BACK TO
TOP
Αγρόκτημα

Στην Όσσα οι θεµατοφύλακες του καλού Μπάτζιου

Eκεί όπου η παράδοση αντιστέκεται στους κανόνες της αγοράς, η οποία ζητά οµοιόµορφα προϊόντα, εύκολα στην παραγωγή και τη διακίνηση, µε µικρό κόστος και µεγάλο κέρδος, εκεί γράφεται η ιστορία κάθε τόπου.

Στην Όσσα οι θεµατοφύλακες του καλού Μπάτζιου

2
0
Προϊόντα όπως το τυρί Μπάτζιος, το οποίο κατέχει εξέχουσα θέση στα τραπέζια κυρίως της Θεσσαλίας, κουβαλούν µέσα τους τις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής των ανθρώπων που το πρωτοέφτιαξαν, τις δυσκολίες της καθηµερινότητάς τους αλλά και την αγνή γεύση του µόχθου τους, που σήµερα φαντάζουν ως αξίες ανεκτίµητες

Σκληρό τυρί, πλούσιο σε πρωτεΐνεςΟ Μπάτζιος, σκληρό τυρί πλούσιο σε πρωτεΐνες, µε χαµηλά λιπαρά, πικάντικη, υπόξινη και αλµυρή γεύση, µαγειρεύεται µε δεκάδες τρόπους. Συνήθως γίνεται σαγανάκι, όπου βρέχουµε µε νερό τις δυό του πλευρές, τις αλευρώνουµε και τις τηγανίζουµε σε ελαιόλαδο. Μόλις ροδοκοκκινίσουν τις σερβίρουµε ρίχνοντας αρκετό λεµόνι. Ένας εξίσου εύκολος και γρήγορος τρόπος είναι να τηγανιστεί µαζί µε αυγά ή να µπει πάνω σε ζυµαρικά. Για τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους τυλίγεται µαζί µε το αρνάκι και µπόλικα µυρωδικά στην λαδόκολλα.   
 
Στους πρόποδες του ΚισσάβουΣτο γραφικό χωριό Όσσα που «κοκκινίζει» µε τις κεραµιδοσκεπές του ανάµεσα στον καταπράσινο κάµπο και τους πρόποδες του Κισσάβου, βορειοανατολικά της Λάρισας, σε απόσταση 18 χλµ. από την πόλη και σε υψόµετρο 122 µέτρων η παράδοση καλά κρατεί. Οι περίπου 530 κάτοικοί, του απόγονοι γηγενών αλλά και Σπηλιωτών και Αµπελακιωτών που εγκαταστάθηκαν στην Όσσα στις αρχές του αιώνα µαζί µε οικογένειες Σαρακατσάνων ξέρουν από καλό µπάτζιο.
Στη µικρή τους πλατεία η ταβέρνα «Ζάχος» φηµίζεται για το παραδοσιακό αυτό τυρί και συχνά επισκέπτες σχεδόν από παντού καταφθάνουν για να δοκιµάσουν το περίφηµο τοπικό έδεσµα.
Ψυχή της, η κυρία Κυριακή, η οποία πάνω από µία δεκαετία φτιάχνει τον µπάτζιο της χρονιάς για την ταβέρνα, τους φίλους και την οικογένειά της. Αρχικά τον πρόσφερε στους πελάτες ως δώρο και στη συνέχεια η διαρκώς αυξανόµενη ζήτηση την ώθησε να τον βάλει στον κατάλογο.
Κυριακή και Γιάννης Κατσιάνης
Η Κυριακή Κατσιάνη του Γεωργίου γεννήθηκε το 1960 στη Νέα Λεύκη του ∆ήµου Κιλελέρ. Κατάγεται από αγροτική οικογένεια που καλλιεργούσαν σιτηρά, όσπρια και τεύτλα. Το 1977 παντρεύεται τον κρεοπώλη Γιάννη Κατσιάνη και µετακοµίζει στην Όσσα του ∆ήµου Τεµπών. Έχουν δύο γιους, τον 37χρονο πυροσβέστη Γιώργο και τον 22χρονο σεφ ∆ηµήτρη και πρόσφατα µία εγγονή τη Χριστίνα.


ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΣΧΑΛΗ- ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟ


Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στο περιοδικό Αγρόκτημα που κυκλοφορεί μαζί με την Agrenda.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία