BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στο στόχαστρο ο αγροτικός τομέας, λέει το ΓΕΩΤΕΕ

O αγροτικός τομέας για μια ακόμα φορά, άδικα, έχει μπει στο στόχαστρο των φορολογικών μέτρων (σε όλες τις προτάσεις), ακυρώνοντας έτσι κάθε ελπίδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας, επισημαίνει το ΓΕΩΤΕΕ.

Στον θρυµµατιστή τα κλαδιά της ελιάς βρίσκουν επιδότηση

5
0

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις με ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και την απαιτούμενη νηφαλιότητα. Η προκήρυξη δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση με ένα ερώτημα το οποίο εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα με πολλαπλές ερμηνείες που τελικά θα ξεπερνούν τον ίδιο το σκοπό του δημοψηφίσματος, μας προβληματίζει και μας δημιουργεί εύλογα ερωτήματα αλλά και φόβους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα και γενικότερα της οικονομίας της Χώρας.

Ειδικότερα, διαπιστώνουμε ότι ο αγροτικός τομέας για μια ακόμα φορά, άδικα, έχει μπει στο στόχαστρο των φορολογικών μέτρων (σε όλες τις προτάσεις), ακυρώνοντας έτσι κάθε ελπίδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Χώρας η οποία, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές συνθήκες, έχει στρέψει σ’ αυτόν όλες της τις ελπίδες για έξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Επίσης, άλλες άδικες επιβαρύνσεις όπως ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι στο πετρέλαιο, όχι μόνο θα παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, αλλά και πιθανόν να ενισχυθούν, ενώ ο ΦΠΑ σε μια σειρά από εφόδια και δραστηριότητες, απαραίτητες για την παραγωγική διαδικασία, θα αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας των Ελληνικών προϊόντων.

Ταυτόχρονα, η πρωτόγνωρη κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό τομέα της οικονομίας όπως διαμορφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, δημιουργεί μια σειρά από μη αντιστρέψιμα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας που όσο περνάν οι μέρες τόσο θα εντείνονται και των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν στο άμεσο μέλλον.

Η αγροτική παραγωγή κινδυνεύει με πλήρη κατάρρευση των δομών και δραστηριοτήτων της, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την ελλιπή τροφοδότηση της μεταποιητικής βιομηχανίας και της αγοράς, τη δυσκολία συλλογής των καρπών, την έλλειψη ρευστού για αγορά ζωοτροφών, τη μείωση της παραγωγής ζωοτροφών, τη μείωση της κατανάλωσης αγροτικών προϊόντων, την πλήρη αδρανοποίηση της αγοράς εφοδίων και εισροών, την καθυστέρηση και ίσως και ματαίωση των επενδύσεων του ΠΑΑ, το πάγωμα των εξαγωγών και των εισαγωγών.

Η κατάσταση αυτή είναι φανερό πως δεν μπορεί αλλά ούτε και πρέπει να συνεχιστεί. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις χρόνιες παθογένειες του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας, η σημερινή κρίση θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο και την κοινωνία στο σύνολο της.

Όταν, επιπρόσθετα, όλα τα παραπάνω συνοδεύονται από τον φόβο αλλαγής του νομίσματος και μιας μακράς χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι βέβαιο ότι η κατάσταση θα διολισθαίνει προς το χειρότερο, ξεφεύγοντας από κάθε έλεγχο.

Η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη αλλά και νωπή εντολή να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να αντιστρέψει την κατάσταση αυτή.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει:

Να αναλάβει πρωτοβουλίες, ακόμα και σε συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ώστε να αντιστραφεί η ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση την οποία βιώνουμε και να μπορέσει η χώρα να σχεδιάσει ένα μακροπρόθεσμο και βιώσιμο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας.

Να διασφαλίσει την ομαλότητα στην παραγωγική διαδικασία και στην αγορά, καθώς και να λάβει μέτρα ώστε οι ζημιές που προκλήθηκαν την περίοδο αυτή να μπορούν να αναπληρωθούν στο εγγύς μέλλον. Να αποσύρει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάθε άδικη πρόταση για επιβάρυνση του πρωτογενούς τομέα και να ζητήσει ειδικές συμφωνίες τόσο για την ανάπτυξη του τομέα όσο και για την ενδυνάμωση των υπηρεσιών που προσφέρονται από το κράτος σε αυτόν.

Να εξασφαλίσει την αδιατάρακτη παρουσία της χώρας στην Ευρωπαϊκή και νομισματική Ένωση.

Να διασφαλίσει ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την ΚΑΠ και το ΕΣΠΑ και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα της νέας περιόδου.

Να επαναφέρει την κοινωνική ειρήνη και ηρεμία που χρειάζεται ο τόπος.

Σε αυτές τις δύσκολες ώρες πιστεύουμε πως κρίνεται η παρουσία και οι θεσμικές ευθύνες του καθενός.

Οι Γεωτεχνικοί (Γεωπόνοι, Δασολόγοι, Κτηνίατροι, Γεωλόγοι και Ιχθυολόγοι) στήριξαν όλες τις προηγούμενες δεκαετίες την ανάπτυξη της Χώρας και συνέβαλαν με τον πιο γόνιμο τρόπο σε αυτή. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε το ίδιο όραμα και να εργαζόμαστε για τις ίδιες αρχές και αξίες που οδήγησαν τη χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη των Εθνών και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη Ευρωπαϊκή της πορεία. Αξίζουμε όλοι ένα καλύτερο μέλλον και μπορούμε όλοι μαζί να το δημιουργήσουμε.

 

Σπυρίδων Αν. Μάμαλης

Πρόεδρος Δ.Σ. ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία