BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Περισσότερο σκληρό ο Καναδάς, εξαγωγές 2 εκατ. τόνων ετοιμάζει Τουρκία

Περισσότερα στρέμματα με σκληρό σιτάρι αναμένεται ότι θα καλλιεργήσουν αυτήν την άνοιξη οι Καναδοί αγρότες, με την έκθεση προθέσεων σποράς που εκπόνησε η αρμόδια υπηρεσία της χώρας, να αποτιμά στο 5,1% την αύξηση των εκτάσεων.

sitari_site_martios

Πέτρος Γκόγκος

1121
6

Βάζει περισσότερο σκληρό ο Καναδάς, εξαγωγές 2 εκατ. τόνων ετοιμάζει η Τουρκία

Πρόκειται για μια εξέλιξη που λίγο πολύ είχε προεξοφλήσει η αγορά, αφού οι εναλλακτικές καλλιέργειες που είχαν στη θέση τους οι αγρότες της Αλμπέρτα και του Σασκάτσουαν είχαν χαμηλότερα περιθώρια κέρδους συγκριτικά με τις τιμές που πληρώνει σήμερα η αγορά για σκληρό σιτάρι, οι οποίες στα 390 ευρώ ο τόνος για παράδοση στο Μπάρι, εξακολουθούν να προσελκύουν συγκριτικά με τις τιμές κάτω των 200 ευρώ που επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές, υπό την πίεση των ρωσικών εξαγωγών.

Ωστόσο, η αγορά δεν υποδέχθηκε θετικά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Στατιστικής Υπηρεσίας Καναδά, με τη Φότζια να διορθώνει σβήνοντας επιπλέον 15 ευρώ στις τιμές σκληρού σίτου. Συγκεκριμένα, οι νέες τιμές στο εμπορικό κέντρο της Φότζια, συνεχίζοντας ένα επίμονο πτωτικό σερί, διαμορφώνονται ως εξής:

  • στα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% για τα οποία πλέον η τιμή αποθήκης εµπόρου υποχώρησε στα 322-327 ευρώ ο τόνος.
  • στη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11% η τιµή αποθήκης εµπόρου κυµαίνεται στα 305-310 ευρώ ο τόνος.

Όπως φαίνεται, ο Καναδάς, ο οποίος έχει ήδη υψηλά αποθέματα από τη σοδειά του 2023, η οποία σκόνταψε την εξαγωγική έκπληξη της Τουρκίας, οδεύει προς μια σοδειά κοντά στους 6 εκατ. τόνους, εκ των οποίων οι 5 με 5,5 εκατ. θα είναι διαθέσιμοι στις διεθνείς αγορές.

Στις διαθεσιμότητες αυτές, πάντα με την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες δεν πλήξουν τις καλλιέργειες, έρχονται να προστεθούν περίπου 2 εκατ. τόνοι από την Τουρκία.

Η χώρα έχει σημειώσει ήδη μια αύξηση των στρεμμάτων σε διψήφια ποσοστά, κοντά στα 10 μς 12% συγκριτικά με πέρυσι. Ετοιμάζει δηλαδή μια σοδειά κοντά στους 5 εκατ. τόνους, ως ένας «δεύτερος Καναδάς» από τους οποίους ωστόσο αναμένεται να αξιοποιήσει τουλάχιστον τους μισούς αν όχι περισσότερους για τις ανάγκες της εσωτερικής της αγοράς.

Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

21-03-2024 23:53Αγανακτησμενος

Τι συμφέροντα εξυπηρετείτε στο Αγκρονιιυς;Γνωστη η τακτική σας.Οσο κοντεύει ο θερισμός τόσο καλλιεργείτε κλίμα πανικού και υπερπροσφοράς.Οι μαυραγορίτες μυλωνάδες και φουρναριδες με 15 λεπτά μαλακό,ακριβαιναν το ψωμί οι γελοίοι,φυσικά με τις ευλογίες του μπουρδέλου που αυτοαποκαλείται κυβέρνηση.Ειλικρινα απορώ με τους συναδέλφους που ακόμα επιμένουν να σπέρνουν σιτάρι.Καλο κουράγιο σε όλους μας.

Απάντηση

16-03-2024 05:34Καπεταν Ανρεας

Σε ποιο ακριβώς μέρος της Τουρκίας σπέρνουν σιτάρια; ¨Έχει τόσες πολλές πεδιάδες η Τουρκία; Προφανώς είναι τα Ρωσικά και Ουκρανικά σιτάρια που εμπορεύονται. Καλά θα κάνει η ΕΕ να ξυπνήσει και να ελέγξει από που προέρχονται τα στάρια.

Απάντηση

15-03-2024 08:00Ather

Τελικά μόνο το χασίς έχει καλή τιμή κάτι ξέρουν στο εξωτερικό και το νομιμοποιουν

Απάντηση

14-03-2024 15:53THEODOR

Θεωρώ οτι η μοναδική αντίδραση σε αυτή την νοσηρή κατάσταση είναι το κλείσιμο των εισόδων μεταφοράς σιτηρών σε ευρωπαικό επίπεδο....είναι ξεκάθαρο οτι η κυβερνήσεις δουλεύουν για τα συμφέροντα των ελίτς Οσον αφορά τις συναντήσεις πρωθυπουργού - αγροσυνδικαληστών αυτά είναι στημένα γκαραγκιοζιλίκια ..!!!!!.

Απάντηση

14-03-2024 09:30ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΡΟΤΗΣ

ρε ΓΙΑΤΙ λετε τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ σιτηρα !Αφου ειναι ΡΩΣΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΕΖΙΚΑ ακομα και εσεις με το λεξιλογιο τα βαφτιζεται ΓΙΑΤΙ το κανετε αυτο θελετε να χειραγωγησετε τις μαζες ? Γραψτε το απλα ειναι ρωσικα και ουκρανεζικα παμθηνα και θα πλημμυρισουνε την Ελληνικη αγορα με απο τριτη χωρα σε Ευρωπαικες χωρες μεσα και η χωρα μας οπου θα ειναι ταφοπλακα για τους ελληνες καλλειργητες σιτηρων .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία