοντας ο κ. Αλεξανδράκης απεέθυνε κάλεσμα προς όλους τους παραγωγούς να ανταποκριθούν και να γίνουν μέλη της Οργάνωσης και μέσω της αυτοδιαχείρισης, που είναι και ο θεμέλιος λίθος της σύστασης και λειτουργίας των Οργανώσεων, να πετύχουν την υπεραξία που επιδιώκουν για το προϊόν τους.

Σημειώνεται ότι η Οργάνωση Παραγωγών Ελαιολάδου του Α.Σ. Μεσσαράς είναι από τους μεγαλύτερους της Κρήτης, με 360 μέλη, τα οποία διεθέτουν 13.500 στρέμματα ελαιώνων με 233.000 ελιές.

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία