BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Με αντένες 13 ομοσπονδίες το νέο όργανο συνεταιρισμών

Την ίδρυση αγροτικής συνεταιριστικής οµοσπονδίας σε καθεµιά από τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι οποίες θα συνιστώνται κατ΄ ελάχιστον από πέντε αγροτικούς συνεταιρισµούς, προβλέπει, σύµφωνα µε πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σκοπός, παραµένει η δηµιουργία ενός ιδεολογικού οργάνου των αγροτικών συνεταιρισµών, µε νοµοθετική πρωτοβουλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του 592ού φύλλου της Agrenda.

Με αντένες 13 ομοσπονδίες το νέο όργανο συνεταιρισμών

3
0

Οι πληροφορίες λένε ότι στους πέντε αυτούς συνεταιρισµούς περιλαµβάνονται και οι κλαδικοί αγροτικοί συνεταιρισµοί (ΚΑΣ) καθώς και οι κλαδικοί εθνικοί αγροτικοί συνεταιρισµοί (ΚΕΑΣ).

Οι οµοσπονδίες αυτές θα έχουν ως κύριο καταστατικό σκοπό τον συντονισµό και την προώθηση των καταστατικών σκοπών και δραστηριοτήτων των µελών τους. Παράλληλα, θα εκπροσωπούν τα µέλη τους στην περιφέρειά τους, ενώπιον κάθε Αρχής και θα µεριµνούν για την ανάπτυξη της επιχειρηµατικής συνεταιριστικής τους δράσης, την ενθάρρυνση των συνεταιριστικών συνεργασιών καθώς και την προώθηση της συνεταιριστικής ιδεολογίας και της ίδρυσης και ανάπτυξης νέων συνεταιρισµών.

ΕΣΑΣΕ η αντι-ΠΑΣΕΓΕΣ

Οι οµοσπονδίες που θα συσταθούν, θα µπορούν να συστήσουν την Εθνική Συνοµοσπονδία των Αγροτικών Συνεταιρισµών Ελλάδας (ΕΣΑΣΕ), η οποία θα αποτελεί το ανώτατο ιδεολογικό και συντονιστικό όργανο των αγροτικών συνεταιρισµών και των λοιπών µορφών συλλογικών οργανώσεών τους. Η ΕΣΑΣΕ θα εκπροσωπεί τα µέλη της σε εσωτερικό και εξωτερικό και θα επιµελείται την τήρηση των διεθνών συνεταιριστικών αρχών και αξιών, οι οποίες συγκροτούν την συνεταιριστική ταυτότητα. Επιπρόσθετα, θα ασκεί κάθε δραστηριότητα, για την προαγωγή των συµφερόντων των µελών της, θα επιµελείται την διάδοση της ιδέας του συνεργατισµού και θα παρέχει κάθε βοήθεια στα µέλη της, στο πλαίσιο του νόµου για την επίτευξη των σκοπών και των δραστηριοτήτων τους. Σύµφωνα µε τον προωθούµενο σχεδιασµό, οι οµοσπονδίες και η συνοµοσπονδία (ΕΣΑΣΕ) θ’ αποτελούν σωµατεία και θα διέπονται από τις διατάξεις του ιδρυτικού τους νόµου και συµπληρωµατικά από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Θα εγγράφονται δε στο Μητρώο του άρ. 19 του 4384/2016. Η Εποπτική Αρχή του υπουργείου Αγροτικής θα είναι επιφορτισµένη να ελέγχει τη νόµιµη λειτουργία τους. Ο δε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα ασκεί εποπτεία επί των οµοσπονδιών και της Συνοµοσπονδίας, σύµφωνα µε τις διατάξεις του ιδρυτικού τους νόµου.

Με καθυστέρηση ήρθε η πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία του υπουργείου για θεσµοθέτηση οργάνωσης που θα εκπροσωπεί τους συνεταιρισµούς έρχεται µε καθυστέρηση, καθώς δεν είχε περιληφθεί στον συνεταιριστικό νόµο (4384/2016), που ισχύει σήµερα. Σηµειωτέον ότι το ανώτατο συντονιστικό αυτό όργανο θα εκπροσωπεί τους συνεταιρισµένους αγρότες τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και ειδικά στα ευρωπαϊκά όργανα λήψεως των αποφάσεων, που µελετούν και συµβάλλουν στην διάδοση και την εξέλιξη του θεσµού των αγροτικών συνεταιρισµών.

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία