BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Διακίνηση σοδειάς στο 80% για τα μέλη Ομάδων Παραγωγών

Την υποχρέωση των µελών να καταβάλλουν τις χρηµατικές εισφορές που απαιτούνται για τη χρηµατοδότηση της Οµάδας Παραγωγών και των Οργανώσεων Παραγωγών και να διακινούν µέσω αυτών τουλάχιστον το 80% της παραγωγής τους, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει την διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναγνώρισης των εν λόγω νοµικών προσώπων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda, που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 14 Ιανουαρίου.

Διακίνηση σοδειάς στο 80% για τα μέλη Ομάδων Παραγωγών

3
0

Η ΚΥΑ που είναι ήδη έτοιµη, θα εκδοθεί τις επόµενες ηµέρες και ορισµένα τµήµατά της παρουσιάζει σήµερα η Agrenda, προβλέπει απλούστευση των διαδικασιών αναγνώρισης των εν λόγω συνεργατικών σχηµάτων, καθώς και µειωµένα κριτήρια αναγνώρισης.

Συγκεκριµένα, όπως  αναφέρεται στην απόφαση:

Άρθρο 1

Σκοπός

Με τις διατάξεις της παρούσας, καθορίζονται οι αρµόδιες αρχές Αναγνώρισης, η διαδικασία αναγνώρισης και τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την αναγνώριση των Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) και των Ενώσεών τους (Ε.Ο.Π.), καθώς και των Οµάδων Παραγωγών (Οµ. Π.).

Άρθρο 2

Αναγνώριση και Συγχώνευση Οµάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών και Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών

1. Ως Οµ., Ο.Π., αναγνωρίζονται νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) µε εµπορική ιδιότητα, ή σαφώς οριζόµενα µέρη αυτών.

2. Ως Ε.Ο.Π., αναγνωρίζονται νοµικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) µε εµπορική ιδιότητα, ή σαφώς οριζόµενα µέρη αυτών.

3. Οι Οµ.Π. και οι Ο.Π. συγκροτούνται µε πρωτοβουλία των παραγωγών φυσικών ή/και νοµικών προσώπων, που είναι µέλη του ν.π.ι.δ. και παραγωγοί των προϊόντων για τα οποία επιθυµούν να αναγνωρισθούν.

4. Οι Ε.Ο.Π. συγκροτούνται µε πρωτοβουλία αναγνωρισµένων Οργανώσεων Παραγωγών.

5. Οι Οµ.Π., Ο.Π. και Ε.Ο.Π. µπορούν να συγχωνευτούν, εφόσον συγχωνευτούν ή απορροφηθούν τα νοµικά πρόσωπα, που αναγνωρίστηκαν σύµφωνα µε τις διατάξεις της παρούσας. Η νέα νοµική οντότητα επωµίζεται τα δικαιώµατα και αναλαµβάνει τις υποχρεώσεις των συγχωνευόµενων ή απορροφούµενων νοµικών οντοτήτων.

Επίσης, στο Άρθρο 4 για την διαδικασία Αναγνώρισης των Οµ.Π., Ο.Π., Ε.Ο.Π. προβλέπεται πως η αίτηση συνοδεύεται, µεταξύ άλλων, από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 Καταστατικό λειτουργίας της Οµ.Π. ή Ο.Π., υπογεγραµµένο από όλα τα µέλη της Οµ.Π. ή Ο.Π., στο οποίο προβλέπονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:

1. Την υποχρέωση των παραγωγών-µελών της Οµ.Π. ή Ο.Π. να εφαρµόζουν τους κανόνες που θεσπίζει η Οµ.Π. ή Ο.Π. και τις διαδικασίες για τον καθορισµό, την έγκριση και την τροποποίηση των κανόνων αυτών,

2. Την υποχρέωση των µελών να καταβάλλουν τις χρηµατικές εισφορές που απαιτούνται για τη χρηµατοδότηση της Οµ.Π. ή Ο.Π. και να διακινούν µέσω της Οµ.Π. ή Ο.Π. τουλάχιστον του 80% της παραγωγής τους.

3. Το µέγιστο ποσοστό των δικαιωµάτων ψήφου και των µεριδίων που κατέχει φυσικό ή νοµικό πρόσωπο µέλος της Οµ.Π. ή Ο.Π. ώστε να διασφαλίζεται η δηµοκρατική λειτουργία αυτής. Το εν λόγω ποσοστό συναρτάται µε το µερίδιο του όγκου παραγωγής που διαθέτει το κάθε µέλος, το οποίο δεν µπορεί να είναι µεγαλύτερο από το 20% ανεξάρτητα αν τα µέλη αυτά διαθέτουν µεγαλύτερο µερίδιο του όγκου παραγωγής, προκειµένου να µην δεσπόζουν καταχρηστικά στη διαχείριση και στη λειτουργία της οργάνωσης και να εξασφαλίζει στα µέλη, τον δηµοκρατικό έλεγχο της ΟΠ/ΟµΠ και των αποφάσεών της,

4. Την επιβολή κυρώσεων στα µέλη της Οµ.Π. ή Ο.Π., σε περίπτωση παραβάσεων των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από το Καταστατικό λειτουργίας,

5. Τους κανόνες για την αποδοχή νέων µελών, οικειοθελή αποχώρηση µελών, τη διαγραφή µελών καθώς και την ελάχιστη διάρκεια της συµµετοχής στην Οµ.Π. ή Ο.Π., η οποία δεν µπορεί να είναι µικρότερη του ενός έτους.

Μεταξύ άλλων, οι ενδιαφερόµενοι θα ελεγχθούν εάν πληρούνται τα κριτήρια αναγνώρισης κατά τοµέα παραγωγής, συγκεκριµένα η ελάχιστη αξία εµπορεύσιµης παραγωγής να αποδεικνύεται µε τιµολόγια πώλησης των µελών, η ποσότητα εµπορεύσιµης παραγωγής µε τιµολόγια ή άλλα νόµιµα παραστατικά. Για τον προσδιορισµό λαµβάνεται υπόψη ο µέσος όρος της αξίας ή παραγωγής των δύο προηγούµενων καλλιεργητικών περιόδων από την ηµεροµηνία αναγνώρισης των Οµ.Π. ή Ο.Π.

Με 5 µέλη οι Οµάδες βιοπαραγωγών

Πέντε µέλη θα αρκούν για την σύσταση Οµάδας Παραγωγών από κτηνοτρόφους, αλιείς, µελισσοκόµους, αλλά και βιοκαλλιεργητές. Συγκεκριµένα, όπως αναφέρεται στο Άρθρο 6: «Α) Για την αναγνώριση των Οµ.Π. κτηνοτρόφων, αλιέων, γυναικείων συνεταιρισµών, µελισσοκόµων, βιοκαλλιεργητών και συνεταιρισµών ορεινών περιοχών και νήσων, πλην Κρήτης και Εύβοιας απαιτούνται πέντε (5) φυσικά ή νοµικά πρόσωπα παραγωγοί, για τις Οµ.Π. φυτικής παραγωγής απαιτούνται δέκα (10) φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, παραγωγοί. ∆εν απαιτείται ελάχιστη αξία παραγωγής ή ελάχιστη εµπορεύσιµη ποσότητα παραγωγής.

Γ) Για την αναγνώριση ΕΟΠ απαιτούνται τουλάχιστον δύο (2) ΟΠ.

∆) Στην περίπτωση αποδεδειγµένου, µε στοιχεία ΕΛΓΑ, καταστροφικού γεγονότος που επηρέασε τον όγκο της παραγωγής, η αποζηµιωθείσα αξία της παραγωγής, συµπληρώνει την αποκλίνουσα της παρ. Β αξίας εµπορεύσιµης παραγωγής ή την ποσότητα της εµπορεύσιµης παραγωγής.

Ε) Η ελάχιστη διάρκεια συµµετοχής µε την ιδιότητα του µέλους σε Οµ.Π, Ο.Π. και Ε.Ο.Π. δεν δύναται να είναι κατώτερη από ένα έτος.

Μέλη αναγνωρισµένων Οµ.Π, Ο.Π. και Ε.Ο.Π. κατά την έκδοση της παρούσας, απαγορεύεται να εγγραφούν σε άλλη Οµ.Π, ΟΠ και ΕΟΠ, που είναι αναγνωρισµένη για τα ίδια τα προϊόντα, ένα έτος µετά από την διαγραφή τους».

Αναλυτικά το προσχέδιο της απόφφασης

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία